У Луцьку поки що не підніматимуть вартості утримання будинків та прибудинкових територій

У Луцьку поки що не підніматимуть вартості утримання будинків та прибудинкових територій

07.03.13 12:54 0 1253
На розгляд членів виконавчого комітету виносилося питання «Про тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються житлово-експлуатаційними підприємствами».

Директор департаменту ЖКГ міської ради Іван Кубіцький зазначив, що ті тарифи на утримання будинків та прибудинкових територій, які діють нині, не покривають необхідних витрат і потребують перегляду. За його словами, порівняно з 2010 роком, коли були затверджені діючі тарифи, значно зросла мінімальна заробітна плата, вартість електроенергії тощо. Уже в 2012 році житлово-комунальні підприємства понесли значні збитки. За його словами, у нових тарифах передбачено підняття вартості утримання будинків та прибудинкових територій до економічно обґрунтованих. Нині ЖКП не мають коштів на належне утримання будинків. Крім того, не вистачає коштів на виплату заробітної плати працівникам.

Він повідомив, що у минулому році було проведено обстеження 284 будинків. По 19 будинках нині йде виготовлення проектної документації на проведення ремонтних робіт. Біля інших будинків ЖКП за свої кошти мають зробити мощення, водовідведення та інші роботи, аби будівлі не піддавалися процесам руйнації.

Іван Кубіцький зауважив, що у департаменті ЖКГ зроблені відповідні розрахунки. Для кожного будинку визначена окрема вартість. Збільшення ж плати за утримання будинку та прибудинкової території зросте в середньому на 30-50 грн в залежності від площі квартири.

За його словами, уся процедура, передбачена чинним законодавством, щодо інформування населення про зміну тарифів була дотримана. Зокрема, працівники ЖКП розвішували оголошення на під’їздах будинків, оприлюднена інформація й на сайті міської ради та у ЗМІ.

Крім того, є й погодження від обласного відділення Антимонопольного комітету України щодо обґрунтованості підняття тарифів.

Він зауважив, що люди зверталися й до ЖКП, і в департамент зі своїми пропозиціями. Окремі з них були враховані, зокрема, деякі послуги з утримання будинку та прибудинкових територій, що не впливають на безпечну експлуатацію житла, були виключені з переліку для деяких будинків.

Присутні на засідання депутати міської ради, закликали членів виконкому відкласти прийняття цього рішення. Зокрема, Сергій Григоренко зауважив, що люди погано поінформовані про підняття тарифів. Він запропонував провести громадські слухання та додатково поінформувати лучан про ці нововведення. Також він хотів би, аби директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький обгрунтував депутатам необхідність підняття тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій. Підтримали таку думку й депутат міської ради Павло Данильчук та обласної ради Святослав Боруцький.

Крім того, Сергій Григоренко запропонував, аби на будинках вивішували інформацію про те, скільки коштів надійшло від громадян за утримання будинків та на що вони були витрачені.

Підтримав депутатів і секретар міської ради Григорій Пустовіт, який не заперечує необхідності перегляду тарифів, однак, потрібно, щоб депутати теж були задіяні у процесі прийняття такого рішення.

Підтримати запропонований проект рішення членів виконкому закликала заступник міського голови Лариса Соколовська. Вона зауважила, що на разі дуже необхідно прийняти таке рішення, адже житлово-комунальні підприємства фактично не зможуть виконувати своїх функцій з утримання будинків і прибудинкових територій. У разі не прийняття рішення про збільшення тарифів, - наголосила вона, - необхідно передбачити кошти у міському бюджеті для відшкодування різниці у тарифах для ЖКП.

Перший заступник міського голоси Святослав Кравчук зауважив, що ситуація не проста. Люди ж звичайно не хочуть, аби дорожчали комунальні послуги, продукти харчування тощо. Однак, без цього не обійтися. Є об’єктивні чинники. Однак, необхідно активніше працювати керівникам ЖКП над впровадженням енергозберігаючих заходів.

Крім того, необхідно працювати й з боржниками. У цьому питанні виконавчому комітету і депутатському корпусу необхідно прийняти спільне рішення.

Святослав Кравчук зауважив, «якщо люди хочуть утримувати якісні послуги, то за них треба платити».

Зрештою, міський голова Микола Романюк зазначив, що рішення про збільшення тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій все-таки необхідно приймати, адже для цього є об’єктивні фактори. Він доручив керівникам житлово-комунальних підприємств продовжити роз’яснювальну роботу серед жителів міста. «Потрібно ще раз розмістити на будинках оголошення про збільшення тарифів на утримання будинків та прибудинкових територій і про кількість коштів, сплачених мешканцями за ці послуги, та на що вони були спрямовані», - наголосив він.

Міський голова запропонував знову повернутися до розгляду цього питання на засіданні виконкому у квітні.

Крім того, члени виконкому затвердили акт прийняття-передачі не викуплених частин гуртожитків на бульварі Дружби Народів, 2, 4а та 6 в міську комунальну власність. Проект документа розроблений департаментом ЖКГ міської ради.

Цим же рішенням на ПрАТ «Соціальна сфера» покладено виконання функцій управління, утримання та обслуговування прийнятих у міську комунальну власність не викуплених частин вище зазначених гуртожитків, включаючи оформлення документів на приватизацію житлових приміщень, в межах додатково укладеного з відділом реєстру житлового фонду департаменту ЖКГ договору-доручення, до часу створення об’єднань співвласників будинків гуртожитків та вирішення питання передачі їм вказаних будівель.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівські міліціонери ...
Наступна новина: Рівненщина: посвідчення ...

КОМЕНТАРІ