На Івано-Франківщині параска Хома відзначатиме своє 80-річчя. Обласне управління культури, національностей  і релігій планує провести три авторські  виставки  в кращих музеях  Галичини

На Івано-Франківщині параска Хома відзначатиме своє 80-річчя. Обласне управління культури, національностей і релігій планує провести три авторські виставки в кращих музеях Галичини

05.03.13 12:43 0 1077
Щодо інформації в окремих ЗМІ про начебто вибуття Параски Хоми зі складу Спілки художників України, управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації стверджує: «Дана інформація не відповідає дійсності».

Нещодавно начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак особисто мав зустріч з Параскою Хомою у Чернятині Городенківського району. Йшлося про творчі плани, відзначення у поточному році 80-річчя, перспективи на майбутнє.

За дорученням голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка Володимир Федорак передав Парасці Хомі фарби, папір для малювання. Творчість унікальної майстрині, якою є Параска Хома, дуже важлива і потрібна не лише Прикарпаттю, а усій Україні, переконаний Володимир Федорак, тому управління культури, національностей та релігій ОДА «завжди йде на зустріч таким визначним, талановитим людям».

Параска Хома залишається в складі Спілки художників України. Своєю працею вона зробила великий вклад в скарбницю народної творчості Прикарпаття. Управління культури, національностей та релігій ОДА планує провести три авторські виставки Параски Хоми в кращих музеях області та Галичини, таким чином підготуватися до 80-річчя майстрині.

Довідково

Параска Хома — член Національної спілки художників України, заслужений майстер народної творчості, лауреат Всеукраїнської премії ім. Катерини Білокур, обласної премії ім. Ярослава Лукавецького, нагороджена орденом княгині Ольги. Вона закінчила сільську восьмирічку, працювала в колгоспі і… малювала. 1968 року її талант відкрив спершу викладач Косівського училища прикладного мистецтва, де вчився син Ярослав, Юліан Савка, а відтак — і авторитетний директор Львівської національної картинної галереї Борис Возницький. Того ж року відбулася перша персональна виставка Параски Хоми у Львові. Згодом її квітами у стилі українського поетичного бароко захоплювалися в багатьох містах Союзу та за кордоном.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині для ...
Наступна новина: "Червоні" вулиці: Ленін ...

КОМЕНТАРІ