У Тернополі влада та громадськість вшанували першого українського бурмістра Володимира Лучаківського

У Тернополі влада та громадськість вшанували першого українського бурмістра Володимира Лучаківського

20.03.13 17:23 0 1108
Цьогоріч Тернопіль святкує 175-річчя від дня народження першого бургомістра-українця Володимира Лучаківського. За його керівництва в місті з’явилися телеграф, каналізація, водозабір, укладалися парки, здійснювалося освітлення вулиць, будувалися нові храми. Серед заслуг Володимира Лучаківського також активна участь у відкритті першої української гімназії та «Просвіти».

Володимир Лучаківський керував містом ще на перетині віків (XIX-XX століття), коли Тернопіль був багатонаціональним і перебував під чужинським пануванням. Його дитячі та юнацькі роки пройшли у селі Довжанка, що під Тернополем. Там є могила його батька.

«Володимир Лучаківський був не лише господарем, який розвивав місто, а й визначним поетом свого часу, драматургом та громадським діячем. Можливо з точки зору сучасної новелістики чи поезії його твори були не вельми досконалі, але в той час вони друкувалися у львівських часописах, звучали, хвилювали. Це був аристократ духу, ім’я якого вписано в історію міста та української галицької літератури. Проте покликанням В. Лучаківського була адвокатура», - зауважив історик, дослідник життя і діяльності першого бургомістра Петро Гуцал.

На його переконання, Володимир Лучаківський відомий передусім тому, що він максимально робив усе, що міг, для розвитку міста.

На той час бургомістри були не стільки господарниками, скільки управлінцями. І тому зв'язок з громадою на основі Магдебурзького права був вкрай необхідним. У цьому році минає 465 років з часу, коли Тернопіль отримав це право. Володимир Лучаківський був одним із тих очільників Тернополя, який активно розвивав його на основі акумуляції ініціативи громадян і діяльності влади.

Міський голова Сергій Надал зауважив, що постать В. Лучаківського ще не є до кінця вивченою і оціненою, і наголосив на необхідності глибше знайомити з цією особистістю тернополян.

« ми вшановуємо великого українця, бургомістра – людину, яка є унікальною. І в багатьох досягненнях ця унікальність підтвердилася. По-перше, він, народившись в українській сім’ї греко-католицького священика, в часи багатонаціонального Тернополя, коли на теренах України панувала зовсім інша влада, стає бургомістром. Унікальність його і в тому, що він був добрим господарником і водночас людиною, яка займалася просвітництвом.

Саме під час керівництва Володимира Лучаківського в Тернополі будується каналізація, водозабір, телеграф, робиться освітлення вулиць, відкривається перша українська гімназія, укладаються парки, будуються нові храми. Ця людина об’єднала навколо себе усю громаду міста, долучилася до створення «Просвіти». Однак постать Володимира Лучаківського не до кінця вивчена і не до кінця оцінена істориками. Жителям нашого міста потрібно більше знати про нього і частіше згадувати. Заходи, приурочені річниці з дня його народження, якраз сприятимуть цьому», - переконаний Сергій Надал.

Для вшанування Володимира Лучаківсього в обласному архіві представили виставку про його життя і діяльність. Тут зібрані історичні документи, старовинні публікації, фото, карти, емблеми тощо. В бібліотеці-музей «Літературне Тернопілля» організували зустріч, де показали виставку копій архівних матеріалів обласного й краєзнавчого музеїв та зразки приватної колекції Віри Стецько до 175-річчя від дня народження В. Лучаківського. Члени виконкому поклали квіти до його могили на Микулинецькому кладовищі.

Крім того, для вшанування кращих людей міста в Тернополі започаткували щорічну премію ім. В. Лучаківського. Цьогоріч, щоб надати їй більшої ваги, вручення нагород проведуть 15 квітня – під час свята замку та відзначення Дня заснування міста.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині у березні ...
Наступна новина: Чернівці: Перевезення ...

КОМЕНТАРІ