Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2012 рік

Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2012 рік

03.03.13 11:55 0 1462
З метою покращення роботи підприємств комунальної власності Чернігівської міської ради та посилення контролю за виконанням умов контрактів протягом березня керівники комунальних підприємств звітуватимуть за підсумками фінансово-господарської діяльності за 2012 рік.

1 березня комісія з аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності під головуванням заступника міського голови Миколи Сеньковича заслухала звіти керівників комунальних підприємств міської ради: "Чернігівводоканал", «Дільниця з контролю за благоустроєм міста», "АТП-2528", "Спецкомбінат". У засіданні взяли участь депутати міської ради та керівники структурних підрозділів міської ради.

Керівники комунальних підприємств прокоментували основні напрямки діяльності своїх підприємств за минулий рік, відзначили позитивні тенденції розвитку та визначили коло проблем, які потребують посиленої уваги щодо їх вирішення.

Начальник КП "Чернігівводоканал" Олександр Шкінь ознайомив присутніх з основними показниками підприємства та основними проблемами надання послуг водопостачання та водовідведення. Зокрема, підприємство має найнижчий показник втрат води в Україні 21,1 % при граничних нормах 26,8 %. З 1 березня 2012 року тариф для населення збільшився на 4,7%. і наразі займає середню позицію серед інших міст країни.

У 2012 році виконано заміну 17-ти насосів на чотирьох насосних станціях другого підйому, загальна вартість робіт склала 30432,7 тис. грн. Здійснено будівництво напірного каналізаційного трубопроводу по намивній території “Лісковиця” від гідрокар`єру до вул. Ушинського – 300,0 т. грн. За власні кошти підприємство придбало обладнання на 1104 тис. грн., автотранспорту – 147 тис. грн. (були придбані вантажівки, такі самі що викоритовуються для перевозки пианино в Киеве, які можна буде використовувати для перевезення меблів та габаритних вантажів), будівництво вуличного водопроводу по вул. 1-го Травня – 349,0 т. грн. та ін.

За кошти кредиту Світового банку - 39479,8 тис. грн. виконано переобладнання існуючих насосних станцій ІІ підйому – 6638,8 тис. грн., реконструкцію насосних станцій каналізації – 29035,5 т. грн. та інші роботи.

Додатково до позики МБРР Україна та Світовий Банк підписали Угоду про Грант щодо Шведського Трастового фонду (ТФ) в розмірі 35,8 млн. шведських крон. Грант надається Шведським урядом, представленим Шведським агентством міжнародного розвитку (SIDA). Консультант має розробити план розвитку підприємства та бізнес план, які міститимуть програму реалізації заходів керівництвом підприємства.

Заступник міського голови М. Сенькович підкреслив, що КП "Чернігівводоканал" впевнено тримає позицію серед найкращих підприємств галузі країни.

Чистий дохід підприємства у минулому році склав понад 88 млн. грн., проте існує й заборгованість населення за спожиті послуги – 8,5 млн. грн. Керівник також назвав однією з важливих причин неотримання підприємством очікуваних доходів невідповідність тарифів реальній вартості наданих послуг. Він також зауважив, що для безперебійного забезпечення населення якісною водою та надання послуг водовідведення завданням найближчої перспективи підприємства є заміна застарілих водопровідних мереж міста.

КП "Дільниця з контролю за благоустроєм міста", як повідомив заступник керівника підприємства Олександр Ярещенко, здійснює комплекс заходів з обстеження та контролю за станом зелених насаджень, об’єктів зовнішньої реклами, об’єктів благоустрою міста: парків, скверів, тротуарів, підземних переходів та інших об’єктів благоустрою загального користування. Також здійснюється реалізація піску з намиву «Лісковиця» комунальним підприємством для забезпечення потреб міста та виконання землевпорядних робіт.

За 2012 рік підприємство отримало 1 794 тис. грн. чистого доходу, що на 0,3 % менше запланованого та на 5 % більше, ніж у 2011 році. До міського бюджету впродовж минулого року сплачено 279 тис. грн. місцевих податків, до державного бюджету перераховано 593 тис. грн.

Зростання як основних доходів, так і доходів від неосновних видів діяльності (відновна вартість зелених насаджень, орендна плата та ін..) не дозволили вийти на беззбитковий результат діяльності підприємства, зазначив доповідач.

Підприємство спільно співпрацює з районними радами міста, правоохоронними та іншими органами влади у напрямку забезпечення виконання Правил благоустрою м. Чернігова.

Адміністративними комісіями розглянуто 432 протоколи, за якими на правопорушників накладено 376 штрафів на загальну суму майже 160 тис. грн.

Відповідно до протоколів засідання комісії з погодження розміщення тимчасових об’єктів благоустрою у 2012 році було прийнято рішення про демонтаж 32 незаконно розміщених об’єктів.

Для здійснення діяльності служби з контролю за благоустроєм та екологічною безпекою міста у 2012 році витрачено 338 тис. грн. за рахунок коштів підприємства.

Члени комісії та депутати міської ради доручили керівництву підприємства працювати над пошуком нових більш ефективних напрямків діяльності підприємства та впровадження необхідних заходів для поліпшення благоустрою міста.

Основними напрямками діяльності КП "АТП-2528" міської ради є автотранспортні послуги з санітарної очистки міста та прибирання міських територій. На балансі підприємства знаходиться 107 одиниць транспортних засобів.

Загалом, чистий дохід від надання послуг та реалізації товарів збільшився у порівняння з 2011 роком на 4455тис. грн. або на 26,4 % і склав 1 341 тис. грн.

Водночас, тарифи для населення не покривають витрат на виконання послуг по вивозу побутових відходів, що позначилось на збитковості підприємства, повідомив керівник підприємства Святослав Трохименко, однак збитки за 2012 рік скоротились на 692 тис. грн. у порівнянні з попереднім роком.

Діяльність КП "Спецкомбінат комунально-побутового обслуговування" спрямована на надання населенню міста ритуальних послуг, яких на існує 108 видів.

Середня вартість захоронення, за словами керівника Володимира Куліша, складає 1902 грн. У 2012 році проведено 2799 захоронень, серед яких 224 з наданням пільг на загальну суму – 182,6 тис. грн. як учасникам бойових дій. Комбінат у минулому році за власні кошти провів також 12 захоронень самотніх громадян на загальну суму 5,6 тис. грн.

Незважаючи на високу конкуренцію на ринку ритуальних послуг з приватними фірмами, підприємство працює стабільно та тримає на 10-12 % нижчі ціни. У 2012 році прибуток підприємства склав 379 тис. грн., до бюджету міста перераховано 2865,6 тис. грн.

На балансі спец комбінату знаходиться 11 кладовищ, з яких 5 – діючих: Яцево – 98 га, Коти – 1,32 га, р-н ТЕЦ 9вул. Загородня) – 0,67 га, Півці – 1,52 га, Олександрівка – 0,42 га. Кладовища - Німецьке, по вул. Кочерги, Шевченка, Любецькій, Старобілоуській, у Ялівщині – закриті.

Для забезпечення належного порядку на кладовищах міста підприємство має в своєму розпорядженні необхідні технічні засоби. Впродовж минулого року з територій кладовищ вивезено понад 8 тис. м3 сміття, спиляно 317 аварійних дерев на суму 45 285 грн., проведено покос трави на території загальною площею майже 125 м2та ін. На зміцнення виробничої бази підприємства, ремонт та оновлення основних фондів, облаштування протягом року спрямовано 237 тис. грн.. власних коштів.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ