відбувся семінар для фахівців системи освіти Волинської області, які працюють у сфері навчання дітей правил безпеки життєдіяльності

відбувся семінар для фахівців системи освіти Волинської області, які працюють у сфері навчання дітей правил безпеки життєдіяльності

04.03.13 08:25 0 1066
1 березня на виставці цивільного захисту Управління ДСНС у Волинській області відбувся одноденний семінар-практикум для викладачів предмету «Основи здоров’я» в загальноосвітніх закладах області та фахівців, які беруть участь у навчанні учнівської молоді правил безпеки життєдіяльності.

У вступному слові заступник начальника управління освіти та науки облдержадміністрації Валентина Загрева наголосила на важливості постійного вдосконалення методик проведення уроків та занять із виховання в дітей поважного ставлення до правил безпеки життєдіяльності та особистого здоров’я: «Адже навчання та виховання дітей з малечку і до зрілості – це неперервний процес, в якому педагоги відіграють найвищу роль після сім’ї, а інколи, на жаль, і важливішу. Саме тому нам, працівникам освіти, і самим потрібно не цуратись вчитись кращим практикам та інноваційним методам ефективного виховання у дошкільнят та учнів навичок запобігання пожежам і надзвичайним ситуаціям для недопущення дитячого травматизму та нещасних випадків. Бодай одне врятоване дитяче життя варте нашої праці».

Семінар – майстер-клас відбувся в рамках реалізації Волинською обласною організацією Добровільного пожежного товариства України спільно з управліннями освіти та науки обласної державної адміністрації та Державної служби з надзвичайних ситуацій проекту «Молодь прикордоння: разом за безпеку» Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2007-2013».

Під час семінару досвідом роботи щодо зацікавлення дітей до волонтерської роботи на основі принципу «рівний-рівному» поділилась педагог-організатор НВК “Гімназія №14 м.Луцька” Тетяна Киндибовська, про практику залучення учнів до проведення протипожежної профілактичної роботи серед однолітків, а також їх участі у фестивалі юних пожежників та методику проведення цікавих уроків за допомоги мультимедійних і друкованих методичних матеріалів розповіла педагог-організатор-методист гімназії №21 імені Михайла Кравчука Тетяна Куса.

Завідувач дошкільного навчального закладу №4 м.Нововолинська Людмила Могіль презентувала багаторічний досвід свого закладу в навчанні дітей дошкільного віку правил безпеки вдома, на вулиці, на природі в цікавих ігрових формах: за допомоги вистав і рольових казок, в яких дітки беруть безпосередню участь.

Заступник директора обласного центру науково-технічної творчості Ірина Бабула розповіла про позитивний досвід залучення дітей всіх вікових груп до вивчення правил безпеки життєдіяльності за допомоги позашкільних закладів освіти під час роботи в різноманітних гуртках та вдома. Сотні дітей з усіх куточків області, які вже декілька років поспіль беруть участь в конкурсі «Рятувальники очима дітей», під час створення творчих робіт самі вивчають правила безпеки і допомагають рятувальникам своїми виробами, електронними книгами та презентаціями, макетами, іграшками і навіть картинами зацікавити інших учнів і дошкільнят поважно ставитись до свого здоров’я і життя. Крім цього, участь в конкурсі спонукає дітей більше дізнаютьсь про роботу служби порятунку, дозволяє побувати в підрозділах пожежно-рятувальної служби, приміряти на себе шолом і бойовий одяг рятувальників. Ці екскурсії залишають позитивний слід в душі дитини і вона не тільки вже не буде пустувати з сірниками чи петардами, а й застереже від цього інших. Важливо також завжди належно оцінити працю дитини та обов’язково заохотити її до участі в наступних заходах.

Присутніх зацікавив і досвід білоруських рятувальників в цій сфері, про який розповів начальник центру пропаганди та навчання населення Брестського обласного управління МНС Республіки Білорусь підполковник Микола Кузміцький. Учні Брестської області є активними учасниками руху юних пожежників-рятувальників, осередки якого створені майже у кожному загальноосвітньому закладі області. Учні-волонтери допомагають професійним пожежникам у роботі із запобігання пожежам та надзвичайним ситуаціям: вчать дітей молодшого шкільного віку, організовують проведення масових заходів з пропаганди правил безпеки в школах, дитячих садках, супермаркетах і на міських площах, створюють і поширюють інформаційні листівки з правил безпеки серед дорослого населення, опікуються одинокими громадянами похилого віку.

Він також зазначив, що пожежі чи надзвичайні ситуації не знають кордонів, а тому рятувальники та освітяни обох сусідніх регіонів повинні ділитись досвідом і активно допомагати один одному. В рамках цього проекту будуть організовані спільні конференції для освітян, а юні волинські пожежники, які активно долучаться до волонтерської роботи з пропаганди правил безпеки життєдіяльності, братимуть участь у міжнародних пленерах та конкурсах.

Учасники семінару ознайомились з великою експозицією 6-ти залів постійнодіючої виставки служби цивільного захисту, головними відвідувачами якої щорічно є 6-7 тисяч учнів, дошкільнят і студентів області.

На завершення голова Волинської обласної організації України Григорій Загородній подякував педагогам за нелегку працю і висловив сподівання, що за їх безпосередньої допомоги шнє підростаюче покоління в майбутньому буде свідомо дбати про свою безпеку, а відтак – жити без пожеж і трагічних випадків на них.

Управління ДСНС у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ