У 2012 році закладено 176 га садків та ягідників – це третій показник в Україні

У 2012 році закладено 176 га садків та ягідників – це третій показник в Україні

16.03.13 13:37 0 1069
14 березня на базі Новоушицького технікуму Подільського державного аграрно-технічного університету відбувся науково - практичний семінар на тему “Практичні та теоретичні аспекти закладання, формування і захисту багаторічних плодових насаджень”.

У вищезазначеному заході взяли участь голова Новоушицької райдержадміністрації Олександр Московчук, начальник управління Департаменту агропромислового розвитку Вадим Конончук, генеральний директор Хмельницького обласного об’єднання “Хмельницьксадвинпром” Василь Томаля, начальник управління агропромислового розвитку Новоушицької РДА Станіслав Стрілецький, головні агрономи управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники та спеціалісти господарств всіх форм власності, які займаються садівництвом та ягідництвом, науковці, представники компаній.

Забезпеченість населення Хмельниччини плодово-ягідною продукцією є одним з напрямів соціально-економічного розвитку області. Стратегічною метою розвитку садівництва має бути стабілізація і подальше збільшення виробництва плодів і ягід.

В порівняні з попередніми роками валове виробництво плодової продукції збільшено на 10%, а урожайність – на 8 відсотків. В області діє бюджетна програма “Закладання молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними”. У 2012 році закладено 176 га садків та ягідників – це третій показник в Україні. Населення Хмельниччини відповідно до встановлених норм споживання забезпечено плодами та ягодами на 155%. Про це наголосив начальник управління Департаменту агропромислового розвитку Вадим Конончук.

Впродовж семінару обговорювали питання сучасної стратегії захисту багаторічних насаджень яблуні у 2013 році. Науковими рекомендаціями поділився професор, доктор сільськогосподарських наук, завідуючий кафедрою карантину і захисту рослин УНУС Юрій Яновський.

Важливим чинником інтенсифікації садівництва є вдосконалення системи захисту насаджень від шкідників та хвороб, а тому велика увага в ході семінару приділялася засобам захисту плодових насаджень. Регіональні представники компаній "Nufarm", "Summit-Agro", "Arysta LifeScience" презентували нові засоби захисту плодових насаджень.

Невід'ємною частиною успішного господарювання є управління ризиками: прогнозування та попередження втрат. Інновація в цьому напрямі - використання метеостанції. Завдяки метеостанціям можна планувати та управляти агротехнічними заходами, здійснювати постійний контроль - 24 години на добу, 365 днів на рік. Це - детальний аналіз кліматичної ситуації в саду; прогноз погоди; контроль вологості листя; розрахунок водного балансу; СМС-попередження про заморозки. Про це наголосив Коваленко Сергій продукт-менеджер компанії "Unifer" Коваленко Сергій – продукт-менеджер компанії "Unifer."

Наявність сприятливих ґрунтово-кліматичних умов для розвитку садівництва, наявність сучасних технологій та районованих інтенсивних сортів дозволяє подільським садівникам значно посилити конкурентні позиції області на ринку.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненщина: операція ...
Наступна новина: Команда перукарів ...

КОМЕНТАРІ