Ірина Сех: "Одне із завдань нового голови Львівської ОДА – домогтися погодження сланцевої угоди"

Ірина Сех: "Одне із завдань нового голови Львівської ОДА – домогтися погодження сланцевої угоди"

14.03.13 10:23 0 953
Одне із завдань нового голови Львівської облдержадміністрації Віктора Шемчука – протягти угоду з "Шевроном" щодо видобування сланцевого газу на Львівщині. Про це заявила народний депутат України від ВО "Свобода", голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, коментуючи зустріч голови ЛОДА із керівником "Шеврон" в Україні Пітером Кларком.

"Одне із завдань, яке отримав новий голова Львівської ОДА, – домогтися погодження угоди про розподіл продукції з компанією "Шеврон", яка планує видобувати сланцевий газ на Львівщині. Свідченням цього зокрема є той факт, що однією з перших зустрічей Віктора Шемчука на новій посаді була зустріч із керівником компанії "Шеврон" в Україні Пітером Кларком", – зазначила свободівка. – За даними ЗМІ, Віктор Шемчук на зустрічі повідомив, що кінцевою метою має стати виконання контракту між Україною і компанією "Шеврон". "А чи відомо голові ЛОДА, про що йдеться в тому "контракті"? Чи впевнений він, що ця угода вигідна громаді Львівщини і передбачає гарантії безпеки? Бо громаді Львівщини про це на разі нічого не відомо. Зміст проекту угоди приховують і від депутатів Львівської обласної ради, від рішення яких залежить, чи набуде чинності угода з "Шевроном". Якщо пан Шемчук бачив текст угоди і впевнений, що вона вигідна для громади, то чому цей документ не оприлюднять?"

За словами Ірини Сех, найімовірніше, текст угоди з "Шевроном" так само приховуватимуть від громади, а згодом накладуть на нього гриф таємності, як це зробив уряд щодо угоди з "Шелл". "Хочу наголосити, що приховування тексту угоди щодо розробки надр є порушенням Конституції та законів України. І голові облдержадміністрації не пасує брати участь у таких оборудках", – зазначила народний депутат.

Нагадаємо, 5 березня 2013 року Ірина Сех звернулася до Генеральної прокуратури із заявою про злочин – засекречення урядом угоди про розподіл продукції між Україною та компанією "Шелл". Народний депутат наголошує, що відмова уряду надати їй текст угоди передбачає покарання за ст. 351 ч.2 Кримінального кодексу України "Невиконання службовою особою законних вимог комітетів Верховної Ради України чи тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України, створення штучних перешкод у їх роботі, надання недостовірної інформації". "Приховування тексту угоди з "Шелл" свідчить про залаштунковий характер домовленостей, які насправді мали би бути відкритими й публічними. Адже йдеться про надра, які, за Конституцією, належать народові України. Але від народу приховують правду про те, що збираються робити на нашій землі з нашим національним багатством. А якщо приховують – значить збираються розкрадати, зухвало і безсоромно", – зазначила народний депутат від "Свободи".

Місяць тому Ірина Сех звернулася до Прем'єр-міністра України з проханням надати текст угоди про розподіл продукції між Україною, компанією "Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс" та ТзОВ "Надра Юзівська". Це звернення прем'єр переадресував Мінекології, звідки надійшла відмова. Урядовці відмовилися надати текст угоди, аргументували це рішення "конфіденційністю запитуваної інформації".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: План виконання ...
Наступна новина: Зустріч з членами ...

КОМЕНТАРІ