Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2012 рік

Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2012 рік

19.03.13 13:23 0 1158
15 березня на засіданні комісії з аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності Чернігівської міської ради під керівництвом першого заступника міського голови Сергія Андроса за 2012 рік звітували керівники комунальних підприємств "Паркування та ринок", "Будинок книги", "Шкільне".

Керівник підприємства «Паркування та ринок» Дмитро Синенко розповів про низку успішних направлень діяльності підприємства за останні роки, зокрема: встановлення і введення в дію паркувальних автоматів у Чернігові, першому із міст України, до 1 квітня 2012 року на виконання відповідної постанови Кабінету Міністрів України. Він підкреслив, що перехід на безготівковий рахунок за послуги паркування є невід’ємною складовою європейської культури паркування.

Крім того, на паркувальних майданчиках були встановлені відповідні дорожні знаки та нанесена дорожня розмітка згідно з правилами дорожнього руху, а також, облаштовані місця для інвалідів. Паркувальні майданчики підприємства розташовані на вулицях: Примакова (28 місць), Комсомольській (64 місць), Рокосовського (універмаг «Сіверський» - 3 місця), по проспектах: Перемоги (Головпоштамт - 20 місць), Миру (магазин «Дитячий світ» - 24 місця), Миру (будинок побуту - 32 місця).

За словами Д. Синенка, підприємство планує застосування нових технологій в організації паркувальної діяльності, серед яких: відеоспостереження на паркувальних майданчиках, електроживлення паркоматів від сонячних батарей, а також облаштування нових паркувальних майданчиків на вулицях: Київській, Щорса, 50 років СРСР.

Підприємство займається також управлінням земельними ділянками у кількості 74-х, які знаходяться у постійному користуванні або на правах оренди шляхом спільного використання з приватними інвесторами, з них: у постійному користування – 72, орендованих – 2. Їх цільове призначення – для розміщення малих архітектурних форм, а саме: торгових павільйонів, зупиночних комплексів, кіосків та об’єктів з продажу кеґового пива.

Керівник підприємства зазначив, що у звітному періоду підприємство подолало негативну динаміку в економічному розвитку та отримало прибуток у розмірі 23 тис. грн. На його думку, результат був досягнутий за рахунок ефективної роботи оновленого колективу підприємства, а саме: шляхом скорочення собівартості послуг та адмінвитрат, ефективного використання активів підприємства, автоматизації робочих процесів, впровадження електронної системи обліку та управління, посилення юридичного захисту інтересів підприємства та ін.

У планах підприємства у поточному році: облаштування велопарковок з туристичною навігацією, приведення зупиночних комплексів на земельних ділянках підприємства до сучасного архітектурного стилю, участь у програмі вдосконалення та розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів.

Перший заступник міського голови Сергій Андрос зауважив, що у планах міської влади впровадження соціально-торгових майданчиків для торгівлі садово-городницькою продукцією, які мають на меті захистити інтереси місцевих виробників - представників малозабезпечених верств населення та забезпечити збереження благоустрою міста, належного естетичного вигляду, виконання санітарних норм та культури торгівлі. Водночас він окреслив основну вимогу – звільнити центр міста від вуличної торгівлі аби не порушувати історично-архітектурну та туристичну привабливість міста.

Комунальне підприємство "Будинок книги" у звітному періоді здійснювало роздрібну торгівлю книгами, підручниками, картографічною та іншою друкованою продукцією. Асортимент книжкової продукції склав від 15 тис. до 20 тис. найменувань. У 2-х торгових залах магазину реалізується художня, дитяча та універсальна література: довідкова, юридична, енциклопедична, технічна та ін.

Найбільшим попитом у покупців, за інформацією директора Віктора Якуба, користуються книги дитячого асортименту, художня, технічна та юридична література, підручники та посібники для навчання, книги з історії, публіцистики, філософії, психології, медицини, а також, кулінарії та побуту. Література вітчизняного виробництва у структурі реалізованої продукції складає 50 %.

Доходи від реалізації друкованої продукції підприємством у 2012 році склали 2902 тис. грн., з них: чистий прибуток – 76 тис. грн. У поточному році підприємство планує розширити та збільшити асортимент книжкової продукції, сприяти популяризації книжкової продукції та розвитку інтересу до читання книг серед населення, особливо учнівської молоді.

Основним завданням комунального підприємства "Шкільне", як зазначив керівник Станіслав Смирнов, є організація раціонального, якісного та безпечного для здоров’я харчування школярів у шкільних столових міста, наближеного до відповідних фізіологічних норм.

Гарячим харчуванням у минулому навчальному році, за його інформацією, охоплено понад 80 % учнів початкової школи. На ці потреби з міської скарбниці виділяється 3,45 грн. на кожного учня, а решту – 2,25 грн. оплачують батьки. За бюджетні кошти харчуються також діти з малозабезпечених сімей.

Більш жорсткими стали вимоги санітарних служб до асортименту продукції, що реалізується у шкільних буфетах. Підприємство відмовилось від кондитерських виробів, які містять барвники, ароматизатори, консерванти та інші шкідливі складові. Це, звичайно, вплинуло на скорочення асортименту продукції, що реалізується у шкільних буфетах, та скоротило й доходи підприємства у цій частині. Проте, підприємство ретельно та дбайливо слідкує за додержанням всіх необхідних вимог щодо забезпечення повноцінного та здорового харчування школярів, підкреслив С. Смирнов.

Протягом звітного періоду товарообіг підприємства склав понад 14,6 млн. грн. Підприємство одержало валовий дохід у розмірі понад 4 млн. грн., зростання порівняно з минулим роком – 107,5 %. Чистий прибуток склав 164 тис. грн. У минулому році підприємство витратило 76 тис. грн. для придбання нового сучасного обладнання для шкільних столових.

КП "Шкільне" постійно працює у напрямку покращення якості харчування, різноманітності страв у меню та зростання культури обслуговування. Для дітей, які потребують корекції меню за фізіологічними причинами, розробляється дієтичне харчування.

Крім того, технологічною службою проводиться робота над розширенням асортименту продукції власного виробництва. Зокрема, підприємство бере участь у конкурсах кулінарного мистецтва, організовує у школах дні національних кухонь, виставки –продажі харчової продукції.

У період літнього віпочинку 2012 року у пришкільних таборах підприємство за кошти з міського бюджету забезпечило харчування 1769 дітей, з яких 59 дітей харчувались за кошти батьків.

Керівник підприємства зазначив також, що у поточному році за рахунок власної економії бюджетних коштів, планується виділяти по 4 грн. на кожного учня на гаряче харчування для більшого його наближення до необхідних фізіологічних норм, втім для батьків оплата зберігається у попередньому розмірі – 2,25 грн.

Підсумовуючи обговорення звітів вказаних комунальних підприємств, Сергій Андрос від імені міської влади висловив вдячність керівникам за дієві заходи щодо нарощування обсягів виробництва і позитивну динаміку в непростих економічних умовах розвитку та рекомендував посилити увагу до вирішення визначених проблем комунальних підприємств.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Відбулася VIII ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ