Закарпаття: не спалюйте сухотрав’я – це небезпечно!

Закарпаття: не спалюйте сухотрав’я – це небезпечно!

01.03.13 14:52 0 1253
Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає закарпатців відмовитися від практики спалювання опалого листя‚ сухої трави та чагарників.

Не встигло ще потепліти, як в області вже зафіксовані перші випадки неконтрольованого спалювання сухостою. Так, 27 лютого таких пожеж сталося 3. Горіла суха трава та чагарники у Берегові на вул. Мужайській, у селі Широке Виноградівського району та на Ужгородщині в селі Цеглівка. Усього пожежами було знищено суху траву та чагарники на території 13 га.

Ще мине трошки часу й Закарпаття охопить справжній бум весняно-польових робіт. Люди почнуть масово займатися облагородженням своїх земельних наділів.

Звісно‚ добрий господар завжди піклується про чистоту власного обійстя. Зазвичай зі старим мотлохом люди розправляються за допомогою вогню. Сухе листя‚ дрібне сміття - все це, в кращому випадку, вивозиться за межі господарства та спалюється на безпечній відстані від будівель, в гіршому ж – до нього підносять сірника прямо на подвір’ї, де для стихії потрібно дуже мало‚ щоб «вирватися» з-під людської опіки й почати нищити все на своєму шляху, завдаючи численних матеріальних збитків або ж навіть травмуючи самих ініціаторів прибирання.

Так‚ із 1834 пожеж‚ які трапилися в області минулого року‚ 800 стали наслідком масового та безконтрольного спалювання сухотрав’я та сміття. Для порівняння: у 2011 році в природних екосистемах була зафіксована 231 пожежа.

Отож, якщо ви ніяк не хочете відмовитися від спалювання‚ то робити це треба у безвітряну погоду і на відстані не менше, ніж 15 метрів від будь-яких споруд, не кажучи вже про житлові будинки. Також забороняється підпалювати сміття за допомогою бензину чи інших легкозаймистих речовин. Не варто за допомогою спалювання від стерні очищувати й минулорічні посівні масиви. Цей спосіб попри те‚ що небезпечний‚ але й шкідливий‚ адже під дією високих температур нищиться найкорисніший поживний шар ґрунту. Для відновлення якого знадобиться чимало часу.

Під час відпочинку на природі багаття потрібно розводити тільки в дозволених та спеціально обладнаних місцях. Не залишайте його без нагляду!

Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил пожежної безпеки допоможе уникнути лиха вогняної стихії та дозволить захистити себе й природу від втрат.

Управління ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинь: в області ...
Наступна новина: Готовність ...

КОМЕНТАРІ