Рівненщина: у дітища «Альма-матер» – перший ювілей

Рівненщина: у дітища «Альма-матер» – перший ювілей

14.03.13 11:31 0 2380
Сталося це одного березневого дня у недалекому 2003-му. У Національної академії внутрішніх справ народилося ще одне «дитя». Спершу – в ідеях ентузіастів та послідовних у своїй діяльності розбудовників «Альма-матер», а згодом – на офіційному міністерському бланку із номером 218 від 07.03.2003 року. Це з часом у нього з’явиться своя родина, друзі, перші успіхи та досягнення, власна домівка, а тоді, у 2003-му, була лише батьківська слава та ім’я. Слава, яка не дозволяє «опустити планку» навіть «новонародженому», та ім’я, яке ніхто не має права осоромити, – Рівненське відділення НАВС.

Було б несправедливо забути про тих, хто стояв біля витоків та першоджерел. Насамперед про людину, яку інакше, як «батьком заочки», ніхто й не називав, – Леоніда Володимировича Кравченка, колишнього проректора академії. Його натхненням живилося коріння історії всіх регіональних відділень навчально-наукового інституту заочного та дистанційного навчання НАВС ( їх діє 12), що проросло з ідеї «наблизити» процес здобуття вищої юридичної освіти до органів внутрішніх справ на місцях, здешевити його і зробити доступнішим для стражів правопорядку, які з об’єктивних причин, продиктованих часом, не могли не відчувати потреби у поглибленні власних знань, у вищій освіті як запоруці професійної компетентності кожного правника.

Добрим словом колектив відділення згадує й начальника УМВС України в Рівненській області у 2002-2004 роках Михайла Цимбалюка. Саме він доклав неабияких зусиль, аби на теренах краю з’явився власний осередок вищої юридичної освіти. Саме він провів серед особового складу перші роз’яснювальні бесіди профорієнтаційного спрямування. Саме його почули 64 міліціонери, які разом із 53-ма цивільними особами стали першопрохідцями місцевої «заочки» НАВС і назавжди залишаться в її історії як перший набір слухачів та студентів.

Звісно, пам’ятають у відділенні й про першого начальника. У 2003-му цю посаду обійняв Петро Луцюк – професіонал та досвідчений керівник, який з 1976 року сходинка за сходинкою подолав шлях від рядового до полковника міліції. Петрові Сергійовичу довелося налагоджувати роботу відділення з чистого аркуша: особисто здійснювати профорієнтацію молоді, приймати документи вступників, шукати приміщення для занять у сесійний період… Тож, закладання найважливіших підвалин у фундамент для подальшого розвитку навчального закладу – його безсумнівна заслуга.

З дня створення Рівненського відділення основним завданням його колективу є якісна організація навчально-виховного процесу. Левова частка всієї роботи лежить на плечах методиста. Першим методистом відділення в 2003-2006 роках був Віктор Паламарчук, професіоналізм якого карбувався на відповідальних посадах – від помічника оперуповноваженого відділу карного розшуку Рівненського МВ до старшого інспектора з розшуку викрадених автомобілів УДАІ УМВС України в Рівненській області. Методистами відділення у різний час також працювали Микола Баранчук (2006 рік), Дмитро Кондоус (2007), Ігор Поляков (2007-2011), а з лютого 2010 року й досі правою рукою керівника є Петро Конько – відповідальний, сумлінний та працелюбний.

Уже дев’ять років серце та «скарбниця юридичного слова» Рівненського відділення НАВС – у надійних руках бібліотекаря Катерини Ковалевич. Це незамінний працівник, який добре розуміється на всіх тонкощах навчального процесу, вміє до кожного студента чи слухача знайти підхід. Має дві вищі освіти, у тому числі й диплом рідного навчального закладу.

З 2005-го по січень 2010 року старшим інспектором Рівненського відділення працювала Наталія Гуменюк. Нині вона несе службу в одому з оперативних підрозділів УМВС України в Рівненській області, але досі залишається другом колективу і бажаним гостем у стінах своєї «Альма-матер». На посаді ж, із якої Наталку проводжали в суворі будні атестованих працівників ОВС, останніх три роки трудиться автор цієї розповіді. Трудиться із неабияким задоволенням від результатів щоденної колективної праці.

– А інакше як?! – усміхається кандидат юридичних наук підполковник міліції Людмила Хмуровська, перечитуючи останні рядки. – Якщо робота із людьми не приносить задоволення, якщо кожен день лягає на душу тягарем, то нічого путнього із цього не вийде. Глибоко переконана. Волею долі я прийшла на посаду начальника відділення у 2006 році, маючи за плечима досвід роботи в управлінні Державної служби охорони, центрі громадських зв’язків, управлінні Державтоінспекції УМВС України в Рівненській області. Саме попередні посади, колективи та обставини навчили мене цінувати дружбу і самовідданість, підбирати у свою команду людей, які не зважають на незручності та ненормованість графіку, із розумінням ставляться до потреби їздити у відрядження та виконувати всі завдання керівництва академії. у мене справжній «боєздатний» колектив однодумців, яким я пишаюся – від методиста і до прибиральниці, опалювача, сторожа. Тому кожен ранок у нас розпочинається із усмішок, конструктивного діалогу й чіткого розподілу завдань на день прийдешній.

За словами Людмили Станіславівни, свою першу «круглу дату» Рівненське відділення зустріло із піднесеним настроєм. Адже чимало вже зроблено, чимало досягнуто. У минулому залишилися перші навчально-екзаменаційні сесії, що проводилися в орендованих приміщеннях Рівненської автошколи та Рівненського державного аграрного технікуму, ремонтні клопоти з приведення до ладу та облаштування власного приміщення, яке навчальному закладу надали за сприяння Рівненської міської ради у 2004 році. Рівненське відділення НАВС зустрічає слухачів та студентів затишними аудиторіями та лекційною залою, охайними коридорами та кабінетами. Паралельно із навчальним процесом власними силами проводиться ремонт в інших приміщеннях будівлі, де згодом з’являться нові аудиторії. Ідей-бо у керівника не бракує, як і працьовитих колег, які готові підтримати та втілити в життя будь-які починання.

– Потреба в нових приміщеннях для проведення занять виникла нещодавно, – розповідає Людмила Хмуровська. – Адже поряд із підготовкою фахівців із базовою вищою освітою за напрямом «Правознавство» з числа цивільних осіб та працівників ОВС у 2012 році ми вперше здійснили набір бажаючих здобути повну вищу юридичну освіту – ОКР «спеціаліст» на базі ОКР «бакалавр». це 23 студенти. А в поточному році запрошуємо на навчання тривалістю в один рік ще дві групи міліціонерів. Аби заняття проходили якісно та без накладок, потрібно попрацювати й руками. Власне, процес із ремонтом нових аудиторій уже вийшов на фінішну пряму.

Та цей колектив вміє не лише працювати. Щоб випускники згодом пригадували роки навчання, як найкращі, керівництво ВНЗ завжди підтримує ініціативи слухачів та студентів у відзначенні закінчення сесії, «екватору», випуску. Не забувають і про інші дати. Хоча офіційно День студента держава відзначає в листопаді, Людмила Хмуровська завжди знаходить час та можливість і 25 січня, коли вшановують Великомученицю Тетяну – покровительку студентства, привнести у буденне життя «Альма-матер» нотки радості і свята. У відділенні також цікаво та змістовно проходять «дні відкритих дверей», Всеукраїнський день бібліотек тощо.

– Для нас це не просто професійна діяльність, – зізнається Людмила Станіславівна. – У цих стінах – наше життя. Іноді воно готує приємні сюрпризи. Мене як керівника радує те, що більшість студентів та слухачів товаришують і за межами навчального закладу. Отже, ми «сіємо» не лише «розумне», а й «добре та вічне». А дехто у затишних аудиторіях відділення знаходить другу половинку. Так, на весільний рушничок щастя стали колишні студенти Богдана Обезюк та Сергій Дудій, випускник 2008 року Віктор Шевчук та цьогорічна випускниця Оксана Боришкевич. 2010-2011 навчальний рік родиною розпочали тепер уже випускники 2012 року Дмитро Шинкарьов та Світлана Царан. Із нетерпінням чекаємо на нові короваї.

Хтось збирає врожай по осені, а для Рівненського відділення НАВС «жнивна пора» – весна. Саме в цей період проходить державна атестація слухачів та студентів, і такі бажані дипломи відшукують своїх власників. Увесь колектив навчального закладу тримає кулаки за цьогорічних випускників. І сподівається, що 2013 рік, попри містику останніх двох цифр, додасть до маленьких, але таких важливих, перемог відділення 96 дипломів «бакалавра» і 23 – «спеціаліста».

– Нам виповнилося 10 років, – підсумовує Людмила Хмуровська. – Мимоволі проводиш паралелі з людським життям. У десятирічному віці наші діти йдуть до п’ятого класу, прощаючись із початковою школою та, фактично, безтурботним дитинством. У них розпочинається пора дорослішання, становлення особистості. Відтепер і ми почуваємося дорослішими. А ще – сповненими сил та натхнення «тримати освітянську планку» нашої славетної 92-річної «Альма-матер».

Марина НОНКА
За повідомленням УМВС України у Рівненській області

Читайте також: маньяк Безумный газовщик.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Івано-Франківщині у ...

КОМЕНТАРІ