На Львівщині на гачку у грабіжника

На Львівщині на гачку у грабіжника

15.03.13 16:52 0 1466
Нині, на жаль, не рідкість, коли увечері чи вночі посеред вулиць чи у під’їздах у людей виривають з рук мобільні телефони чи сумочки, зривають золоті сережки. Іноді злочинці нападають зненацька, вже за мить намагаючись зникнути з поля зору своїх жертв, а подекуди підкріплюють свої погрози кулаками, стусанами або ж холодною зброєю. Як зухвало можуть діяти грабіжники нам розповів начальник сектору карного розшуку Галицького райвідділу внутрішніх справ капітан міліції Василь Конечний, повідомивши «МК» про випадки останніх затримань.

Особливо небезпечний!

Поки галичани святкували у своїх оселях Різдво Христове, свій перший робочий день у кримінальному середовищі розпочав 17-річний житель Трускавця Віктор Перченко (ім’я та прізвище затриманого з етичних міркувань змінено). Полювання на свою жертву зловмисник влаштував після нічних розваг у престижному дискоклубі Львова. Підійшовши до 22-річної дівчини, котра вулицею Ференца Ліста поспішала до церкви на ранкове Богослужіння, він спершу вдарив її в обличчя, а відтак порадив спокійно передати йому вміст власної сумочки. Злякавшись нападника, дівчина віддала йому престижний мобільний телефон марки «iPhone» та кредитну картку. Щоправда, скористатися електронним документом злочинець не зумів, оскільки забув… дізнатися у потерпілої пін-код.

За три дні Віктор знову подався на полювання до Львова. Щойно на горизонті почало світати, як він натрапив на свою наступну жертву. Бідолашну 50-річну жінку він надибав на вул. Арсенальній. Спершу Перченко вдарив жертву в голову. Втім, пані мужньо витримала удар злочинця й почала пручатися. Це лише розізлило нападника. Намагаючись відібрати сумку у потерпілої, він почав щосили бити її кулаками в обличчя та інші частини тіла. Натомість жінка не здавалася. Це не зупиняло й злочинця. Лише через чотири хвилини знесилена жінка випустила з рук свою сумку.

Відбігши подалі від місця скоєння злочину, лиходій почав нишпорити у чужій сумочці. Яким же було його здивування, коли він знайшов серед речей потерпілої лише… 13 гривень! Щоправда, натрапивши на кредитну картку, він набрався зухвальства й повернувся до місця скоєння злочину. Цього разу – аби дізнатися у жертви пін-код. Побоюючись за власне життя, бідолашна назвала йому усі чотири цифри. Цієї ж миті, злочинець кинувся шукати банкомат. Комбінація виявилася вірною. Однак, на картці не виявилося навіть кількох гривень.

Невдоволений ранковим «уловом», Перченко подався у пошуках нової здобичі. Чимчикуючи площею Вічевою, він помітив миловидну не молоду жінку. Кинувшись на неї з кулаками, він намагався відібрати у неї сумочку. Наступна жертва теж виявилася не з боязких. Проте, теж не спромоглася дати відсіч нападнику. Віктор не на жарт розлютився. Він почав щосили бити бідолашну. Витягнувши з її сумки мобільник марки «Нокія», він вирішив замести сліди злочину. Перченко затягнув непритомну жінку під легковик, який стояв обабіч вулиці.

Цю приголомшуючу картину помітила літня жінка, котра цієї хвилі прямувала вулицею. Пані одразу здійняла галас. Однак, злочинець не кинувся втікати. Підбігши до свідка, він кількома влучними ударами повалив жінку на землю. Лише тоді Перченко дременув з місця події. Ледве жива, жінка щосили почала кликати на допомогу. Її крики долинули до стін монастиря, розташованого неподалік місця події, куди жертва зуміла дістатися ледь не навколішки.

До місця події викликали «швидку». Обох потерпілих було госпіталізовано. Щоправда, врятувати життя 46-річної львів’янки, котру злочинець першою надибав на площі Вічевій, не вдалося. Не приходячи до тями, жінка померла у лікарні.

Віктора Перченка було затримано лише через три дні після скоєння злочину. Заступник начальника Галицького райвідділу внутрішніх справ майор міліції Василь Фучило та оперуповноважений сектору карного розшуку Юрій Левків виявили молодика на одну з горищ у житловому будинку центральної частини міста Львова. Поки хлопця везли до райвідділу міліції, він помітно нервував. Уже тут він зізнався правоохоронцям про свої подвиги. Йому було інкриміновано скоєння розбійних нападів та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті потерпілої. Майор міліції Василь Конечний також завдячує за участь у розкритті цих злочинів, скоєних жителем Трускавця також старшому оперуповноваженому сектору карного розшуку майору міліції Роману Росипу, завдяки котрому вдалося оперативно вийти на слід розбійника.

Ще одного – 19-річного грабіжника із Закарпаття було затримано після скоєння пограбування прихожанки церкви …, розташованої на вул. Михайла Грушевського. Чоловік почав стежити за своєю жертвою ще у храмі. Він помітив, як жінка вийняла з церковної скарбнички гроші й подалася до виходу. Поки інші люди молилися, до свідомості чолов’яги приступив сатана. Він вирішив пограбувати жінку. Вибігши за жінкою із церкви, зловмисник наздогнав її на вулиці. Відібрати пакет з грошима йому вдалося. Щоправда, він не зміг далеко втекти із награбованим. Свідком події став водій легкового автомобіля, котрий за якусь мить перегородив втікачеві дорогу. Грабіжник спіткнувся й упав. З його рук випав пакет із церковною виручкою та мобільний телефон. Саме завдяки стільниковому грабіжника невдовзі вирахували працівники сектору карного розшуку Галицького райвідділу внутрішніх справ. І хоча серед записів у телефонній книзі мобілки не було вказано номеру жодного з родичів чи земляків злочинця, його затримання стало для «розшуковців» справою техніки.

Береженого Бог береже!

Лише у січні на території Галицького району Львова скоєно вісім пограбувань. Нерідко причинами цієї категорії злочинів стає власна легковажність та довірливість потерпілих, а також байдужість, коли перехожим забракло сміливості втрутитися у ситуацію. Нині ніхто не застрахований від того, щоб одного разу може стати жертвою нападників. Отож, варто постійно дотримуватися рекомендацій, за допомогою яких можна перешкодити зловмиснику вчинити злочин.

Насамперед уникайте безлюдних, неосвітлених місць. У пізню пору краще ходити, де більш активний рух автотранспорту та більше перехожих. Тримайтесь у такий час ближче до тротуару та йдіть назустріч руху транспорту. Йдучи по вулиці у темну пору доби, не варто розмовляти по мобільному телефону або використовувати його у якості ліхтарика.

Коли бачите, що до вас наближається група агресивних підлітків, краще перейти на інший бік вулиці, адже від раптового нападу вберегтися надзвичайно важко. Низку налетів грабіжники вчиняють лише на жінок, аби вирвати в них сумочку. У вечірній час її слід носити на ремінці через плече, притискаючи під пахвою.

Повертаючись додому пізно вночі, попросіть рідних зустріти вас. Заходячи до під’їзду або ліфту, звертайте увагу на сторонніх чи підозрілих осіб. Можливо необхідно пропустити людину вперед, сказавши, що ви на когось чекаєте, адже зайва обережність може зберегти ваше майно та здоров’я.

Намагайтеся не виходити ввечері на вулицю в нетверезому стані Не заводьте в такий час випадкових знайомств, особливо, коли вам пропонують випивку. Не розповідайте незнайомцям те, що повинні знаті лише друзі та родичі. Не запрошуйте невідомого до власної квартири.

Правоохоронці також радять не надто прикрашати себе золотими виробами. А ще краще, не використовувати коштовності без присутності кавалера, чи іншої близької людини. Це може привернути зайву увагу зловмисника. До прикладу влітку суттєво зростає кількість нападів, коли у самотніх жертв відбирають золоті чи срібні прикраси.

Якщо ви стали жертвою грабіжника – не розгубіться, а починайте голосно кричати та звати на допомогу. Правоохоронці радять носити зі собою свисток та не соромитися скористатися ним на випадок небезпеки. Коли бачите, що грабунку вам не уникнути й ви не можете вчинити надійного опору злочинцеві, віддайте те, що у вас вимагають. Намагайтесь запам’ятати будь-які прикмети нападника та зверніть увагу, у який бік він побіг.

Якщо грабіжник один, можна спробувати за себе постояти. При загрозі будь-які підручні речі можуть допомогти у захисті: гострі носки взуття, підбори, парасолька, ручка — все згодиться для самозахисту. Навіть сумка з банкою сметани, нігті. Тоді й працівникам міліції буде легше розпізнати нападника. Є й більш зручніший спосіб самозахисту — газовий балончик. Він компактний, вміститься, як у кишені, так і в дамській сумочці. Та тільки чи встигне жертва його дістати? І чи не спрямує собі в обличчя? Та й діє він усього на кілька метрів. Користуватися балончиком не важко: слід лиш спрямувати на порушника та натиснути. Балончик видасть порцію сльозогінного газу. Відтак бажано одразу ж відвернутися або втікати, а не спостерігати, що відбувається з нападником.

Потрапивши під гарячу руку грабіжника, негайно звертайтесь до міліції на телефонну спецлінію «102». Більшість злочинів, за словами правоохоронців розкривають по гарячих слідах. Адже вони перекривають ті місця, де скоєно пограбування. До епіцентру події виїжджають групи швидкого реагування та працівники патрульної служби, котрі, зазвичай, досить швидко вираховують злочинця.

Юрій СКОБАЛО
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Івано-Франківщині ...
Наступна новина: На Рівненщині через ...

КОМЕНТАРІ