Володимир Стаюра: "Озброєні словом і духом Шевченка, українці готові до боротьби. Вони звільняться від ярма окупантів, закінчивши справу, започатковану Шевченком!"

Володимир Стаюра: "Озброєні словом і духом Шевченка, українці готові до боротьби. Вони звільняться від ярма окупантів, закінчивши справу, започатковану Шевченком!"

14.03.13 08:58 0 1038
9 березня 2013 року народні депутати України, депутати обласної, районних, міських, селищних та сільських рад, громадські активісти і сотні тернополян прийшли до пам'ятника Тарасові Шевченку на народне віче "Вставайте, кайдани порвіте…", щоби віддати шану Пророку українського народу. На народному вічі виступили громадські активісти, представники інтелігенції, політв'язні та репресовані, старійшини національно-визвольних змагань, діячі культури, представники освіти й духовенства.

Захід розпочався спільним молебнем. У вітальному слові народний депутат України свободівець Олексій Кайда зазначив: "як і кожного року в цей день, мільйони українців – від сходу до заходу, українців, які є братами по крові, – виходять на майдани, аби вшанувати Тараса Шевченка. Він був людиною, яка, бачачи що робиться з Україною, підняла на вістря пера заклик до боротьби. Цей заклик прозвучав для всієї української нації. Хоча тоді часи були не легші, ніж зараз. Тоді забирали майно – і зараз забирають, тоді забирали землю – і зараз ситуація повторюється. Але чому тоді люди не мовчали, не боялися? Чому зараз в Україні продовжують керувати манкурти, які розривають Україну, як шмат пирога? Отож, на шнє віче я, як і мої побратими, прийшов вклонитися революціонеру і націоналісту, генію, якого нам послав Господь Бог".

На вічі виступила родичка Тараса Шевченка Алла Бондаренко; вона подякувала всій громаді Тернопільщини за вшанування пам'яті її великого предка і висловила впевненість, що українці сходу і заходу, півдня та півночі обов'язково об'єднаються навколо заповідей Кобзаря.

"Тарас Шевченко дав настанови для української нації і українського народу. В своїх геніальних словах він залишив для нас послання, що є дороговказом для майбутніх поколінь. З його словом сотні тисяч українців піднімались у боротьбі за визволення України – Січові Стрільці й Українська Повстанська Армія. Ідеологія українського націоналізму формувалася завдяки Шевченку. Його постать не можна порівнювати з жодною іншою. Напевне, жодна нація у світі не має такої сильної і вольової людини. Коли чуємо його слова – наші душі запалюються вогнем, у наших жилах починає пульсувати кров, а серце закипає. У вирі його слів ми повинні підійматися до тієї боротьби, до якої закликав нас Пророк української нації" – закликав народний депутат України Михайло Головко.

Голова Тернопільської міської організації ВО "Свобода" Роман Навроцький зазначив: " всі українці вшановують пам'ять людини, яка прорекла Націю. Великий український поет Тарас Шевченко став будителем духу і революціонером. Своєю творчістю він дав нам дороговказ, як потрібно будувати українську державу. Наше завдання – не відступити від його заповіту.

Ми бачимо, що боячись народного осуду, голова ОДА Хоптян тишком-нишком під прикриттям сотень міліціянтів "прокрався" до пам'ятника Шевченку. Вчора вони покладали квіти до Лєніна – ідуть до Кобзаря. Їм байдуже, кому поклонятися. Постать українського Пророка для окупаційної влади – пустий звук і показуха".

Заступник міського голови Тернополя свободівець Леонід Бицюра наголосив: "Тарас Шевченко був символом своєї епохи – початку визволення України від кріпосного ярма. Ця епоха і не завершена, оскільки розкріпачення українців з кайданів духовної, інформаційної, соціальної неволі триває. Шевченко озброїв українців своїм словом та силою духу, й нині ми зобов'язані виконати його Заповіт – встати та розірвати кайдани української нації".

"Ми горді з того, що саме з Тернопілля розпочинається визволення України, як це було в роки ЗУНР і УПА та в 90-ті роки минулого століття. на наших прапорах ви бачите військові стрічки. Це означає, що озброєні словом і духом Шевченка, українці готові до боротьби та розкріпачення України. Ми впевненні, що українці по всій державі підіймуться на заклик нашого Будителя та звільняться від ярма окупантів, закінчивши справу визволення, започатковану Шевченком", – зазначив у заключному слові очільник Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Володимир Стаюра.

Фото-звіт: https://plus.google.com/photos/100643893611038029872/albums/5853338984753550337

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Спортивні заходи у Луцьку

КОМЕНТАРІ