В Луцьку відбулися громадські слухання щодо реорганізації медичної галузі

В Луцьку відбулися громадські слухання щодо реорганізації медичної галузі

14.03.13 16:39 0 1253
У Палаці культури міста Луцька відбулися громадські слухання на тему: «Реорганізація комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я».

Розпочав засідання перший заступник міського голови Святослав Кравчук. Він запропонував обрати лічильну комісію, яка б рахувала голоси учасників зустрічі. До її складу люди обрали сім членів. Головуючим на слуханнях був обраний депутат міської ради Богдан Шиба.

Першим слово надали начальнику управління охорони здоров’я Федору Кошелю, який розповів про суть реорганізації комунальних лікувально-профілактичних закладів міста. Він поінформував про напрацювання, які вже є. Зокрема, зауважив, що себе виправдали рішення про створення амбулаторій сімейної медицини на Вересневому, ДПЗ та Львівській. У 2012 році відкрита амбулаторія на Стрілецькій. Таким чином, медична допомога та послуги лікаря були наближені до людей.

Крім того, планується створення й нових амбулаторій у мікрорайонах міста.

Також створюються у місті й пункти швидкої допомоги, аби скоротити час доїзду до пацієнтів.

За словами Федора Кошеля, створення Центру первинної медико-санітарної допомоги є ще одним кроком до покращення якості надання медичних послуг. Він наголосив, що після реорганізації поліклініки №3 вузькопрофільні спеціалісти й надалі продовжуватимуть проводити прийоми у цій же поліклініці. Людям не прийдеться їздити у поліклініку № 1. Тобто, кардинальних змін не буде. Лише мешканці районів ДПЗ та Вересневе, за бажанням, зможуть обслуговуватися не в поліклініці № 3, а № 1. Крім того, скорочення персоналу не відбуватиметься.

Депутат міської ради Ганна Кравчук зауважила, що в реорганізації медичних закладів нема нічого поганого. Усе спрямовується для наближення медицини до людей. За її словами, йдеться не про скорочення мережі лікувально-профілактичних закладів, а навпаки, планується її розширенням шляхом розбудови сітки амбулаторій загальної практики сімейної медицини, щоб наблизити первинну медико-санітарну допомогу до місця проживання лідей. Крім того, все робиться для того, аби зменшити навантаження на сімейного лікаря від 2500 до 1500 пацієнтів. Також замість однієї медсестри йому у роботі допомагатимуть дві. «Є бажання поліпшити рівень медичного обслуговування в місті, є відчуття відповідальності перед жителями Луцька», - наголосила Ганна Кравчук.

Підтримав попередніх виступаючих і перший заступник міського голови Святослав Кравчук. Він зауважив, що проводячи реорганізацію поліклініки № 3 хочуть покращити якість надання медичних послуг громадянам, які там обслуговуються. На його думку, рішення депутатів міської ради по реорганізації медичних закладів є правильним і необхідним.

У свою чергу, депутат міської ради Андрій Осіпов назвав рішення депутатів міської ради №35/20 «Про реорганізація комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я» неправильним. Він зауважив, що в державі визначено чотири області, як експериментальні, де нині впроваджується медична реформа. Так буде до кінця 2014 року. Лише у 2015 році, в разі позитивного результату у визначених регіонах, реформу проводитимуть по всій Україні. Андрій Осіпов вважає, що зараз її не потрібно впроваджувати у місті Луцьку.

Свою думку щодо медичної реформи зі сцени Палацу культури міста Луцька висловили й депутати міської ради Юрій Вега, Андрій Калахан, Олександр Пиза, Любов Серба та Богдан Шиба. Вони виступали проти проведення реорганізації медичних закладів.

Від Асоціації регіонального розвитку виступив Петро Гоцалюк, який навів приклад Польщі, де 20 років тому також проводили медичну реформу. За його словами, там люди теж були проти. Однак, зараз вони дякують за правильність прийнятих тоді рішень. Він зауважив, що на шніх громадських слуханнях забагато політики. На його думку, окремі депутати просто заробляють собі політичні дивіденди.

«Так, дійсно великою проблемою у нашій державі є віддаленість медицини від людей. У цій галузі є багато проблем, які необхідно вирішувати. Але впровадження інституту сімейних лікарів є необхідним», - сказав Гоцалюк.

Думки ж простих лучан щодо реорганізації медичних закладів розділилися. Одні з них підтримують таку ідею, інші ж - проти.

Свою точку зору з цього питання висловили й головні лікарі міських поліклінік № 1 та № 3 Ігор Гнетньов і Віктор Максимюк.

Виступив перед громадою міста й міський голова Микола Романюк, який допускає, що «міська влада погано поінформувала громадян про суть запланованої реорганізації. Робота з роз’яснення буде продовжуватися. Влада буде робити все, щоб медична допомога стала доступнішою для лучан, щоб наблизити лікаря до пацієнта та надати йому якісні послуги».

Він зауважив, що в амбулаторії сімейної медицини, що на вулиці Бенделіані, 83 % громадян отримують необхідні медичні послуги і вже не звертаються до вузьких спеціалістів. Інше питання, що там необхідно розширити приміщення і придбати обладнання. Це заплановано зробити у цьому році.

Крім того, у цьому році заплановано відкрити амбулаторії на вулиці Привокзальній та 40-б кварталі в районі вулиці Гордіюк, там також планують обладнати приміщення для пункту швидкої допомоги. Буде розширено приміщення й нині діючої амбулаторії сімейної медицини на вулиці Стрілецькій.

Микола Романюк зауважив, що вже доручено розробити проекти щодо будівництва чи реконструкції приміщень під амбулаторії загальної практики сімейної медицини в районі 40-а кварталу, Вишкова, вул. Дубнівської та Рівненської (включаючи пункт швидкої допомоги), аби відкрити їх у наступному році.

Також для трьох поліклінік будуть придбані нові автомобілі. Вестиметься робота й щодо придбання необхідного обладнання.

Коли всі бажаючі виступили, головуючий на зустрічі Богдан Шиба запропонував перейти до прийняття резолюції зборів. Депутат Андрій Осіпов зачитав текс ухвали. Однак, лучани його не підтримали.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ