В Луцьку на засіданні виконавчого комітету міської ради говорили про виконання Програми боротьби з онкологічними захворюваннями

В Луцьку на засіданні виконавчого комітету міської ради говорили про виконання Програми боротьби з онкологічними захворюваннями

21.03.13 17:35 0 1192
Засідання виконавчого комітету міської ради розпочалося урочистою подією. Члени виконкому привітали з ювілеєм свого колегу Володимира Гунчика з ювілеєм. Міський голова Микола Романюк з цієї нагоди вручив йому Почесну грамоту.

Потім перейшли до розгляду питання «Про виконання міської цільової Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2008-2016 роки».

Начальник управління охорони здоров’я Федір Кошель зазначив, що у світі, а наше місто не виняток, зростає захворюваність на онкологічні захворювання. У структурі смертності населення міста новоутворення протягом останніх років продовжують займати друге місце після хвороб системи органів кровообігу.

За період дії Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2008-2016 роки кількість випадків онкологічних хвороб в місті знизилась із 374 на 100 тис. населення у 2007 році до 347,2 – у 2012 році.

З метою посилення організації раннього виявлення онкологічної патології, проведені такі заходи:

- при всіх поліклініках м. Луцька працюють кабінети онкопрофоглядів жінок та чоловіків;

- питання онкологічної тематики виносяться на клінічні конференції лікарів та тематичні заняття з середнім медперсоналом;

- на засіданнях медичних рад та на оперативних нарадах у головних лікарів проводиться аналіз підсумків надання онкологічної допомоги населенню;

- впроваджені скринінгові програми патології шийки матки, раку молочної залози, раку прямої кишки та передміхурової залози;

- запроваджена скринінгова програма з цитодіагностики раку шийки матки;

- організовано кабінети патології шийки матки та мамологічні пункти, за якими закріплені відповідальні лікарі, які пройшли підготовку на базі Волинського обласного онкологічного диспансеру.

На базі комунального закладу «Луцька міська поліклініка № 2» функціонує цитологічна лабораторія, а також спеціалісти проводять пункційну біопсію щитовидної залози. Профілактично оглянуто майже 43 тис. жінок, проведено майже десять тисяч ендоскопічних досліджень, з них у 75 хворих вперше виявлено онкологічну патологію.

Представники комунальних лікувально-профілактичних закладів регулярно приймають участь у роботі обласної протиракової комісії.

За словами Кошеля, через недостатні бюджетні асигнування, не були виділені кошти на забезпечення міських лікувально-профілактичних закладів сучасною медичною апаратурою та обладнанням, як передбачалося Програмою. Однак, за рахунок спонсорів, для комунальних амбулаторно-поліклінічних закладів придбано колоноскопи та апарати «Нерпа». Завдяки роботі Українсько-Швейцарської програми матері і дитини встановлено діагностичну ультразвукову систему в КЗ «Луцький клінічний пологовий будинок».

Головний лікар Волинського обласного онкологічного диспансеру Орест Андрусенко пояснив, що у Луцьку захворюваність на онкологію завжди була вищою, ніж у селах області. Зокрема, дещо краща ситуація у Старовижівському та Любольському районах. У місті більше чинників, які провокують цю хворобу. Він акцентував на важливості ранньої діагностики, бо від цього залежить результат лікування. Орест Петрович подякував міській владі за те, що придбала сучасну цитологічну лабораторію, це дало можливість значно краще діагностувати рак шийки матки. Він також вважає, що у кожній з міських поліклінік повинен працювати онколог і запропонував співпрацю. Зокрема, щоб онкологи обласного диспансеру у певні години приймали хворих у поліклініках міста.

Головний лікар Волинської обласної лікарні «Хоспіс» у своєму виступі зазначав на важливості відкриття для міста окремого «Хоспісу». Адже 80% їхніх пацієнтів лучани, 60% з них - хворі на онкологію. Не вистачає ліжок для усіх бажаючих лікуватися, а тому є черга.

Головний лікар Луцької міської поліклініки №2 Ганна Кравчук повідомила, що цитологічна лабораторія поліклініки обслуговує не лише лучан, а й жителів п’яти районів області та міста Нововолинська. Вона погодилася з пропозицією Ореста Андрусенка щодо важливості роботи онколога у поліклініці.

Перший заступник міського голови Святослав Кравчук вважає, що всі ці проблеми повинні допомогти вирішувати сімейні лікарі. Саме фахівець первинної ланки зобов’язаний вести роз’яснювальну роботу людям щодо важливості вчасної діагностики і скеровувати їх до відповідного спеціаліста. Святослав Кравчук зазнав, що потрібно краще контролювати якість продуктів харчування, які реалізовуються у магазинах і на ринках міста. Та загалом приділяти більше уваги діагностиці і профілактиці захворювань жителів міста.

Секретар міської ради Григорій Пуствіт погоджується, що невтішну статистику спричинило належне обстеження та вважає, що саме молоді люди не завжди вчасно приходять до лікарні. Треба покращувати просвітницьку роботу серед населення. Потрібно більше говорити про вплив харчових домішок та мобільного зв’язку на організм людини.

Міський голова Микола Романюк зробив висновок, що медичні установи міста і області проводять велику роботу. «Добре, що місті є сучасне обладнання, яке допомагає робити ранню діагностику. Влада й надалі сприятиме покращенню матеріального забезпечення медичних установ. Планується за бюджетні кошти придбати ректоромоноскоп», - сказав Микола Романюк.

Крім того, міський голова дав відповідні доручення переглянути приміщення, у яких можна було б розмістити міську лікарню «Хоспіс». Микола Романюк подякував працівникам охорони здоров’я міста за хорошу роботу, народному депутату України Ігорю Палиці – за допомогу у придбанні діагностичної апаратури. Він звернувся до жителів міста, щоб вони частіше приходити на обстеження до лікарів.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В установах соціального ...
Наступна новина: Депутати-свободівці ...

КОМЕНТАРІ