Міліція Львівщини припиняє діяльність небезпечних ігор

Міліція Львівщини припиняє діяльність небезпечних ігор

14.03.13 16:47 0 1065
Хитрощів, які використовують власники й адміністратори нелегальних гральних залів, не злічити. Наприклад, клуб, що працював у Сихівському районі Львова у закритому режимі, відкривав свої двері тільки тим, хто знав кодову фразу. На запитання про мету візиту клієнт говорив, кодове слово. Пароль спрацьовував - бажаючі потрапляли всередину.

Крім прибутку від гри, яка ведеться на автоматах, комп'ютерах або рулетці, практично кожен заклад подібного роду має побічний дохід: барну стійку з кавою, пивом і міцнішими алкогольними напоями. Відвідувачі, які захопилися грою, нерідко залишаються у ньому на всю ніч. Годинник тут теж не знайти...

Коли правоохоронці потрапляють всередину ігрових точок, то дев'ять з десяти адміністраторів стверджують, що працюють тут перший день. Мовляв, «найнявся за оголошенням, тільки стажуюся і ніяких подробиць нової роботи не знаю, думав, що надаємо послуги доступу в мережі Інтернет»... Такий неповний перелік традиційних відмовок.

Разом з тим не всі знають, що стаття Кримінального кодексу України 203-2 (заняття гральним бізнесом) передбачає покарання у вигляді штрафу до 50 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією грального обладнання. Тобто штраф може сягати сотень тисяч гривень!

Звичайно, проблему ігрової залежності (лудоманії) неможливо вирішувати тільки лише одними міліцейськими заходами. Підпільні зали існують тому, що на подібне проведення часу є стабільний попит. Чому так відбувається?

На думку психологів ігроман отримує задоволення від азарту, він відчуває певного роду екстаз. І потім людина вже підсвідомо намагається повернутися в цей стан. І чим яскравіше відчуття від захоплюючої гри, тим частіше людина буде прагнути повторити їх.

Але перемогти згубний потяг цілком можливо і для цього потрібно докласти певних зусиль.

Заступник начальника відділу УДСБЕЗ ГУМВС України у Львівській області Михайло Тесля зауважив, що на існують так звані пігулки від лудоманіїї і рецепти виходу з ігрової залежності відомі. Зокрема, з боку ігромана потрібно вольове зусилля, тобто він повинен підвищити, посилити вольовий компонент до такої межі, що зможе сам подолати своє бажання грати.

Михайло Тесля також зазначив, що ще один алгоритм дій - це замісна терапія, коли увага гравця переключається на іншу «іграшку» – пристрасть, яка буде не настільки шкідливою. Це може бути захоплення чим завгодно – любов, сім'я, робота, хобі... Зрозуміло, що велику роль у цьому випадку відіграє оточення гравця – родичі, друзі, близькі люди. Саме завдяки їм повинен з’явитись поштовх, який відведе любителя азарту в конструктивне поле.

Варто наголосити, що керівництво Головного управління МВС України у Львівській області приділяє значну увагу проблемі, пов'язаній з незаконним гральним бізнесом. Так, протягом чотирьох останніх тижнів у Львівській області працівники міліції провели чимало заходів, спрямованих на протидію кримінальним правопорушенням у сфері грального бізнесу.

За цей час правоохоронці припинили діяльність двох десятків гральних закладів, у яких вилучено майже дві сотні одиниць грального обладнання (гральні автомати, комп'ютери). За даними фактами відкриті кримінальні провадження.

На Сихові припинив своє існування підпільний зал ігрових автоматів. «Чікаго» - під такою назвою маскувався гральний заклад, розташований поблизу ринку «Шувар». Коли туди зайшли міліціонери, то по периметру побачили гральні автомати та комп’ютери, а ігромани зосереджено випробовували фортуну, дивлячись в монітори. А на додачу їм пропонувались кава, чай, соки та алкогольні напої.

Потрапити в середину сторонній людині було практично неможливо - допуск за двоє броньованих дверей з купою замків здійснювався лише для постійних відвідувачів або ж за їх рекомендаціями. Крім того, підпільний зал гральних автоматів був обладнаний камерами відеоспостереження.

Оперативники ДСБЕЗу вилучили більше десятка ігрових автоматів та комп’ютерної техніки зі спеціально встановленим програмним забезпеченням.

У Франківському районі Львова приватний підприємець організував діяльність інтерактивного клубу, де незаконні послуги надавались за допомогою трьох десятків комп’ютерів з інстальованим спеціальним програмних забезпеченням - програмами емуляторами азартних ігор „Superomatic”.

Географія викритих гральних закладів не обмежилась лише «кордонами» обласного центру. Зокрема, у Самборі поблизу місцевого ринку припинено діяльність грального закладу, де порушували вимоги Закону України “Про заборону грального бізнесу в Україні” та за допомогою спеціального грального обладнання надавали послуги у сфері організації азартних ігор з метою отримання прибутку. В результаті успішно проведеної операції вилучено 10 гральних апаратів.

А у Новояворівську гральні автомати було встановлено у лабіринтах службових приміщень місцевого палацу культури «Кристал». Працівникам міліції вдалося проникнути у заклад лише у результаті реалізації хитромудрої оперативної комбінації. Ані клієнти, ані обслуговуючий персонал не очікували такого повороту подій, а тому, побачивши правоохоронців, кинулися урізнобіч, забуваючи навіть верхній одяг та особисті речі. З цього культурного центру вилучено 21 гральний апарат, за допомогою яких здійснювалась організація азартних ігор та виплачувалась винагорода від гри на них.

У Дрогобичі протягом кількох діб припинено діяльність чотирьох гральних закладів, у яких вилучено більше п’ятдесяти одиниць грального обладнання.

Що ж, незважаючи на певні труднощі виявлення та фіксації фактів надання послуг у сфері грального бізнесу та небажання відвідувачів таких закладів сприяти роботі правоохоронців, все ж таки, вдається припиняти діяльність підпільних гральних закладів.

УДСБЕЗ ГУ МВС України у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку відбулися ...
Наступна новина: Закарпатська область: зсув ...

КОМЕНТАРІ