Рівненщина: «Мої вірші – це голос душі»

Рівненщина: «Мої вірші – це голос душі»

09.03.13 10:48 0 2084
Так говорить про свої вірші помічник начальника Острозького МВ УМВС з кадрового забезпечення Тетяна Гульчук. Їх багато і різних – романтичних, зворушливих, героїчно–патріотичних чи філософських. У її творчості є все, однак настільки тонко та віртуозно виокремити з потоку думок найголовніше можуть лише одиниці. Вона може у кількох рядках передати безмежність почуттів та виписати їх рівненькими рядками на папері.

Вперше взяти до рук перо моя співрозмовниця вирішила у 28 років. Підштовхнула на це її як не дивно робота:

- Міліцейська робота не із легких. І не зважаючи на позитивні моменти у службовій діяльності та захоплення нею, все ж таки в ній переважає твердість та строгість. – ділиться Тетяна Гульчук – Однак, душа прагне чогось світлішого та духовнішого, жіночнішого. Та й не завжди у голос скажеш те, що відчуваєш, а от викласти наболіле у віршах легше. Можна сказати, мої вірші – це голос душі.

А от натхнення міліціонер черпає з навколишнього світу, помічаючи найменші зміни у природі та поєднуючи їх із почуттями, перетворюючи загальні враження у поетичну поему.

- В мене є вірші різної тематики: інтимна лірика, вірші про природу, про школу і про батьків, патріотичні вірші про рідну мову та державу. Все залежить від настрою, від оточення, погоди. Однак, мабуть як і кожній жінці, мені найбільше все ж така імпонує поєднання інтимної лірики з настроями природи та погоди, та те що є найдорожчим для кожного з нас – наші батьки та рідні з дитинства місця.

А от улюбленого вірша у Тетяни не має. Пояснює це поетеса індивідуальністю кожного з них:

- Раз сама пишеш ці вірші, значить сама їх і переживаєш. Кожен з них це частинка душі. І лише коли проходить певний час ти можеш повернутися до них, об’єктивно оцінити та точно сказати, який тобі подобається більше, який менше.

А от найголовнішим критиком у творчості Тетяни є мама, саме вона прочитала перші римовані рядки поетеси-початківця та дала їм право на життя.

- Дуже багато залежить від думки моєї мами. Вона була моїм першим слухачем та критиком. Вона завжди прокоментує кожен мій вірш та надасть йому належну оцінку, адже понад 40 років вона працює вчителем української мови та літератури.

А от на інших поетів Тетяна ніколи не рівнялася. Зі слів жінки, кожен витвір є індивідуальним, тож порівнювати свою творчість із чужою не варто. Однак ще із шкільної парти захоплюється роботами українських поетів - Лини Костенко та інтимною лірикою Максима Рильського.

До вишивання бісером підштовхнула «Тайна вечеря»

Тетяна повністю спростовує думку, що у міліцейських лавах не має місця творчим людям. Коло її захоплень широке. Адже окрім написання віршів моя співрозмовниця активно займається спортом, вишиває хрестиком та бісером. Про своє недавнішнє захоплення Тетяна розповідає із задоволенням:

- Вишивати бісером я стала в минулому році. А от хрестиком на полотні ще зі шкільних років. Тоді моїм наставником, музою та вчителем була мама, яка теж захоплюється вишивкою.

Крім того, зі слів самої ж Тетяни в родині є вишивки, які передаються у спадок. Це всілякі рушники та вишиванки, однак є й дійсно унікальні речі, які моїй співрозмовниці найдорожчі.

- Мабуть найдавніша вишивка, яка передається з покоління в покоління - це робота моєї прабабусі, яка в свій час вишила на полотні, серед квітів, ініціали двох родин, які поріднилися.

Захопитися вишиванням бісером мою співрозмовницю змусило гостювання у знайомої. Саме там вона вперше побачила роботу з бісеру. Це була ікона «Тайна вечеря».

- Мені дуже сподобалася і сама ікона, і спосіб її виконання. Тож я вирішила і собі спробувати вишити щось подібне. Для початку я купила схему для вишивання ікони «Почаївської Божої Матері». Звичайно це була не складна вишивка і звичайний бісер. – згадує моя співрозмовниця. – Вишивши першу роботу, я зрозуміла, що мені сподобався не сама робота, скільки процес його створення. Вишиваючи чергову роботу, я якось заспокоююсь, відсторонююся від проблем.

Нині в арсеналі Тетяни вісім готових картин. Все вишите – ікони, які майстриня із задоволенням дарує рідним та друзям.

- На жаль приділяти вишивці багато часу не можу, оскільки весь свій час проводжу на роботі. Однак, якщо є кілька вільних хвилин, то намагаюся приділити їх своєму захопленню і за день вишити хоча б кілька рядочків. – зізналася Тетяна.

На завершення нашої розмови моя колега прочитала кілька віршів, красивих та зворушливих:

«Мамина молитва»

Як сльози душу залоскочуть,

І в серці зрада защемить,

То мамині уста щось прошепочуть

І враз тепліше стане жить.

Матусі від життя потрібно мало:

Лишень над нами щоб була блакить.

Все решту витерпить стражданно,

Поплаче нишком і простить.

Мама завжди поруч з нами

Ангелом витає у серцях.

І коли в житті зустрінуться тумани,

Матуся нам покаже шлях.

Молитву мама знає лиш одну,

Якою молиться щоночі –

Щоби Господь дав талану

Синочку рідному і любій доці.

Матусю, мамо, сонечко моє,

Цілую ніжно твої руки.

Нехай цвіте життя твоє,

Не знаючи ні гіркоти, ні муки.

«Сон»

Наснився дивовижний сон мені:

Неначе на яву, а не у сні

Іду по полі, по землі

В моєму рідному селі.

Десь жайвори пісні заводять,

Там далі трактори скородять,

Десь коник-стрибунець цвіркоче,

Над ставом явір щось шепоче.

Мені так легко там було,

Від серця все погане відлягло.

Душа раділа і цвіла,

Не йти, летіти я могла.

Прокинулася… Ранок у вікні,

А я неначе ще у сні.

І зрозуміла я тоді,

Що якби не було в житті,

Душа летить у рідний край,

Де хата, річка, водограй,

Де нас батьки ростили,

З любов’ю у життя пустили.

На нас чекають там завжди.

Частіше ви ж вертайтеся туди,

Бо не замінять вам ніколи

Той рідний дім, те чисте поле,

Ті зорі ясні, синє небо,

Бо все батьками створено для тебе.

«Відроджена надія»

Ключем лелеки пролетіли,

Весну принесли на собі.

В моїй душі вони збудили

Те, що сказать не можу лиш тобі.

Весна відроджує надію

І віру в світлі почуття,

Оживлює мою найбільшу мрію

У спільне і щасливе майбуття.

Хіба її ти не чекаєш,

Не хочеш серце розтопить?

Хіба ти зовсім не бажаєш

Кохати, вірити і жить?

Вікторія Антонова, Острозький МВ
За повідомленням УМВС України у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ