Ще 2 львівські музеї стануть доступнішими для людей з особливим потребами

Ще 2 львівські музеї стануть доступнішими для людей з особливим потребами

21.03.13 12:18 0 929
Національний музей у Львові та Львівський історичний музей беруть участь в інноваційній програмі міжнародної співпраці музеїв, метою якої є розширення доступу до мистецтва та національної спадщини для людей з особливими фізичними потребами.

Проект «Коаліція польських і українських музеїв для професійного обслуговування неповносправних відвідувачів» реалізовується у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – України 2007-2013, спрямованої на формування нових навчально-освітніх вирішень у сфері доступності до культури осіб з особливими фізичними потребами. Проект, що фінансує Європейський Союз,  реалізовує Регіональний музей у Стальовій Волі. Участь у ньому беруть польські та українські музеї.

— Мірилом цивілізаційного розвитку є ставлення до людей з особливими фізичними потребами. Люди, уражені вадами органів руху, зору, слуху або вадами інтелекту, перебувають серед нас, а цивілізаційний прогрес, як це не парадоксально, призводить до збільшення їх кількості. У сучасному світі роблять все більше і більше для того, щоб неповносправні могли знайти своє місце у суспільстві здорових людей, зокрема, користуватись надбаннями культури. Недостатньо ліквідувати архітектурні проблеми та бар’єри у приміщенні музею. Варто також подбати про те, щоб неповносправний відвідувач міг якомога повніше скористатись пропонованою музеєм культурною офертою. Метою цього навчально-освітнього проекту є предметна підтримка музейних гідів-лекторів, що сприятиме збільшенню кількості музеїв, доступних для осіб із особливими потребами. — зазначають учасники проекту

У рамках проекту буде створена Академія, де здійснюватимуть підготовку музейних працівників у сфері обслуговування неповносправних. Спеціальні анкетні дослідження дадуть змогу визначити потенціал українських і польських музеїв щодо відповідності потребам таких людей. На підставі результатів цих досліджень, спеціалісти Європейського Союзу навчатимуть українських та польських музейних гідів-лекторів методів роботи з неповносправними особами з використанням інноваційних навчальних програм.

Проект також передбачає створення Інтернет-платформи, на якій будуть розміщені рапорти про результати досліджень, навчальні бюлетені, конференційні матеріали, довідники та навчальні програми. Інтернет-платформа з дискусійним форумом стане майданчиком для спілкування між музейними гідами-лекторам, неповносправними особами, установами та організаціями, що працюють для осіб з особливими потребами по обидва боки кордону.

Спільним результатом всіх заходів стане створення коаліції українських і польських музеїв задля професійного обслуговування неповносправних відвідувачів. Від проекту очікують підвищення рівня доступності музеїв для неповносправних відвідувачів, а також поглиблення компетенції музейних гідів-лекторів по обидва боки кордону.

Нагадаємо, важливу увагу до адаптації приміщень для відвідувачів з особливими потребами також приділяють в рамках реалізації проекту «Природознавчий музей: від теорії еволюції життя до практики Живого музею» у Львівському природознавчому музеї.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Міський голова Львова ...
Наступна новина: На Чернігівщині ліквідовано ...

КОМЕНТАРІ