Підтримка волинських аграріїв – й надалі серед  пріоритетів 2013 року

Підтримка волинських аграріїв – й надалі серед пріоритетів 2013 року

06.03.13 12:49 0 963
Волинські аграрії можуть бути впевнені у підтримці держави. На цьому наголошували в ході селекторної наради голови облдержадміністрації.

 

Начальник Головного управління агропромислового комплексу ОДА Юрій Горбенко, зокрема, повідомив, що в області розпочинається фінансування за програмою «Державна підтримка галузі тваринництва» і волинські господарі зможуть отримати спеціальну бюджетну дотацію за утримання та збереження молодняка великої рогатої худоби, реалізацію великовагової худоби на м’ясопереробні підприємства. Частково відшкодовуватимуть витрати за закупівлю селянами установок індивідуального доїння. Окрім цього, передбачається дотація за збереження поголів’я м’ясної породи, часткове відшкодування вартості племінної молочної, м’ясної, комбінованої худоби. А також з держбюджету частково відшкодовуватимуть вартість будівництва і реконструкції ферм та придбаного обладнання.

 

Разом з тим, у низці обласних програм передбачено 10,3 млн грн на фінансування й підтримку різноманітних напрямків сільськогосподарської діяльності. Є й новації – відшкодування відсотків за кредитами та часткова компенсація сільськогосподарським кооперативам вартості обладнання.

 

Розпочато також фінансування програми «Власний дім»: селяни отримають для будівництва пільгових кредитів на суму 760 тис грн.

 

Наголошували в ході обговорення на важливості роботи з населенням на місцях. Адже часто-густо пересічний селянин не знає про можливості та пропозиції від держави. Тому зростає роль сільських, селищних голів як посередників між господарями та чиновниками, а також як інформаторів про ті чи інші програми АПК. Нині в районах краю вже розпочався прийом документів від населення для отримання дотації, підтримки чи пільгового кредиту. В світлі цього необхідно активізувати інформаційну роботу з селянами аби люди не втратили можливості, надані державою.

 

Відзначили на нараді й те, що станом на 1 лютого в області нараховується вже 3024 родинних ферми, де утримується 3 і більше корів. На початку 2013 їх було лише 2723. За словами доповідача, такого результату вдалося досягти завдяки плановій реалізації програм підтримки селянських господарств з обласного та державного бюджетів. Аби зберегти таку позитивну динаміку, цьогоріч власникам родинних ферм збільшено дотацію на корову зі 100 до 200 грн.

 

Також з ініціативи голови облдержадміністрації Бориса Клімчука, народний депутат України Степан Івахів підготував проект Закону України «Про статус та функціонування сімейних (родинних ферм)». Найближчим часом його розглянуть у Верховній Раді України і, в разі прийняття, документ дозволить у майбутньому вирішувати питання пенсійного забезпечення цих людей.

 

Є сприяння галузі АПК й від банківського сектору. Банки йдуть назустріч аграріям, надають короткострокові кредити на різних умовах та з різними відсотковими ставками. До кожного позичальника індивідуальний підхід та окрема програма надання коштів у користування.

 

В ході наради повідомили, що окремі волинські господарства вже розпочали підготовку до весняно-польових робіт.

 

 

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львові відзначать ...

КОМЕНТАРІ