У галузі охорони здоров’я Чернівців відбулися позитивні зміни

У галузі охорони здоров’я Чернівців відбулися позитивні зміни

09.03.13 12:50 0 1406
Відбулася підсумкова колегія управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради «Про результати діяльності охорони здоров’я міста Чернівців в 2012 році та основні завдання галузі на 2013 рік».

Стратегічний курс реформування системи охорони здоров’я визначено Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, яка спрямована на реалізацію соціально-економічних перетворень, реформування системи охорони здоров’я.

2012 рік став у багатьох моментах визначальним для галузі охорони здоров’я м.Чернівців. Продовжується реформування галузі, яке, звісно, не обійшло стороною лікувально-профілактичні заклади обласного центру. Відбулися позитивні зміни. Важливо, щоб за основу проведення реформ бралися потреби людей конкретної громади. Головною метою змін є покращення здоров’я населення, забезпечення рівного та справедливого доступу всіх громадян до медичних послуг належної якості.

Для здійснення реформування потрібна підтримка як центральних так і місцевих органів влади, професійна воля керівників охорони здоров’я та розуміння медичних працівників і всього суспільства. Хочу зупинитися на важливих, на мою думку, моментах та показниках минулого року:

Обсяги видатків охорони здоров’я міста на 2012 рік склали майже 152 млн. грн., що на 31,5 млн. грн. більше ніж в 2011 році.

З урахуванням усіх джерел фінансування, обсяг коштів, спрямованих на охорону здоров’я комунальної власності міста, склав 180 млн.грн. (в 2011 році – 130 млн.грн.).

Протягом минулого року 6 разів проводилося підвищення посадових окладів працівникам галузі. Ріст середньої заробітної плати за рік відбувся: у лікарів на 11,5%, середнього медичного персоналу – на 10 %, молодшого – на 5%.

Вперше виплачено обов’язкову матеріальну допомогу на оздоровлення медичним працівникам в розмірі 6 млн.грн. (до прикладу в 2011 році ця сума склала 600 тис.грн.).

Покращення фінансового забезпечення системи охорони здоров’я дозволило певною мірою модернізувати галузь, переоснастити медичні заклади, створити передумови для впровадження єдиних стандартів надання медичної допомоги.

Найбільш вагомою подією було відкриття нового корпусу міської дитячої клінічної лікарні, на будівництво якого було витрачено з місцевого та державного бюджетів 50 млн. грн. та 11,4 млн.грн. – на придбання обладнання для цієї установи.

На медикаментозне забезпечення витрачено 6,1 млн.грн. (в 2011 році – 4,6 млн.грн.)

Суттєву різницю складає розмір коштів, витрачених в минулому році на придбання медобладнання – 18,3 млн. грн., в 2011 році – 2,4 млн. грн.

Вперше з місцевого бюджету були виділені кошти в сумі 250 тис.грн. на закупівлю екзогенного сурфактанту новонароджених.

Управління охорони здоров’я міської ради бере активну участь в розбудові та модернізації єдиного медичного простору, сприяє реалізації національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства і дитинства” під патронатом Президента України, в рамках якого відбувається створення обласного перинатального центру на базі міського клінічного пологового будинку №1, відкриття якого заплановано на грудень 2013 року. Кошторисна вартість складає 68 млн.грн.

Не менш важливою є робота управління щодо реалізації Закону України «Про екстрену медичну допомогу» по створенню обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на базі міської станції швидкої медичної допомоги.

Рішення грудневої сесії міської ради було створено Центр первинної медико-санітарної допомоги на базі КМУ «Міська клінічна лікарня №4», який повинен розпочати роботу з наступного місяця.

Разом з тим деякі напрямки та показники потребують покращення та певних дій з боку управління охорони здоров’я міської ради та керівників лікувально-профілактичних закладів. Зокрема, в міських закладах функціонує 191 ліжко денного стаціонару, при потребі 479.

Не зважаючи на те, що було закуплено 2 флюорографи та 3 рентгенівські апарати, загальна кількість рентгенологічних та флюорографічних досліджень нижча загальнообласного та загальноукраїнського показників. Така ж тенденція спостерігається з числом лабораторних та ендоскопічних досліджень.

Утім, в роботі галузі намічені позитивні зрушення.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Івано-Франківщина: в ...

КОМЕНТАРІ