На Івано-Франківщині микола Азаров  доручив  галузевим міністерствам розробити  механізми використання державно-приватного партнерства і концесії в будівництві автомагістралей

На Івано-Франківщині микола Азаров доручив галузевим міністерствам розробити механізми використання державно-приватного партнерства і концесії в будівництві автомагістралей

19.03.13 13:00 0 916
19 березня - прес-конференція Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, у якій візьмуть участь журналісти Івано-Франківщини.

13 березня на засіданні Кабміну Микола Азаров особливу увагу приділив стану доріг в Україні.

За його словами, «Для масштабної модернізації автодоріг необхідно щонайменше 500 мільярдів гривень. Це – більше річного бюджету України. Тому нам необхідно створити нову модель фінансування, яка дозволить вкладати у будівництво і ремонт автомагістралей принаймні по 50 мільярдів гривень щорічно протягом десяти років».

Керівник уряду стверджує, що у нас є досвід залучення кредитів міжнародних фінансових організацій – Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, «але цього недостатньо. Крім того, кредити треба повертати. Таким чином, прийшов час залучити ресурс державно-приватного партнерства або концесії. Таким шляхом пройшли багато країн. Із 60 тисяч кілометрів європейських магістралей половина збудована із залученням приватних інвестицій».

За словами Миколи Азарова, згідно з дослідженнями Світового банку, у період з 1990 по 2011 роки у 84 країнах при будівництві доріг було реалізовано 707 проектів на умовах державно-приватного партнерства.

«Законодавча база для будівництва доріг на нових умовах в Україні створена, - зазначив Прем’єр-міністр . - Це закони про концесії, про концесії на будівництво та експлуатацію доріг, рамковий закон про державно-приватне партнерство». Водночас є ризики. Крім того, « світовий фінансовий ринок неактивний для таких інвестицій. Усе це треба ретельно зважити, прорахувати. Але чекати, склавши руки, просто неможливо».

Прем’єр-міністр України доручив Міністерству фінансів, Міністерству економічного розвитку та торгівлі, Міністерству інфраструктури «почати розробку практичних механізмів використання державно-приватного партнерства і концесії в будівництві автомагістралей та підготувати пропозиції щодо апробації такого механізму на пілотних проектах уже найближчим часом».

Микола Азаров переконаний: в цій сфері «напрацювання державної політики треба одразу починати за участю громадськості й бізнесу, щоб мінімізувати ризики прорахунків».

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку міський голова ...
Наступна новина: Фінал чемпіонату ПХЛ можна ...

КОМЕНТАРІ