У 2012 році на Волині  було створено 18  центрів первинної медико-санітарної допомоги

У 2012 році на Волині було створено 18 центрів первинної медико-санітарної допомоги

07.03.13 08:00 0 1133
Створити в області розгалужену мережу медичних закладів первинної ланки – таке завдання поставив голова облдержадміністрації Борис Клімчук на підсумковій колегії управління охорони здоров’я ОДА. «Це необхідно в першу чергу людям, адже безоплатне надання медичних послуг на первинному рівні залишиться безумовно гарантованим при впровадженні в Україні страхової медицини, первинка фінансуватиметься з бюджету», - наголосив Борис Клімчук.

Як повідомив начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк, минулого року в області створено 18 центрів первинної медико-санітарної допомоги. У планах 2013 – організація ще 15-ти таких закладів. «Наближення допомоги до людей – головна ідея. І роль амбулаторій, сімейних лікарів тут надзвичайно важлива, бо вони працюють безпосередньо із пацієнтами, а у складніших випадках до роботи стають вузькі спеціалісти», - підкреслив голова облдержадміністрації. Він звернув увагу учасників наради на позитивний досвід роботи амбулаторії сімейної медицини, яка вже тривалий час працює в одному з мікрорайонів Луцька: «Місто ініціювало процеси розділення медицини ще задовго до їх початку на загальнодержавному рівні. Так, був на перших порах опір, нерозуміння, але тепер нарікань ні зі сторони населення, ні від лікарів немає».

Головний лікар Горохівського центру первинної медико-санітарної допомоги Галина Майко поділилася досвідом своєї роботи та зазначила, що є розуміння та сприяння місцевої влади, виділене окреме приміщення та кошти на його ремонт. Окрім того, вирішено питання працевлаштування 9 сімейних медичних сестер, зокрема віднайдено ресурси на їх заробітну плату. У відповідь на це, голова облдержадміністрації Борис Клімчук нагадав, що у багатьох районних, міських, сільських бюджетах наявні минулорічні лишки. Саме з цього ресурсу доцільно було б усім віднайти необхідні суми для введення додаткових ставок медсестер.

Покращується і кадрова ситуація, зокрема у сільській місцевості. І хоча молоді спеціалісти поки з недовірою ставляться до перспектив роботи у первинній ланці, сімейними лікарями у глибинці, все ж лише 5 з 89 сільських амбулаторій не укомплектовані кваліфікованими медичними кадрами.

Голова облдержадміністрації акцентував: «Молодому лікарю потрібно створити комфортні умови проживання і роботи, щоб спеціаліст бажав тут жити і працювати, а не просто відсиджував години на прийомі. І це теж важливий напрямок роботи на місцях».

Отож, як резюмував голова облдержадміністрації Борис Клімчук, в області зроблено чимало: «Я дякую вам за роботу. Там, де зміни впроваджено – є ефект, і це вам підтвердять пересічні волиняни, ваші пацієнти. Ми, реформуючи медицину, опираємося на досвід Польщі, Росії, Білорусі і можемо уникнути їх помилок і тому маю надію, що цей процес буде взаємно приємним для усіх його учасників».

 

 

Прес-служба облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ