Спеціальні вимоги безпеки під час надання туристичних послуг з підвищеним ризиком  та вимоги щодо належного облаштування трас для походів, прогулянок, екскурсій тощо по об’єктах туристичних відвідувань  Тернопільської області

Спеціальні вимоги безпеки під час надання туристичних послуг з підвищеним ризиком та вимоги щодо належного облаштування трас для походів, прогулянок, екскурсій тощо по об’єктах туристичних відвідувань Тернопільської області

02.03.13 11:45 0 1393
ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

Протокол № 1 від 20 лютого 2013 року

СПЕЦІАЛЬНІ ВИМОГИ БЕЗПЕКИ

під час надання туристичних послуг з підвищеним ризиком

та вимоги щодо належного облаштування трас для походів,

прогулянок, екскурсій тощо по об’єктах туристичних відвідувань

Тернопільської області

І. Спеціальні вимоги безпеки для об’єктів

спелеологічного туризму (горизонтальних печер)

1. З метою оперативного реагування на події, пов’язані із зникненням чи травмуванням людей у горизонтальних гіпсових печерах, утримувачами (користувачами) печер повинні бути розроблені та надані до пошуково-рятувального відділення аварійно-рятувальної чатстини АРЗ СП Територіального управління МНС України в Тернопільській області (далі, - спеціалізованого пошуково-рятувального підрозділу):

- плани підготовки та здійснення пошуково-рятувальних заходів, які включають картографічну схему районів пошуку у масштабі, придатному для використання;

- розрахунок необхідних сил та засобів для проведення невідкладних робіт;

- основні характеристики порожнини та прогнозування ймовірних небезпек.

2. Екскурсійні об’єкти спелеологічного туризму повинні бути обладнані:

- інформаційними щитами, на яких повинні бути розміщені: основні характеристики, схеми маршрутів, картографічні матеріали, вимоги безпеки, правила поведінки, контактна інформація (адреси місця знаходження та контактні телефони користувачів (утримувачів) та спеціалізованого пошуково-рятувального підрозділу.

3. Екскурсійні маршрути, що проходять в печері, повинні бути чітко визначені на картографічній схемі, обстежені спеціалізованим пошуково-рятувальним підрозділом, з наданням необхідних рекомендацій із оформленням відповідних картогорафічних метаріалів.

4. Спеціальне спорядження та майно, що використовується при проведенні спелеологічних подорожей (екскурсій), повинно бути перевірене у спеціалізованому пошуково-рятувальному підрозділі.

5. Особи, які виконують функції провідників туристських (екскурсійних груп), повинні пройти навчання у спеціалізованому пошуково-рятувальному підрозділі з питань виконання вимог безпеки та дій у екстрених ситуаціях.

6. Ділянки екскурсійних маршрутів та основні магістральні проходи у печерах, які з’єднують умовні райони печери, повинні бути пристосовані відповідним чином для транспортування потерпілого у рятувальних ношах.

7. Усі важкопрохідні ділянки екскурсійних маршрутів та основних магістральних проходів, які з’єднують умовні райони печери, а саме, розпори та інші складні форми печерного рельєфу, повинні бути пристосовані відповідним чином для транспортування потерпілого в рятувальних ношах за допомогою мотузки.

8. У горизонтальних лабіринтах загальною довжиною більше 100000 м, із наявними двома і більше підземними базовими таборами, рекомендується прокладання лінії польового зв’язку між даними таборами та відповідною визначеною точкою у привхідному районі печери. При цьому, за наявності кількох таборів в одному напрямку (на одній осі), лінія зв’язку прокладається із найбільш віддаленим табором.

9. З метою недопущення нещасних випадків користувачами (утримувачами) печер повинні вживатись заходи щодо контролю за відвідуванням їх сторонніми особами.

10. У разі наявності факторів, що створюють потенційну небезпеку для туристів (екскурсантів), утримувачами (користувачами) вищевизначених туристичних маршрутів (об’єктів) повинно бути вирішене питання щодо здійснення постійного та обов’язкового обслуговування об’єкту Державною аварійно-рятувальною службою.

Цим передбачається виконання низки заходів, спрямованих на забезпечення безпеки та здійснення оперативного реагування при виникненні надзвичайних подій шляхом утримування оперативної одиниці в режимі повсякденної готовності.

11. Групи туристів усіх видів (організовані та неорганізовані) перед виходом на спелеологічний маршрут в обов’язковому порядку повинні пройти реєстрацію у спеціалізованому пошуково-рятувальному підрозділі, в зоні відповідальності якого знаходиться туристичний об’єкт.

ІІ. Спеціальні вимоги безпеки для об’єктів водного туризму

(водних маршрутів та стоянок)

1. З метою оперативного реагування на події, пов’язані із нещасними випадками людей на воді, суб’єктами туристичної діяльності повинні бути розроблені: плани водних маршрутів, із зазначенням на них небезпечних ділянок (порогів, островів, проходів під мостами, трубопроводами, мілководдя тощо), картографічні схеми (масштаб 1:100000), із урахуванням показників максимального рівня підняття води згідно даних гідрологічних постів та надані до спеціалізованого пошуково-рятувального підрозділу.

2. Туристичні стоянки на маршрутах водних сплавів (водного туризму) повинні бути облаштовані інформаційними щитами, із зазначенням основних характеристик водних маршрутів, обладнані схемами, картографічними матеріалами, вимогами безпеки при перебуванні на них, правилами поведінки та контакною інформацією спеціалізованої (пошуково-рятувальної) служби.

3. Місце розташування стоянки повинно бути вибране таким чином, щоб у разі підняття рівня води у ріці, воно не попало в зону затоплення, враховуючи показники максимального рівня підняття води згідно даних гідрологічних постів. Забороняється розташування стоянки під одинокими деревами.

4. Місце розташування багаття повинно бути стаціонарним та влаштоване відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в Україні.

5. Спеціальне спорядження та майно, що використовується при проведенні водних подорожей (сплавів), підлягає обов’язковій перевірці у спеціалізованому пошуково-рятувальному підрозділі.

6. Особи, які виконують функції інструкторів на водних маршрутах, повинні пройти навчання з питань виконання вимог безпеки та дій у екстрених ситуаціях у спеціалізованому пошуково-рятувальному підрозділі.

7. Мінімальна кількість рятувальних засобів на будь-якому маломірному плавзасобі має бути такою: рятувальні нагрудники (жилети) – на кількість осіб, які перебувають у плавзасобі; рятувальні круги із плаваючою линвою 15 м – з розрахунку 1 круг на 4 особи, але не менше одного на плавзасіб.

8. При користуванні громадянами самохідними, несамохідними плавзасобами та вітрильниками забороняється:

- завантажувати плавзасоби понад визначену вантажопідйомність і пасажиромісткість;

- заходити на плавзасобах в акваторії, відведені для купання;

- плавати і підходити до берега в місцях масового відпочинку людей;

- пірнати з плавзасобів;

- брати на плавзасоби дітей віком до 7 років;

- видавати на прокат плавзасоби і кататись на них дітям до 16 років без супроводу дорослих;

- розпивати спиртні напої і користуватись плавзасобами в стані сп’яніння.

9. Групи туристів усіх видів (організовані та неорганізовані) перед виходом на водний маршрут в обов’язковому порядку повинні пройти реєстрацію у спеціалізованому пошуково-рятувальному підрозділі, в зоні відповідальності якого знаходиться водний об’єкт.

ІІІ. Спеціальні вимоги безпеки для пішохідних туристичних маршрутів

1. З метою оперативного реагування на події, пов’язані із зникненням чи травмуванням людей на пішохідних туристичних маршрутах, суб’єктами туристичної діяльності повинен бути розроблений план маршруту, який включає картографічну схему (масштаб 1:100000), основні характеристики, етапи проходження маршруту, місця проміжних стоянок, прогнозування ймовірних небезпек та наданий до спеціалізованого пошуково-рятувального підрозділу.

2. Маршрути повинні бути обстежені спеціалізованим пошуково-рятувальним підрозділом, із наданням необхідних рекомендацій щодо виконання вимог безпеки та оформленням необхідних картографічних матеріалів.

3. Особи, які виконують функції провідників та інструкторів туристських (екскурсійних) груп, повинні пройти навчання у спеціалізованому пошуково-рятувальному підрозділі з питань виконання вимог безпеки та дій у екстрених ситуаціях.

4. Особи, які перебувають на пішохідних туристичних маршрутах, повинні бути зареєстровані у спеціалізованому пошуково-рятувальному підрозділі.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 1)
Попередня новина: На Тернопільщині ...
Наступна новина: На Тернопільщині ...

КОМЕНТАРІ