На Львівщині правоохоронці проводять профілактичну операцію «Первоцвіт»

На Львівщині правоохоронці проводять профілактичну операцію «Первоцвіт»

07.03.13 15:21 0 1047
Підсніжники – “квіти надії” - першими з’являються з-під снігу, засвідчують прихід весни. Але і так коротке життя підсніжників дуже легко обривається людьми – їх масово збирають для букетів, а цибулини по-хижацьки викопуються.

На Львівщині з метою збереження унікальної природи краю правоохоронці спільно із зацікавленими державними, громадськими організаціями та представниками засобів масової інформації проводять профілактичні заходи під умовною назвою «Первоцвіт».

Важливість рослин у природі та житті людини зумовлює потребу в ощадливому і розумному їх використанні. На жаль, вплив людини на природу не завжди позитивний та інколи приводить до зникнення певних видів рослин та тварин.

Перелік видів рослин та тварин, що потребують охорони, наводять в так званих Червоних книгах. Перша Червона книга, присвячена українській флорі та фауні, була видана в 1980 році під назвою "Червона Книга Української РСР". Якщо до першого видання Червоної книги України було занесено 150 видів рослин, то нині їх уже понад 600.

Серед них, наприклад, є добре знайомі: підсніжник звичайний, сон-трава, первоцвіт звичайний, цибуля ведмежа, рододендрон східнокарпатський (червона рута), білотка альпійська (едельвейс), рябчик гірський, ялівець високий, тис ягідний та ін. Найбільше ендемічних і рідкісних видів є в Кримських горах та Українських Карпатах.

За словами начальника Стрийського міського відділу міліції Андрія Біласа, загальнодержавна операції «Первоцвіт» триватиме з 25 лютого до 25 травня. У ході її проведення правоохоронці спільно зі зацікавленими службами та громадськістю проводитимуть рейдові перевірки ринків та інших громадських місць. У разі виявлення фактів незаконного збирання, продажу рідкісних видів рослин, які занесені до Червоної книги, правопорушники притягуватимуться до відповідальності згідно з чинним законодавством України.

«Тільки від небайдужості та відповідального ставлення кожного з нас до цієї проблеми», - додав Андрій Іванович, - « залежатиме те, чи зможуть наші діти та онуки бачити ці рослини не тільки на сторінках Червоної книги ».

Ольга Марцинюк,

помічник начальника Стрийського МВ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Валентин Хоптян: Маємо ...
Наступна новина: Відбулись громадські ...

КОМЕНТАРІ