На Львівщині володимир Тістик просить суд швидше розглянути справу про повернення сопошинцям пам'ятника Шевченкові

На Львівщині володимир Тістик просить суд швидше розглянути справу про повернення сопошинцям пам'ятника Шевченкові

21.03.13 11:00 0 1177
Депутат Львівської обласної ради від ВО "Свобода" Володимир Тістик звернувся до голови Львівського апеляційного адміністративного суду Сергія Богаченка щодо необхідності прискорити призначення до розгляду справи стосовно повернення пам'ятника Шевченкові в с. Сопошин Жовківського району. За словами депутата, наступного року Україна святкуватиме 200 років з дня народження Тараса Григоровича Шевченка, і цю пам'ятну дату сопошинці прагнуть відзначити біля свого пам'ятника.

Ще в 2011 році до Володимира Тістика звернулися жителі села Сопошин з проханням допомогти знайти зниклий пам'ятник Тарасові Шевченку, який раніше стояв на території господарства "Клен". 6 та 13 листопада 2011 року у Сопошині відбувалися сходи села. Аби привернути увагу правоохоронних органів та місцевої влади, люди були змушені вдатись до радикальних методів – перекрити дорогу Львів – Рава-Руська, але і це не дало очікуваного результату. Згодом виявилося, що пам'ятник "розпаювали" разом з колгоспним майном, і, нібито, він по праву належить СФГ "Клен". Проте на звернення депутата управління охорони культурної спадщини ЛОДА повідомило, що пам'ятник Тарасові Шевченку є пам'яткою монументального мистецтва і має охоронний номер 619, а тому без дозволу управління його переміщувати категорично заборонено.

Через деякий час з'явилась інформація, що пам'ятник, який зник із Сопошина в ніч з 25 на 26 липня 2011 року, встановлено у місті Новодністровську Чернівецької області. Як виявилося, ініціатор встановлення пам'ятника Руслан Панчишин є зятем підприємця Білана, власника СФГ "Клен".

"Лише після того, як ми самотужки знайшли пам'ятник, у березні 2012 року міліція порушила кримінальну справу за фактом викрадення, - зазначає депутат. - Шукаючи справедливості та підтримки, я надсилав депутатські звернення до управління охорони культурної спадщини, до голови Львівської ОДА М. Костюка, до начальника головного управління МВСУ у Львівській області. Також звертався до Жовківського районного відділу міліції та в Жовківську районну прокуратуру. Та складу злочину ні обласні, ні районні правоохоронці чомусь не знаходили. Врешті громаді Сопошина увірвався терпець і вона вирішила відстоювати свою святиню в суді. З вимогою зобов'язати СФГ "Клен" повернути та встановити демонтований пам'ятник Шевченку у селі Сопошин сільська рада звернулась із адміністративним позовом до Жовківського районного суду. На розгляд цієї справи районному суду знадобилось аж 8 місяців і лише 21 грудня 2012 року суд таки став на бік сопошинської громади та зобов'язав Білана повернути скульптуру на Жовківщину".

Проте господарство "Клен" постанову оскаржило. І хоча до апеляційного суду звернення надійшло ще два місяці тому, справу й досі не призначено до розгляду. "Вимоги сопошинців є цілком справедливими, адже громада лише прагне повернення саме свого пам'ятника Тарасові Шевченку, який 40 років тому сопошинці спорудили, не жаліючи ні зароблених тяжкою працею у колгоспі грошей, ні власних зусиль та часу", - зазначає Володимир Тістик.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ