На Львівщині заробляєте репетиторством – несіть декларацію у податкову

На Львівщині заробляєте репетиторством – несіть декларацію у податкову

18.03.13 09:08 0 1199
Уже два місяці триває кампанія з декларування доходів громадян, отриманих у 2012 році. Податківці стверджують, що кількість людей, які подають декларації про доходи, зростає з року в рік. Лише минулого року на Львівщині свої статки оприлюднили майже 53,2 тисячі осіб, які сплатили до бюджету 27,3 мільйона гривень. Правом на податкову знижку скористалось 15,2 тисячі громадян, яким держава повернула 13,8 млн. гривень. Про перебіг цьогорічної кампанії з декларування доходів громадян розповідає голова ДПС у Львівській області Віталій Пекарчук.

- Ви не раз говорили про те, що з року в рік громадяни декларують все більші суми доходів. А як буде цього року? Адже нема значного приросту у виробничій галузі Львівщини та й нових робочих місць бракує...

- Залучення нових інвестицій в економіку області, а відтак і підвищення соціальних стандартів – це нагальна, щоденна тема для всіх органів влади, надто органів ДПС. Однак хочу наголосити, що громадяни зобов’язані декларувати лише ті доходи, які регламентовано Податковим кодексом України. Це доходи у вигляді спадщини, від здачі в оренду власного житла, репетиторської діяльності, надходжень з іноземних джерел, отриманих подарунків тощо. Для прикладу, минулого року було задекларовано 166,7 млн. грн. інвестиційного доходу, від продажу рухомого майна – 185,6 млн. грн., у вигляді спадщини отримано – 238 млн. гривень. Очікуємо, що саме такі ж види доходів громадян становитимуть основну суму податкових надходжень до бюджету і цього року. На Львівщині кампанія з декларування і цьогоріч проходить активно і по-діловому. Уже надійшло кілька тисяч декларацій, у тому числі і в електрон­ному вигляді.

- Декларування доходів громадянами – справа добровільна. Яка ж роль у цьому податкової служби?

- Українським законодавством передбачено досить демократичний механізм декларування доходів. Перш за все встановлено досить тривалий період для подання декларації: від 1 січня до 1 травня. Чотирьох місяців цілком достатньо, аби людина мала можливість спокійно підрахувати свої статки, за необхідності отримати роз’яснення від податківців та необхідну допомогу у заповненні самої декларації.

Своєю чергою, цей же період податківці також активно використовують для роз’яснення населенню норм та вимог чинного законодавства щодо декларування доходів. Робота ведеться через засоби масової інформації, новостворені Центри обслуговування платників податків, під час навчальних семінарів з платниками.

Починаючи з цього року, можна подати декларацію у електронному вигляді. Однак для цього необхідно отримати сертифікат електронно-цифрового підпису. Переважно такий сервіс цікавить підприємців.

- Чи може скористатись нововведенням пересічний громадянин?

- Звичайно. Така послуга передбачена для всіх громадян. Особливо вона стане в пригоді тим, хто проживає не за місцем реєстрації або перебуває за кордоном. Новим сервісом буде зручніше користуватися, скажімо, особам, що займаються незалежною професійною діяльністю, зокрема людям творчої праці.

- Але ж нерідко податкова застосовує і адміністративні засоби впливу…

- Виконання закону – обов’язок не лише платників податків, але й податківців. Звичайно, ми робимо все для того, аби запобігти спробам мінімізувати податкові платежі або ж уникнути їх. Скажімо, ви здаєте в оренду житло іншому громадянину і отримали від нього оплату в сумі 10 тис. грн. Необхідно задекларувати цю суму та самостійно до 1 серпня сплатити 15 відсотків податку, тобто 1,5 тис. гривень. Однак ви цього не зробили, оскільки вважаєте, що податкова не має відповідної інформації. Але це не так. Бо ж відома істина: все таємне рано чи пізно стане явним. І тоді доведеться сплатити не лише податок, а ще й штрафні санкції. То ж чи варто ризикувати?

Ми уже інформували про те, що в області збільшується кількість мільйонерів. Ось, приміром, минулого року 126 осіб задекларували 412,8 млн. гривень. Це ще одне свідчення того, що думка про необхідність дотримання вимог закону і добровільну сплату належного державі набуває суспільної підтримки.

- Податковим кодексом передбачено податкову знижку. Чи сприяє ДПС особам, які хочуть скористатися податковою знижкою, адже тоді не люди повинні сплачувати податки, а навпаки, їм повертають частину коштів?

- Переконаний, що громадяни, які хочуть скористатись податковою знижкою, знають про умови її отримання, оскільки податківці ведуть системну роз’яснювальну роботу. Декларацію для отримання податкової знижки можна подавати впродовж усього року. Найчастіше до податкової звертаються громадяни, які навчаються самі або ж оплачують навчання своїх дітей. Цим правом користуються також ті, хто сплачував відсотки за користування іпотечним житловим кредитом, за страхування життя, переобладнання транспортного засобу на використання біопального та інше. Податківці зобов’язані надати допомогу в заповненні декларації тим, хто цього потребує. Впродовж шістдесяти днів після подання декларації кошти перераховуються на вказаний громадянином банківський рахунок.

Просив би громадян не зволікати з виконанням свого конституційного обов’язку і завітати до податкової інспекції за місцем проживання, аби в останні дні періоду, встановленого для декларування, не створювати незручностей і для себе, і для податківців.

Богдан Полумацканич

"Високий Замок" , 12 березня 2013 року

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Львівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині: 33 ...
Наступна новина: Узєлков поступився Енгумбу

КОМЕНТАРІ