У Львові вода… за ціною нафти

У Львові вода… за ціною нафти

17.03.13 12:06 0 2100
Фінансові зловживання на більш ніж 7 мільйонів гривень, підробка документів і масове звільнення професійних кадрів. Як наслідок – паралізована робота підприємства і створення страйкового комітету. Такі сумні наслідки приходу на посаду директора ЛМКП "Львівводоканал" Степана Пакіжа. Працівники підприємства нарікають – чиновник виконує обов'язки начальника, не маючи жодного спеціалізованого фаху, тож узагалі не володіє ситуацією на підприємстві. Більше того, злочинний непрофесіоналізм С. Пакіжа поширюється одразу на два стратегічно важливі підприємства – він досі поєднує посади директора "Львівтеплоенерго" та "Львівводоканалу". Усе це, переконані члени тимчасової депутатської комісії, має одне пояснення – в такий спосіб керманич міста Андрій Садовий здійснює свої фінансові афери, і нещодавня перевірка Державної фінансової інспекції – перше цьому підтвердження, адже попри декларовану збитковість, "Львівводоканал" завжди залишався ласим шматком для всіх. Експерти кажуть – простежити порядок використання бюджетних коштів там практично неможливо, а йдеться про мільйони гривень. Про ситуацію, що склалася на підприємстві, розповідає депутат Львівської міськради та голова тимчасової депутатської комісії Андрій Яворський.

- Пане Яворський, останнім часом "Львівводоканал" перебуває в епіцентрі скандалів. Наприкінці минулого року, за результатами ревізії, Державна фінансова інспекція заявила про фінансові порушення на більш ніж сім мільйонів гривень. Далі страйк працівників підприємства, які заявляють про утиски, непродуману кадрову політику і зменшення заробітної плати. Висновки ж депутатської комісії взагалі вражають, бо йдеться про підробку документів і корупційну діяльність на десятки тисяч гривень…

- На мій погляд, всьому причиною є кадрове питання і відсутність системної роботи команди Андрія Садового. Дивні особи обіймають стратегічні посади. Тільки так я можу охарактеризувати призначення в. о. директора "Львівводоканалу" Степана Пакіжа, який також керує іншим підприємством – "Львівтеплоенерго". Не може бути настільки "геніальних" фахівців, які можуть працювати одночасно на таких різних напрямках. Ми помітили, що свою "фаховість" чиновники проявляють виключно тоді, коли треба щось сховати або десь змахлювати. До прикладу, С. Пакіж практично ніколи не зустрічався з колективом, майже ніколи не виїжджав на водозабори, він навіть не знає, скількома свердловинами користується "Львівводоканал". Але це не завадило йому робити махінації з документами. До прикладу, є документи на скид стічних вод певному комерційному підприємству; тривалий час воно робило це, не маючи жодних дозволів, тож мало сплатити до бюджету 150 тисяч гривень штрафу. Як розвивалася ситуація далі? Наприкінці 2011-го до виконання обов'язків директора стає Степан Пакіж і, не довго думаючи, підписує угоду заднім числом – 25 березня того ж року. Підприємство не тільки уникає санкцій, але й продовжує спокійнісінько працювати. В офіційній відповіді комісії чиновник пояснює свої дії просто – мовляв, це помилка реєстратора. Я вже не кажу про інший аспект. Якщо допустити, що сталася помилка реєстратора, то є інша річ, яка дивує. Договір дійсний з 1 квітня 2011 року до кінця 2012 року, а практика надання такого роду документів на "Львівводоканалі" вимагає їхньої перереєстрації в кінці року. Цього не було зроблено. У мене питання – де відповідний лист від підприємства? Він є, але вже підписаний у вересні чи жовтні 2012 року. Тож яким чином поновили дозвіл в кінці попереднього року – незрозуміло. Виходить, якщо навіть сталася помилка реєстратора, то Степан Пакіж дозволив собі без листа, всупереч процедурі, продовжити дозвіл на весь 2011 і 2012 роки…

- Але ж зловживання на 150 тисяч гривень це дріб'язок в порівнянні з тими цифрами, які оприлюднює Державна фінансова інспекція... У чому керівників "Львівводоканалу" звинувачують вони?

- Так, фінінспекція провела аудит діяльності підприємства за 2011–2012 роки і виявила багато так званих "неточностей". Так, з вибірково перевірених тринадцяти проведених тендерів чотири відбулися всупереч закону. Порушено усі можливі процедури. Було і таке, що в державних закупівлях брав участь тільки один учасник, а це взагалі нонсенс… Якщо ж говорити загалом, то порушень виявлено на 7,5 мільйонів гривень – величезну суму. Щодо господарських операцій, порушень виявлено на 523 тисячі гривень, з них підприємство недоотримало прибутків на 100 тисяч гривень. Незаконні витрати складають 425 тисяч гривень... Інші фінансові порушення – 6 мільйонів 870 тисяч. Сумарно ми отримуємо порушень лише за два роки на суму 7,54 мільйони грн. А це – майже двохмісячний зарплатний фонд підприємства!

- До речі, чим зумовлений нещодавній пікет "Львівводоканалу" його ж працівниками?

- Заворушення спричинила несправедлива форма оплати праці. Є чіткі норми закону, зокрема, Закону України "Про колективні договори і угоди", де визначено, які коефіцієнти мають бути застосовані до нарахування заробітної плати. На "Львівводоканалі" це не виконується. На запитання: "чому?" відповідь можна почути будь-яку, тільки не по-суті. Придумуються відмовки, що підприємство немає грошей, що недотримуються кошти, але усе це насправді брехня. Зараз "Львівводоканал" збирає від населення більше 95 відсотків коштів. Тобто, на теперішній момент заборгованості великої немає, а заробітна плата, деяких працівників дорівнює мало не мінімальній – 1150, 1200 гривень… Кожен працівник, недоотримує кругленькі суми: від 400 до 800 і більше гривень на місяць. До слова на самому "Львівтеплоенерго" середня оплата праці на 700-800 гривень більша, ніж на "Львівводоканалі". Як це пояснити? Тільки безгосподарністю і небажанням виправити ситуацію. Прізвища винних відомі – Пакіж, Садовий і Синютка. Я цілком на стороні працівників водоканалу, які вирішили не терпіти наругу, а створити страйковий комітет, який відстоюватиме їхні права.

- Що вимагають працівники "Львівводоканалу"?

- Насамперед призначити нового директора – справжнього, професіонала. Не виконувача обов'язків, який може прийти на роботу, а може не прийти, а людину, що працюватиме реально. Пакіж заявляє, що на "Львівводоканалі" він не отримує зарплати; то питається – що саме тримає його там? Відповідь проста: він є директором "Львівтеплоенерго", тож сам контролює економічні відносини між двома підприємствами. Він може довільно перекручувати фінансові показники підприємств. Ще одне – не налагоджений механізм обліку між ними. Чому так є? Бо невідомо, хто і кому був би винен за підкачку, за підігрів води і так далі… Після піврічної роботи комісії стало зрозуміло, що усе гниє з голови. У Садового немає кадрового резерву, і чіткої кадрової політики теж нема. А управлінські прорахунки оплачуються коштом працівників "Львівводоканалу" та львів'янами. Я думаю, що багато з них голосували за теперішнього міського голову. От мені цікаво: якби вони зрозуміли, хто саме стоїть на чолі цього процесу, то чи віддали б вони за нього свій голос іще раз?

- На "Львівводоканалі" Степана Пакіжа також звинувачують у хаотичній кадровій політиці? Мовляв, старі і досвідчені кадри він звільняє, а на їхнє місце призначає своїх людей…

- Так, можна сказати і так. Скажімо, реорганізували відділ водозбуту, а в той же час створили відділ маркетингу. Людина, яка його очолила, є, за моєю інформацією, єдиним працівником цього відділу. Очевидно, цю посаду створили під неї, бо чим там вона може займатися, який взагалі маркетинг може бути у "Львівводоканалі", який є монополістом, – невідомо. А, наприклад, відділ контролю очолила особа, пов'язана з попередньою діяльністю пана Пакіжа – як це стало вже нормою, теж без профільної освіти. Більше того, нам так і не надали ані штатного розпису, ані посадових обов'язків працівників, пославшись на "конфіденційність". І це на комунальному підприємстві, на вимогу профільної тимчасової депутатської комісії!

- Ви також заявляли, що є досить дивною ситуація з втратами води. Мовляв, у "Львівводоканалі" заявляють, що вони знаходяться на рівні 50 відсотків, але у такому випадку місто просто б плавало у воді… Тож, питається, де вода?

- На "Львівводоканалі" обліку води практично немає. Там не можуть точно сказати ані скільки вони її видобувають, ані скільки переганяють по трубах, ані скільки продають. Ситуація доходить до абсурду – воду обліковують за показами електроенергії! Тобто на якомусь водозаборі стоїть насос певної потужності, вони беруть витрачену електрику і множать її на потужність насоса – так виходять на якусь кількість літрів, яку підняв цей насос нагору. А потім львів'янам закладають у тарифи ці взяті з неба цифри собівартості... Продаж іще цікавіший – вони беруть дані ЖЕКів або інших балансоутримувачів мереж. От їхні керівники говорять: "Ми з населення отримали за стільки-то кубометрів води". Виявляється, це і є основні дані "Львівводоканалу", що він продав. Звичайно, що при такому обліку неможливо визначити кінцеву правдиву цифру споживання води. Парадокс, але ніхто не знає, скільки води підняв водоканал. Водозабори, що живлять систему Львова, здебільшого розташовані за його межами, і ніхто нам не скаже, скільки води губиться по дорозі до Львова, скільки там є "лівих" врізок, хто і як обліковує це. Фактично нас змушують вірити, що у рік ми втрачаємо води на 200 мільйонів гривень. Оцініть потенційне поле для зловживань! А тепер ще одна цифра – на необхідний ремонт очисних споруд міста потрібно близько 100 мільйонів. Тобто, ми за рік губимо два ремонти очисних споруд.

- Так скільки води все-таки втрачається?

- Якщо брати по цифрах, то близько 100 мільйонів кубів піднімається, а близько 50 губиться…

- Це зумовлено застарілим обладнанням і трубами?

- Ні, це все в комплексі – губиться, не обліковується, крадеться. Мені як депутату дуже дивно, чому "Львівводоканал" цим не займається впритул, адже йдеться про величезні гроші – двісті мільйонів гривень. Мабуть, така ситуація комусь вигідна, бо зрозуміло, що вода на вулицю на виливається. Якщо б ці 50 мільйонів кубів витекли, то Львів перетворився би на українську Венецію, а туристів возив не "диво-поїзд", а гондоли. Переконаний, вода не губиться, а кудись таки йде і десь її споживають. Треба шукати "ліві" врізки, незаконні під'єднання до водогонів. Чому цього не робиться? Бо це не вигідно. Особа, яка виконує обов'язки керівника, не є в повній мірі відповідальна за свої дії. Якщо брати конкретно Пакіжа, то він навіть не отримує зарплатню. Що він там робить, для чого він там працює, він що – добрий самаритянин? Він задарма хоче зробити усім добре? Я в це не вірю, має бути якась інша мотивація…

- Вказаних вами порушень більш ніж достатньо. Які заходи прийматимете ви, як голова комісії, і депутатський корпус міста?

- Я бачу так розвиток ситуації: на наступній сесії я обов'язково звернуся до Андрія Садового і міських депутатів, щоби вони взяли під контроль виконання вимог колективу підприємства. Щоби міський голова Львова дотримав свою обіцянку, адже у пресі він оголосив, що невдовзі приставку "в. о." при директорові "Львівводоканалу" буде знято. Я хочу, щоб була чітка ситуація, коли Пакіжа буде знято, у питанні, кого запропонують на цю посаду, коли буде оголошений конкурс, як це має бути в таких випадках. Депутати про проведення жодного конкурсу не знають, то може, заяви міського голови, як завжди, є голослівними?..

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 3)

КОМЕНТАРІ