На Івано-Франківщині у Галичі відкрито книгарню

На Івано-Франківщині у Галичі відкрито книгарню

11.03.13 12:05 0 1030
7 березня відбулася важлива подія у культурному житті Прикарпаття – у колишній столиці Галицько-Волинського князівства, місті Галичі, відкрито книгарню. Ініціатором та організатором даного заходу виступив Національний заповідник «Давній Галич». Саме в просторому приміщенні адміністративної установи даного закладу і було відкрито для галичан і всіх відвідувачів міста світ друкованого слова.

Значення даної події не можливо переоцінити, оскільки книгарня стала першим закладом подібного типу, відкритим у місті з часу здобуття нашою державою незалежності.

Присутніх галичан з відкриттям книгарні привітали генеральний директор - науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, голова Галицької районної державної адміністрації Григорій Івасишин, головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи Івано-Франківської облдержадміністрації Андрій Чемеринський, заступник генерального директора НЗ «Давній Галич» з наукової роботи Семен Побуцький, директор Музею караїмської історії і культури Ярослав Поташник.

Ініціатор створення друкарні, генеральний директор НЗ «Давній Галич» Олександр Береговський у вступному слові підкреслив: «…Нехай наша книгарня ще не є великим книжковим салоном, але все починається з малого. Ми не нарікаємо на умови і на існуючі обставини, ми пробуємо в них створити важливий продукт для громади. Вже тепер книголюби зможуть знайти потрібну книгу у щойно відкритій книгарні. З кожним роком ми все більше розвиватимемося, і відкриття книгарні є яскравим прикладом різнопланової наукової діяльності нашої установи. Завдяки науковцям Заповідника впродовж майже двох десятиліть його діяльності видано десятки унікальних наукових праць – тепер з ними можна тут ознайомитися…».

Голова Галицької райдержадміністрації Григорій Івасишин розповів присутнім про заходи, які здійснюються виконавчою владою району у плані підтримки книговидання. За його словами, щороку райдержадміністрацією виділяється від 40 до 50 тис. грн. на видання потрібних краю книг.

Галицька РДА за рахунок коштів екологічного фонду профінансувала друк цікавого природничого фотоальбому «Невідомий Галич», для популяризації туристичних можливостей краю відкрила туристично-інформаційний центр з відповідним видавничим наповненням.

На думку очільника району, відкриття книгарні є дуже важливим і вчасним кроком, оскільки в державі повинна рівноцінно розвиватися, як економічна, так і гуманітарна складова. Голова району запевнив присутніх у підтримці подібних важливих ініціатив Заповідника, які є важливі саме тепер, коли Галич відзначатиме 1115-ту річницю з першої письмової згадки.

Після привітань і подяк всім причетним до створення та відкриття книгарні було здійснено чин освячення її приміщення. Його здійснив декан Галицький УГКЦ о. Василь Завірач. Стрічку перерізали голова Галицької райдержадміністрації Григорій Івасишин та генеральний директор Заповідника Олександр Береговський. І перші відвідувачі придбали книги, які викликали їхнє зацікавлення.

Важливими у програмі відкриття книгарні були поезії на тематику пошани та любові до книги у виконанні Ярослава Поташника та пастирське слово до галичан о. Василя Завірача. Спільно вони донесли до гостей свята, що «…людина, для якої книжка уже в дитинстві стала такою необхідною, як скрипка для музиканта, як пензель для художника, ніколи не відчуває себе обділеною, збіднілою, спустошеною. Дім, в якому немає книг, подібний до тіла, яке позбулося душі…».

Куруватиме роботу книгарні довголітній працівник Національного заповідника ”Давній Галич”, завідувач його науковою бібліотекою Любов Ониськів.

На даний час у книгарні представлено наукові, науково-популярні та краєзнавчі видання, книги з історії релігії та мистецтва, які видані відомими на Прикарпатті та поза його межами видавництвами, що є знаними у світі книги і неодноразово відзначалися відзнаками Форуму видавців, зокрема друкарні «Лілея – НВ», «Нова зоря», «Місто-НВ», «Грифон» та «Галицька друкарня». Також читач має змогу придбати видання, підготовані інформаційно-видавничим відділом Заповідника.

На даний час в продажу є близько сотні найменувань видань. Це книги з краєзнавчої серії «Моє місто», фотоальбоми про Станиславів – Івано-Франківськ, видання, присвячені сакральному мистецтву Галичини, історії районних центрів Івано-Франківської області, дослідження етнокультурних відносин кінця ХІХ – початку ХХ століття; праці, що висвітлюють визвольну боротьбу козацтва та УПА.

Відкриття книгарні має на меті привернення уваги жителів міста та його відвідувачів до друкованого слова, надання можливостей щодо ознайомлення та придбання найновішої наукової та краєзнавчої літератури, популяризацію наукового доробку провідних науковців закладу та ВУЗів області.

У подальших планах генеральної дирекції Заповідника - збільшення площ для роботи книгарні, розширення асортименту видань за рахунок співпраці з провідними видавництвами України.

Отож, тепер всі, хто цікавиться історією рідного краю і має бажання довідатися про неї, мають змогу завітати в книгарню і знайти або замовити потрібне видання.

Заклад працюватиме щоденно з 9.00 до 18.00 год., окрім вихідних та святкових днів.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: А.Садовий про садочок на ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ