На Львівщині до річниці страти большевиками братів Лукашевичів

На Львівщині до річниці страти большевиками братів Лукашевичів

16.03.13 13:57 0 1020
15 березня 2013 року минає 62 роки відтоді, як большевицькі кати замордували трьох братів Лукашевичів: Олеся, Мирона та Іларія, які начебто були причетні до вбивства совєцького письменника, члена ВКП(б), затятого атеїста Ярослава Галана.

Обставини смерті Ярослава Галана є доволі загадковими: його знайшли мертвим у своїй квартирі у Львові 24 жовтня 1949 року. Тут само віднайшли "речові докази" – сокиру та зошит-конспект Іларія Лукашевича, які могли підкинути. Але НКВД висунуло свою версію, за якою вбивство буцімто скоїв вояк УПА Старух у присутності Іларія Лукашевича. Трьох братів Олеся, Мирона та Іларія відразу заарештували.

Звичайно, в українців були причини, щоби помститися Ярославові Галану, який у своїх памфлетах і фейлетонах зводив наклепи на українських націоналістів, шельмував УГЦ та її митрополита Андрея Шептицького – особливо в творах: "З хрестом чи ножем", "Що таке унія?", "Годі", "Присмерки чужих богів". В останні ж роки життя він дошкуляв рідній йому совєцькій раді своїми статтями про викривлення так званої "лєнінської" національної політики. Тому не викликає сумнівів, що вбивство Галана було сплановане і здійснене органами НКВД за вказівкою з Москви. Воно переслідувало дві цілі: першу – позбавитися від ненадійного письменника; другу – звинуватити у вбивстві національну свідомих галичан, патріотичну молодь і провести репресивні заходи в їхньому середовищі. Подальші події повністю підтверджують цю версію. На 1951 рік припадає нова хвиля арештів, жорстоких репресій і масових заслань непокірних галичан на Сибір.

15 березня 1951 року трьох братів Лукашевичів стратили у львівській тюрмі на Лонцького. Двом старшим братам – Олесю і Мирону – пропонували просити про помилування, але вони гордо відмовилися від такої пропозиції й розділили долю свого наймолодшого брата Іларія.

У нашій історії вже була подібна трагічна подія: 23 грудня 1932 року на територію львівської тюрми "Бригідки" у такий самий спосіб, через повішання, польські окупанти стратили двох відважних юнаків – членів УВО та ОУН – Дмитра Данилишина і його небожа Василя Біласа. Тоді вся Західна Україна вмивалася сльозами, а небо розривалося від жалібного гулу церковних дзвонів. А того березневого дня, коли страчували трьох братів Лукашевичів, Україна мовчала, бо зацькована і придушена новими гнобителями не знала про смерть своїх героїв.

Тож згадаймо їх, безневинно убієнних синів Вітчизни нашої у своїх молитвах. Вічна їм Пам'ять!

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Волині відбулось ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ