За підтримки свободівців у Тернопільському драмтеатрі презентували моновиставу "Акварелі за Тарасом Шевченком. Катерина"

За підтримки свободівців у Тернопільському драмтеатрі презентували моновиставу "Акварелі за Тарасом Шевченком. Катерина"

14.03.13 14:28 0 1211
9 березня 2013 року за сприяння Тернопільської міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" в Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка відбулася моновистава "Акварелі за Т. Шевченком. Катерина". Концепт –Василя Іванишина, постановка та виконання Тараса Жирка, музика – композитора Романа Гриньківа в виконанні Романа Гриньківа, Олексія Кабанова та квартету "Coldes".

Запрошення на моновиставу стали чудовим подарунком партійцям, членам громадських організацій, вчителям, студентству, загалом усій тернопільській інтелігенції, що любить мистецтво та шанує творчість Тараса Шевченка.

"Творчість Шевченка, безумовно, є багатством української нації. Метою проекту було взнати Шевченка, розкрити невідоме в його творчості, зрозуміти. "Непрочитаного Шевченка" треба читати з олівцем у руках, не лише вчителям української літератури чи студентам філологічного факультету", – зазначав Василь Іванишин.

Організатори вистави прагнули показати ідею, а не форму чи зовнішні атрибути Шевченкових творів. Завдяки постановці глядач відкриває для себе картину "Катерина" у зовсім інших до цього часу ракурсах. Сюжет картини, на перший погляд, простий. Москаль ("вояка" російської армії), вирушаючи в далекий похід, кидає зваблену ним вагітну Катерину. Селянин осудливо дивиться вслід покритці, і лише собачка гавкає навздогін москалеві. Людська драма, яка показана скупо, але виразно. Кожен елемент картини виступає окремою ланкою того єдиного цілого, що хотів донести нам Тарас Шевченко.

" ми відзначаємо 199-ту річницю від Дня народження Великого Пророка Тараса Шевченка Саме в цей день нам хотілося показати глибший зміст Шевченкової творчості. За основу було взято праці Іванишина й відтворено глибокий аналіз картини "Катерина". До того ж точність оцінок не втрачає своєї актуальності з плином часу. Постановка вразила та заставила замислитись усіх глядачів. Устами Тараса Жирка говорив світ Кобзаря. Глядач мав змогу не просто по-новому подивитись на полотно Тараса Шевченка – він віднайшов у ньому те, чого не видно неозброєним оком", – поділився враженнями від перегляду голова Тернопільської міської організації ВО "Свобода" Роман Навроцький.

Загалом презентація "Акварелі за Тарасом Шевченком. Катерина" змогла перенести кожного глядача в 19-те століття. В моновиставі вдалося зобразити Катерину, як постать, яка відображала всю Україну в ті нелегкі для нашої нації часи.

"Кожен із нас знає Шевченка і вряди-годи прочитати якийсь із його віршів напам'ять. Проте за кожним поетичним рядком, за кожним штрихом на полотні стоїть незвіданий Кобзар, непрочитаний Шевченко. Завдяки презентації концепту глядач зміг зробити перший крок у розумінні сутності титана української національної думки, провідника української нації", – зазначив співорганізатор проекту, депутат міської ради свободівець Андрій Строєвус.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Луцьк на ІТБ-2013 – це ...
Наступна новина: Рівненщина: міліціонер ...

КОМЕНТАРІ