На Львівщині Олег Панькевич вважає маніпулятивним дослідження про наслідки вступу України до Митного союзу чи ЗВТ

На Львівщині Олег Панькевич вважає маніпулятивним дослідження про наслідки вступу України до Митного союзу чи ЗВТ

13.03.13 02:49 0 1060
Дослідження про порівняння наслідків вступу України до Митного союзу і Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, здійснене Інститутом економіки та прогнозування НАН України та Інститутом народногосподарського прогнозування Російської академії наук, є однобоким та маніпулятивним і не може сприйматись як аргументаційна база для ухвалення українською владою стратегічних рішень. Про це заявив у своєму зверненні до Прем'єр-міністра України М. Азарова та Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Андрія Клюєва народний депутат України від ВО "Свобода", заступник голови Комітету з питань євроінтеграції Олег Панькевич. Він вважає за необхідне провести незалежну експертизу згаданого дослідження.

Автори дослідження під назвою "Комплексна оцінка макроекономічного ефекту різних форм глибокого економічного співробітництва України з країнами Митного союзу та Єдиного економічного простору в рамках ЄврАзЕс. Підсумковий науково-технічний звіт" сформували кілька ключових сценаріїв економічної інтеграції України і порівняли очікувані макроекономічні наслідки для нашої держави. Автори роблять висновок, що для України найбільш вигідним є сценарій якнайповнішої інтеграції до ЄЕП, включаючи схвалення усіх базових угод, а також гармонізацію валютної системи всередині ЄЕП і здійснення єдиної валютної політики.

Як зазначає Олег Панькевич, цей документ став важливою підставою для численних статей, публічних дискусій, політичних дебатів щодо вибору напрямку економічної інтеграції України. Поза тим, ознайомлення з повним текстом цього дослідження викликає низку суттєвих зауважень щодо його якості, зокрема, взятих за основу для економічного моделювання припущень, методологічної збалансованості, а в кінцевому результаті – достовірності отриманих розрахунків.

"Скажімо, в дослідженні серед негативних наслідків Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом вказується неможливість прискорено нарощувати обсяги виробництва та експорту продукції металургії, хімічної промисловості, збереження залежності від імпорту енергоносіїв з країн ЕЄП. Такі висновки свідчать про однобокість дослідження і неусвідомлення нагальної потреби в реструктуризації та диверсифікації української економіки та у вирівнюванні міжгалузевих диспропорцій. Вони орієнтують українську економіку на збереження залежності від зовнішньої кон'юнктури на метал та продукти хімії з обмеженою доданою вартістю. Насправді залежність України від імпорту енергоносіїв з ЄЕП постійно знижується через економію та зменшення споживання, через реалізацію схем закупівлі газу з ЄС, розробку альтернативних видів палива, тенденції на світових ринках скрапленого природного газу", – йдеться в депутатському зверненні Олега Панькевича.

З огляду на те що цей документ став одним із важливих інструментів впливу на громадську думку в Україні, зокрема щодо можливих напрямів та сценаріїв економічної інтеграції держави, народний депутат звертається до державних посадовців з пропозицією організувати незалежну експертизу документа і за її наслідками сформувати рекомендації з приводу доцільності використання результатів згаданого дослідження державними органами України для ухвалення рішень щодо приєднання України до угоди про ЗВТ з Європейським Союзом або до Митного союзу.

Повний текст звернення: http://www.svoboda.org.ua/dokumenty/zvernennya/037263/

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині грабіжник ...
Наступна новина: План виконання робіт ...

КОМЕНТАРІ