Сьогодні презентують перші томи Шевченківської енциклопедії

Сьогодні презентують перші томи Шевченківської енциклопедії

05.03.13 13:28 0 1020
У столиці презентують перші томи Шевченківської енциклопедії, видані за програмою «Українська книга»

5 березня о 15.00 у Національній парламентській бібліотеці України (вул. Грушевського, 1) відбудеться презентація перших двох томів Шевченківської енциклопедії, випущених за бюджетною програмою «Українська книга» 2012 року.
«Шевченківська енциклопедія» – це масштабний проект Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка Національної академії наук України, приурочений до 200-річного ювілею Великого Кобзаря. Загалом передбачається випустити шість томів цього унікального видання.
Керівником проекту стала доктор філологічних наук Валерія Смілянська. До складу редакційної колегії видання увійшли провідні вчені-літературознавці, серед яких Дмитро Стус, Павло Гриценко, Микола Бондар та ін. Передмову написав Іван Дзюба.
За словами упорядників Шевченківської енциклопедії, метою її виходу є найповніше представлення широкій читацькій аудиторії унікальної постаті Тараса Шевченка – поета і художника, висвітлення його визначальної ролі в суспільному житті українського народу тощо.
Перший том складається з 1142 статтей, другий – з 1081 статті, які містять основні відомості про життя, творчість і особистість Тараса Шевченка, його епоху та оточення, місце в національній та світовій культурі.
Низка статей-персоналій охоплює інформацію про оточення Кобзаря, дослідників його творчості, перекладачів та ін. Видання поділене на тематичні розділи, кожен із яких включає ряд довідкових статей різного обсягу: поетика Шевченка; біографія; історія і Шевченко; місця перебування; згадувані Шевченком історичні, міфологічні, біблійні, агіографічні персонажі; Шевченко і літератури – українська, російська, слов’янські, світова література; Шевченко і мистецтво (скульптура, музика, театр, кіно); шевченкознавство; вшанування пам’яті тощо.
Детальніша інформація про захід за тел. (044) 417-61-58 (Національна парламентська бібліотека).


Прес-служба Держкомтелерадіо
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Сьогодні у Рівному ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині у ...

КОМЕНТАРІ