Сергій Зюбаненко: Після вступу в силу нового КПК слідчим додалося 70% роботи

Сергій Зюбаненко: Після вступу в силу нового КПК слідчим додалося 70% роботи

05.03.13 13:39 0 1290
«Після вступу у законну силу нового Кримінального процесуального кодексу України, на плечі слідчих лягла організація усіх оперативно-розшукових заходів», – зазначає підполковник міліції Сергій Зюбаненко, начальник Львівського міського управління ГУ МВС України у Львівській області.

Багатьом громадянам вже відомо, скільки років і за скоєння яких злочинів отримують громадяни, які переступили закон. Яке злочинцеві світить покарання визначає Кримінальний кодекс України. Втім, чимало у роботі різних ланок правоохоронних органів залежить й від дій, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Після набрання чинності у листопаді минулого року нового КПК відбулося чимало змін у роботі охоронців Закону. Велика відповідальність, зокрема, лягла на плечі працівників слідства. Що ж змінилося у роботі правоохоронців Львова упродовж останніх трьох місяців? Чого вже нині досягнуто в оперативно-пошуковій та слідчій роботі? Про ці та інші здобутки львівської міліції розповіли начальник Львівського міського управління внутрішніх справ підполковник міліції Сергій Зюбаненко, перший заступник начальника полковник міліції Віктор Довгополов та начальник кримінальної міліції майор міліції Павло Гарасим.

- Які зміни відбулися у роботі слідчих, на плечі яких лягло чимало нововведень після набрання чинності Кримінально-процесуального кодексу України?

- Сергій Зюбаненко: Після вступу у законну силу нового Кримінального процесуального кодексу України торік у листопаді слідчим додалося 70 відсотків додаткової роботи. Досі вони отримували готові матеріали дослідчої перевірки, які проводили працівники органів дізнання та інших оперативних служб. Вони працювали з підозрюваними та свідками. Відтепер саме слідчий витрачає час на перевірку фактів, викладених у заяві, а відтак зібраних матеріалів. Раніше йому доводилося збирати лише докази вини обвинуваченого. До його рук потрапляє гола заява, повідомлення про злочин, за якою фактично треба проводити усю дослідчу перевірку.

У розпорядженні працівників слідства віднині й процесуальні дії, пов’язані з наповненням бази Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. Слідчий особисто вносить усю інформацію про кримінальне провадження, результати його розгляду, дату прийняття кінцевого рішення, а також дані про підозрюваного.

- Віктор Довгополов: Серед нововведень, передбачених новим КПК, також негласне проведення слідчих дій. Раніше цей процес, зокрема, оперативно-розшукові заходи, ініціювали оперативні служби - працівники карного розшуку, служб боротьби з економічною злочинністю та незаконним обігом наркотиків, кримінальної міліції у справах дітей. Слідчі можуть організовувати ці процеси самостійно, а можуть давати відповідні доручення оперативним службам. До слова, попередній Кримінальний процесуальний кодекс дозволяв отримувати доступ до речей підозрюваного, потерпілого та інших речових доказів. Слідчому достатньо було лише винести постанову про огляд місця події чи помешкання осіб, які мають до неї безпосередню причетність.

На прийняття рішення лише за однією ухвалою слідчому необхідно щонайменше шість годин. Необхідно підготувати клопотання, а відтак передати документ прокуророві, для вивчення та погодження. Після прийняття ним відповідного рішення, слідчому необхідно звернутися до Апеляційному суду Львівської області. Остатню крапку у прийнятті рішення має поставити слідчий-суддя.

- Відомо, що після введення у дію нового Кримінального процесуального кодексу усіх начальників відділів та секторів слідчих в управліннях та райвідділах внутрішніх справ було призначено заступниками начальників міліцейських підрозділів. Чи збільшилася штатна чисельність працівників слідства, у львівських райвідділах міліції?

- Сергій Зюбаненко: Так, звісно. У кожному райвідділі міліції з’явилося в середньому шість-сім посад. Втім, керівництво львівської міліції зіткнулося з новою проблемою. У підрозділах не вистарчає фахівців. Це також є однією з причин збільшення навантаження на слідчих. Воно зросло, а число працівників наразі залишилося на аналогічному рівні.

- Віктор Довгополов: Після набрання чинності нового КПК співробітники інших служб не поспішають переходити у ланку слідчих. Тож, ми з нетерпінням очікуємо випуску молодих офіцерів міліцейських вишів. Звісно, навчання молодого покоління доведеться починати практично з нуля, на що також буде витрачено додаткові зусилля та час з боку досвідчених працівників.

- Наскільки збільшилося навантаження на працівників слідства після вступу у силу нового КПК?

- Віктор Довгополов: Упродовж десяти місяців 2012 року у провадженні слідчих підрозділів Львівського міського управління внутрішніх справ перебувало понад 5 тисяч кримінальних справ. А це майже на півтори тисячі більше, ніж у 2011 році. За два з половиною місяці після введення у дію нового КПК львівським слідчим довелося розглянути більше 6 тисяч (!) проваджень. Із них до суду наразі скеровано лише 195. Ще 184 таких припинені у зв’язку з розшуком злочинців, а 690 – закрито. Все це пов’язано з тим, що стадія дослідчої перевірки перейшла у повноваження слідчого. Фактично, навантаження на одного слідчого сягає в середньому 30 кримінальних проваджень. У більш досвідчених працівників воно може сягнути… п’ятдесяти та більше!

- Що змінилося у роботі оперативних служб після набрання чинності нового кримінально-процесуального кодексу?

- Павло Гарасим: З перших днів застосування нового Кримінального процесуального кодексу практично вся робота оперативних служб, пов’язана з документуванням та оформленням злочинів, як уже відомо, лягла на плечі слідчих. Раніше ми оперативним шляхом могли отримувати роздруківки викрадених мобільних телефонів через оперативні підрозділи. Зараз на це потрібно клопотання у прокуратуру та постанова суду, чого не зробиш без участі слідчого. Низку оперативних заходів, які раніше проводили оперативники карного розшуку, служб боротьби з економічною злочинністю та боротьби з незаконним обігом наркотиків, зараз проводять слідчі. В оперативників нині певною мірою зв’язані руки. Вони не можуть проводити будь-які оперативні заходи без участі слідчого.

- Як виглядає нині криміногенна ситуація у Львові? Чи можна вдатися до якихось порівнянь з минулими роками?

- Сергій Зюбаненко: Впродовж 2012 року у Львові відбувся незначний ріст злочинності. Правоохоронцями міста зареєстровано 6 тисяч 764 злочини. А це на понад чотири сотні більше, ніж у 2011 році. В результаті зросла кількість завершених кримінальних справ за фактами розкритих злочинів. Їх число сягає майже чотирьох тисяч. Торік також менше скоєно особливо тяжких і тяжких злочинів. Також торік на території Львова спостерігається тенденція до зменшення кількості пограбувань (509), квартирних крадіжок (391). Із чим це пов’язано? Наприкінці 2011 та на початку 2012 року було затримано низку злочинних груп грабіжників та «домушників». За кожною з них тягнулося в середньому п’ять-шість злочинів. Це й загалом виплинуло на криміногенну обстановку. Тут активно спрацювали працівники карного розшуку обласного апарату, їхні колеги з міського управління та місцевих райвідділів внутрішніх справ.

– Водночас, відомо, що число скоєних торік вбивств зросло на декілька відсотків. Із чим Ви це пов’язуєте?

- Павло Гарасим: Ми реєструємо чимало випадків, коли люди зникають безвісті. За цими фактами у прокуратурах нерідко порушують кримінальні справи за фактом скоєння вбивства. В поодиноких випадках ця інформація підтверджується. В інших випадках знаходимо людей живими. Трапляється, що люди померли природною смертю: від інфаркту, переохолодження тощо.

Більше того, саме на 2012 рік припав пік вбивств, скоєних на побутовому ґрунті. До прикладу, син убив матір, чоловік – жінку, брат – брата. Найбільше їх торік було скоєно у Личаківському районі.

– Наприкінці минулого року та вже цьогоріч, розкрито чимало резонансних пограбувань. Можете розповісти подробиці цих випадків?

- Сергій Зюбаненко: Так, звісно. І ось приклад. Наприкінці року Личаківському та Сихівському районах скоєно низку пограбувань та розбійних нападів на жінок. Молодий чоловік міцної статури, погрожуючи ножем, відбирав у своїх жертв сумки, золоті вироби, мобільні телефони. Працівники карного розшуку Львівського міського управління та Личаківського райвідділу внутрішніх справ провели низку заходів. Їхні зусилля увінчалися успіхом: було затримано 19-річного студента Франкового вишу. За плечима зловмисника тягнулося чотири розбійні напади та одне пограбування…

- Павло Гарасим: Інший зловмисник розпочав свою кримінальну кар’єру на саме Різдво. Він пограбував жінку у Франківському районі Львова. А вже через чотири дні упродовж одного ранку скоїв напади на трьох жінок поблизу центру міста. Після побиття всі три жертви потрапили до лікарень у важкому стані, де одна з них невдовзі померла. Спільними зусиллями працівників карного розшуку Львівського міського управління та Галицького райвідділу внутрішніх зловмисника було затримано. Ним виявився 17-річний житель Трускавця. Зловмиснику інкриміновано заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті потерпілої, скоєння пограбувань та розбійних нападів.

Хочу також зазначити, що у більшості випадків грабіжників, яких притягують до відповідальності, за ч.1 та ч.2 статті 186 Кримінального кодексу України, суди не приймають рішення про ізоляцію грабіжників від суспільства, залишаючи їх на підписці про невиїзд. А тим часом, підозрювані, відчуваючи безкарність, продовжують коїти злочини.

- Відомо, що правоохоронці міста Лева затримали партію наркотиків. Ви можете прокоментувати цей факт?

- Сергій Зюбаненко: Авжеж. Співробітники Залізничного райвідділу внутрішніх справ спільно з працівниками карного розшуку Львівського міського управління внутрішніх справ зупинили легковик, у якому перевозили 29 таблеток субітексу. У салоні автомобіля знаходилось троє чоловіків, один із яких раніше судимий за скоєння розбійного нападу.

Дві таблетки правоохоронці виявили між двома передніми сидіннями автомобіля. Решту було вшито у рукаві куртки 44-річного пасажира. Вилучені наркотики зловмисник мав намір збути у Львові.

- Дякую Вам за плідну бесіду!

Розмову вів Юрій СКОБАЛО
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині у ...
Наступна новина: Чернігів: «Душа і парус» – ...

КОМЕНТАРІ