Весна – гаряча пора для закарпатських піротехніків

Весна – гаряча пора для закарпатських піротехніків

15.03.13 12:10 0 1080
З настанням теплої пори року, коли в розпалі земляні роботи, починається своєрідний апогей “боєприпасної” проблеми для піротехніків Аварійно-рятувального загону спеціального призначення (АРЗ СП) Управління ДСНС у Закарпатській області. На їх обґрунтоване переконання, виявляти такі “подарунки” буде ще не одне покоління українців. Причому на ВНП можна натрапити всюди, де проходили бойові дії: на полях, городах, лісах і парках, річках, озерах, в будинках і підвалах та інших місцях.

«Так, лише упродовж 2012 року групою піротехнічних робіт АРЗ СП У ДСНС України у Закарпатській області було здійснено 108 виїздів в ході яких вилучено та знешкоджено 2241 одиниць ВНП. В основному краяни натрапляють на поодинокі небезпечні предмети. Варто наголосити, що населення, при виявленні небезпечних знахідок, не завжди робить правильні висновки. Таким любителям екстріму треба в черговий раз нагадати, що знайдене “відлуння війни” краще залишати на місці, а не “тягнути” до власної оселі, адже фактично, беручи їх в руки, вони несуть власну смерть.

Судіть самі, якщо маленька протипіхотна міна, що має в середині 20 грамів тротилу, здатна відірвати ступню людині, то наскільки трагічними можуть бути наслідки вибуху 82-міліметрової міни, що містить 540 грамів вибухової речовини. Або на що здатна найпоширеніша знахідка – артилерійський 76-міліметровий снаряд, який, у разі вибуху, дає розліт осколків до 300 метрів, а летять вони зі швидкістю 800-900 метрів за секунду.

Головну небезпеку у вибухонебезпечних “подарунках” Другої світової війни містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпаса. Від вологи, довгого перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати, які становлять основну небезпеку (зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів). Вони вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару.

Тому, при виявленні вибухонебезпечного предмету, до нього не можна навіть доторкатися – це дуже небезпечно. Категорично забороняється: брати їх в руки, наносити по ним будь-які удари, намагатися їх розібрати, переносити чи перекочувати з місця на місце, кидати в багаття чи розкладати його неподалік, збирати й здавати їх в якості металобрухту.

При виявленні вибухонебезпечних предметів, передусім, потрібно обгородити місцезнаходження ВНП й нікого до нього не допускати. Для цього за допомогою місцевих жителів організувати чергування до прибуття представників органів влади. Для облаштування огородження можна використати різноманітні матеріали, що знаходяться під рукою (жердини, палиці, мотузки, проволоку, шматки матеріалу, каміння, ґрунт й інші).

Негайно повідомити про небезпечну знахідку по телефону «101» рятувальну службу або органи влади чи міліцію.

Пам’ятайте, що небезпечні знахідки вилучаються та знешкоджуються в спеціально відведених місцях лише відповідно підготовленими фахівцями-піротехніками.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Після вашого повідомлення спеціалісти УДСНС вилучать та знешкодять небезпечну знахідку.

Управління ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ