Чернігівщина: Ситуація із виплати заробітної плати контрольована

Чернігівщина: Ситуація із виплати заробітної плати контрольована

03.03.13 11:55 0 1410
28 лютого під головуванням в.о. заступника голови облдержадміністрації Леоніда Подоляка відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, де розглянуто ситуацію із виплати заробітної плати в області та прийнято відповідні рішення щодо відпрацювання шляхів прискорення погашення заборгованості із заробітної плати найманим працівникам підприємств області.

Як зазначив Леонід Подоляк, у 2013 році питання погашення заборгованості із заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ, організацій області залишається не менш актуальним, ніж торік, та перебуває на жорсткому контролі Уряду.

Крім запроваджених оперативних моніторингів щодо погашення боргів із заробітної плати, які проводять органи соціального захисту населення, та щомісячних даних Держстату, впроваджуються додаткові рівні контролю у цій сфері, зокрема, співпраця з профспілками та контроль самими найманими працівниками, які можуть звернутися на урядову «гарячу лінію».

Про ситуацію з погашенням боргів із заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах області присутніх поінформувала директор Департаменту соціального захисту населення Лариса Юрченко.

Так, на 1 січня поточного року загальна сума боргу із заробітної плати працівникам області склала 19,9 млн грн. Динаміка погашення заборгованості на початку року свідчить про досить повільні темпи її скорочення – у січні суму боргу зменшено лише на 128,5 тис. гривень.

Своєчасно не отримали заробітну плату 4,1 тис. найманих працівників 31-го економічно активного підприємства області.

На початок цього року повністю погашено заборгованість працівникам організацій та установ, що фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів, а також економічно активних сільськогосподарських підприємств.

Із 22-х районів області ліквідовано борги із виплати заробітної плати у 15-ти районах (Бахмацькому, Бобровицькому, Варвинському, Городнянському, Коропському, Корюківському, Куликівському, Ніжинському, Новгород-Сіверському, Носівському, Прилуцькому, Семенівському, Сосницькому, Срібнянському, Талалаївському), ще у 3-х районах (Борзнянському, Козелецькому, Щорському) погашено заборгованість працівникам економічно активних підприємств.

Серед економічно активних підприємств найбільшу частку боргів мають промислові підприємства – 4,8 млн грн або 50,0 % та будівельні – 2,8 млн грн або 29,2 %.

Упродовж січня заборгованість у промисловому секторі економіки скоротилася на 0,6 млн грн або на 11,4 %.

Найбільшим боржником у промисловості є ПАТ «Чернігівський завод радіоприладів «ЧеЗаРа». На 1 лютого ц.р. залишилися невиплаченими 2,1 млн грн заробітної плати.

У сфері будівництва ситуація залишається нестабільною. У січні знов відбулося зростання заборгованості на 0,3 млн грн або на 12,6 %.

Через відсутність обігових коштів та несвоєчасні розрахунки замовників за виконані підрядні роботи, борги із заробітної плати мають 11 будівельних підприємств області.

Найбільше зростання боргів допустили ПАТ «Будівельна компанія «Домобудівник», дочірнє підприємство НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія», ПАТ «Чернігівреставрація».

Стурбованість викликає ситуація щодо погашення заборгованості працівникам 10 державних підприємств, що підпорядковані центральним органам влади, де борги не скорочуються. Станом на 1 лютого ц.р. сума боргу на державних підприємствах склала 2,3 млн грн (майже 12,0 % від загальної суми).

Найбільшими боржниками серед державних підприємств залишаються: ПАТ «Хімтекстильмаш», дочірнє підприємство «Чернігівнафтогазгеологія» НАК «Надра України» та його структурні підрозділи у містах Чернігові, Ніжині та Прилуках.

Борги працівникам економічно активних комунальних підприємств в області відсутні.

Понад половину заборгованості в області або 10,1 млн грн припадає на економічно неактивні підприємства, з яких найбільшу суму боргів має ПАТ «Прилуцький завод «Білкозин» – 4,7 млн грн, де з грудня минулого року розпочалася ліквідаційна процедура, з лютого ц.р. – розпродаж майна.

Недостатньо ефективною була робота по ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати у містах Чернігові, Ніжині, Прилуках, де сконцентровано понад 18,9 млн грн або 95,3 відсотки боргів.

У ході роботи комісії було заслухано інформації секретаря Чернігівської міської ради Олега Шеремета та заступника Ніжинського міського голови Світлани Роговинської про тенденції та шляхи прискорення ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати працівникам підприємств, організацій, установ міст Чернігова та Ніжина.

Про посилення ролі контролюючих органів у вирішенні питань погашення заборгованості із заробітної плати найманим працівникам підприємств області йшлося у виступі начальника Територіальної державної інспекції з питань праці в області Людмили Позняк.

Підбиваючи підсумки засідання, в.о. заступника голови облдержадміністрації Леонід Подоляк наголосив на важливості активізації діяльності комісій щодо прискорення виплати заборгованої заробітної плати. При цьому він зосередив увагу всіх присутніх на необхідності постійно тримати в полі зору діяльність керівників підприємств-боржників області та попередити їх про відповідальність у разі порушень трудового законодавства.

Про це повідомили у Чернігівській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Комунальні ...
Наступна новина: Чернігівщина: Визначені ...

КОМЕНТАРІ