Чернівці: Шевченко в студіях Сергія Єфремова

Чернівці: Шевченко в студіях Сергія Єфремова

09.03.13 16:23 0 1237
5 березня в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського з нагоди 199-ої річниці від дня народження поета, художника Т. Г. Шевченка відбулася зустріч «Шевченко в студіях Сергія Єфремова», в ході якої була презентована монографія молодого науковця Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Ольги Меленчук «Шевченкознавчий дискурс Сергія Єфремова у контексті українського літературознавства».

Монографія є першим комплексним дослідженням шевченкознавчої спадщини Сергія Єфремова – відомого літературознавця, критика, публіциста, громадського та суспільно-політичного діяча кінця ХІХ – початку ХХ століття, одного із засновників Всеукраїнської академії наук. Пильні розшуки та виявлення шевченкознавчих матеріалів С. Єфремова, яких налічується більше сотні, допомогли значно збагатити бібліографію Т. Шевченка.

Презентованій книзі передувало видання «Шевченкознавчі студії» (2008) (упорядник О. Меленчук) С. Єфремова, в якому зібрано чи не більшу частину багатого та розмаїтого шевченкознавчого доробку С. Єфремова, розпорошеного по різноманітних періодичних виданнях, наукових збірниках, окремих брошурах та ін. Монографія є доповненням «Шевченкознавчих студій», оскільки в ній представлено та науково осмислено феномен Т. Шевченка у дослідженнях С. Єфремова, зокрема здійснено повний опис публікацій вченого, в яких висвітлюються аспекти життєво-творчого шляху Т. Шевченка. На основі зібраних і проаналізованих матеріалів уперше визначено місце та роль шевченкіани С. Єфремова у розвитку шевченкознавства, а також українського літературознавства загалом. Досі невідома в повному обсязі шевченкіана С. Єфремова нині вносить суттєві корективи та доповнення у найважливіші питання біографії та творчості Т. Шевченка, а також в історіографію шевченкознавства.

Поезію Т. Шевченка «Чигирине, Чигирине» читає  учасниця головного підприємства Чернівецького УВО УТОС (кер. Якібюк Світлана), переможець міського (ІІ місце) та  обласного (І місце) конкурсу читців, присвяченого пам’яті Т. Г. Шевченка  – СЛИЗЬКА Олена Володимирівна.

ГАМАЛЬ Олег, учасник комунальної бюджетної установи «Культурно-мистецький центр «Садгора» м. Чернівців» (кер. Анна-Дарія Андрусяк) – переможець міського (ІІ місце) та обласного (ІІ місце) конкурсу читців, присвяченого пам’яті Т.Г. Шевченка з  поетичною композицією «Моя Україна» за віршами Тараса Шевченка, Володимира Михайловського та Лесі Українки.

На заході були присутні викладачі, прицівники Наукової  бібліотеки, студенти ЧНУ ім. Ю. Федьковича, журналісти, знані чернівчани.

Також увазі читачів представлена розгорнута виставка «Шевченкознавчі студії на полицях Анатолія Добрянського» з нових надходжень. А на сайті бібліотеки в розділі «фонди бібліотеки» розміщено список творів та літературознавчих праць з творчості Т.Шевченка, що зібрав Анатолій Миколайович Добрянський (загалом 213 позицій).

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ