На Львівщині з ініціативи Ірини Сех у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи

На Львівщині з ініціативи Ірини Сех у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи

20.03.13 14:13 0 1087
Нині має бути сформована ефективніша політика щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, яка поряд із традиційними заходами соціального захисту включала б активне розв'язання проблем охорони здоров'я, навколишнього середовища, зайнятості та стимулювання економічної активності населення. Про це 19 березня 2013 року під час обговорення на засіданні Верховної Ради проекту постанови щодо проведення парламентських слухань "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" зазначила голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, ініціаторка постанови свободівка Ірина Сех.

Як повідомила Ірина Сех, 13 лютого цього року члени профільного комітету провели виїзне засідання в зоні відчуження та на Чорнобильській атомній електростанції. Під час засідання парламентарі ознайомилися з ходом робіт на об'єктах та зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС, із ситуацією щодо поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом. Окрім цього, депутати дослідили стан реалізації проектів міжнародної технічної допомоги, зокрема спорудження нового безпечного конфайнменту (укриття).

"За результатами засідання виявлено чимало проблем, які безпосередньо впливають на забезпечення успішної реалізації загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкту на екологічно безпечну систему. Окрім цього, аналіз "чорнобильського" законодавства, чимало зустрічей із громадянами засвідчили недосконалість системи соціального захисту та недоліки в реалізації визначених законом прав постраждалих унаслідок цієї катастрофи. Йдеться зокрема про пенсійне забезпечення, зменшення реального фінансування чорнобильських програм з урахуванням індексу інфляції, забезпечення лікарськими послугами та житлом, підвищення соціального та медичного забезпечення дітей ліквідаторів та евакуйованих із зони відчуження після досягнення повноліття тощо", – зазначила голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи свободівка Ірина Сех під час обговорення проекту постанови.

Депутат наголосила: громадськості і депутатам необхідно звернути увагу на численні проблеми, пов'язані з Чорнобилем. Одним із кроків у цьому напрямку, власне, і є проведення парламентських слухань щодо стану, заходів та перспектив подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. "Нині має бути сформована ефективніша політика щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, яка поряд із традиційними заходами соціального захисту включала б активне розв'язання проблем охорони здоров'я, навколишнього середовища, зайнятості та стимулювання економічної активності населення. Тому пропонуємо затвердити постанову про проведення 17 квітня цього року парламентських слухань щодо заходів та перспектив подолання наслідків аварії на ЧАЕС. Це передусім дозволить провести аналіз виконання рекомендацій ВРУ у цій галузі та надати конкретні рекомендації уряду України щодо комплексного розв'язання проблем подолання наслідків катастрофи", – додала Ірина Сех.

Під час обговорення ініціативи з проведення слухань представники фракції Партії регіонів, демонструючи свою "турботу" про чорнобильців, також зазначили, що підтримають цю постанову. На це заступник керівника фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у ВРУ Андрій Мохник відповів, що жалюгідний стан із фінансовим забезпеченням чорнобильців – наслідок антинародної діяльності уряду Азарова.

"Як евакуйований з Прип'яті 1986 року можу сказати, що стан виконання законодавства щодо захисту осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, є катастрофічним. Ба більше, попередній уряд Азарова своїми листами скасовував рішення судів, які набули законної сили, щодо нарахування пенсій чорнобильцям, ліквідаторам, інвалідам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи. Вдумайтеся, це не просто невиконання законів, а примус до невиконання рішення судів! Народ України має почути цю інформацію. Попри це, "Свобода" виступає за ці слухання і бритиме в них активну участь", – зазначив Андрій Мохник.

Після обговорення проекту постанови щодо проведення парламентських слухань "Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи" депутати затвердили її (320 голосів "за"). Отже, відповідні слухання відбудуться у Верховній Раді 17 квітня 2013 року.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ