Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2012 рік

Чернігів: Комунальні підприємства звітують за 2012 рік

21.03.13 15:56 0 1542
19 березня комісія з аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності під головуванням першого заступника міського голови Сергія Андроса заслухала звіти керівників комунальних підприємств міської ради: "Зеленбуд", «ЧТУ», "Чернігівбудінвест", "Шляхо-будівельне підприємство". У засіданні взяли участь депутати міської ради та керівники структурних підрозділів міської ради.

Основними напрямками діяльності комунального підприємства «Зеленбуд» начальник Володимир Брайко назвав утримання, відновлення та реконструкцію, санітарне очищення об’єктів благоустрою зеленого господарства міста. У Чернігові зелені насадження складають 27 % від загальної площі міста, займаючи при цьому понад 2 тис. га. Приблизно 1 тис. га зелених насаджень знаходяться в зоні міської забудови. Переважна більшість вкритих лісом площ входить до складу таких лісопарків, як «Ялівщина», «Кордівка», лісопарк вздовж Київського шосе та урочище «Святе».

В. Брайко підкреслив, що у системі заходів із захисту зелених насаджень одними із найголовніших є санітарно-профілактичні, які мають проводитися постійно. Впродовж року підприємство основні сили спрямовувало на виконання планових робіт щодо обрізки та формування крон застарілих дерев, зокрема, тополь, які у міських умовах мають обмежений віковий ценз, прикрашання міста клумбами, проведення робіт по рятуванню каштанів від балканської молі та ін.

Загальний дохід підприємства у минулому році склав 7 366 тис. грн., чистий прибуток – 51 тис. грн. Видатки з міського бюджету на утримання та догляд зелених насаджень збільшились до 4,1 млн. грн. проти 1,9 млн. грн. у 2011 році. Це, за словами В. Брайка, дало можливість провести роботи по розчищенню центральної алеї у міському парку, розчистити Київський в’їзд, провести обрізку 3196 дерев, запровадити вертикальне озеленення на центральних алеях міста, провести лікування майже 900 дерев каштанів від каштанової молі.

В. Брайко також зазначив, що у місті спостерігається негативна тенденція до зменшення кількості зелених насаджень внаслідок досягнення деревами вікової межі та їх видалення при недостатній кількості нових посадок.

Протягом звітного періоду підприємство частково оновило основні засоби, зокрема: за власні кошти придбало та ввело в експлуатацію трактор «Беларус 82» вартістю 140 тис. грн., також необоротні активи на суму 158 тис. грн. Проте, загальний коефіцієнт зносу основних засобів наближається до граничного рівня і складає 68,5 %, а по транспортних засобах перевищує граничний рівень – 82 %.

Члени комісії відзначили позитивні тенденції розвитку підприємства на шляху пошуків можливостей розширення діяльності підприємства та оригінальних дизайнерських рішень з метою поліпшення благоустрою міста: квітчасті клумби, вертикальне озеленення та ін. Втім, перший заступник міського голови С. Андрос підкреслив необхідність посилити увагу підприємства щодо відновлення зелених насаджень у місті.

КП «Чернігівське тролейбусне управління» на є основним соціальним перевізником у місті. Відповідно до діючого законодавства право пільгового перевезення мають 26 категорій громадян, до яких у Чернігові відносяться 72600 мешканців.

Підприємство обслуговує 10 тролейбусних і 2 автобусних маршрутів, на яких щоденно працює 67 тролейбусів і 23 автобуси, з яких 18 – марки «ПАЗ» і 5 – марки «Еталон». На початок поточного року кількість рухомого складу тролейбусів складала 106 одиниць, тобто за останні 5 років їх кількість скоротилась на 26 одиниць. За цей час вдалося придбати лише 3 тролейбуси і списати через повну зношеність 36 одиниць.

За словами керівника підприємства Олега Коржова з 2009 року повністю зупинено фінансування Державної програми розвитку міського електротранспорту, тож у рамках цієї програми не було закуплено жодного тролейбусу та не здійснювалась заміна контактної мережі.

Середній вік тролейбусного парку на складає 18,1 рік при нормативному терміні експлуатації – 10 років. На підприємстві налічується: 71 тролейбус - віком понад 20 років, 8 тролейбусів – від 15-20 років, 7 тролейбус – 10-15 років, 20 тролейбусів – до 10 років. Середній вік автопарку управління складає 6,2 роки.

З огляду на 80 % зношеності тролейбусного парку на підприємстві постійно проводяться капітальні ремонтні роботи рухомого складу. Так, у звітному періоді відремонтовано 25 тролейбусів на суму 1332 тис. грн. та 6 автобусів на суму – 107 тис. грн.

Враховуючи складне фінансово-економічне становище, підприємство проводить скорочення чисельності працівників не основних професій. Скорочення працівників у 2012 році по відношенню до 2011 року склало 10 чоловік, а до 2008 року – 182 особи.

Водночас підприємство відчуває гостру нестачу водіїв тролейбусів, що не дозволяє збільшити випуск тролейбусів на лінію. З цією метою за рахунок коштів фонду зайнятості у 2012 році пройшли навчання на професію водія тролейбусу 10 чоловік. навчаються ще 9 чоловік.

Загальна кількість перевезених електротранспортом пасажирів за минулий рік збільшилась на 16,8 % і склала 40,4 млн. осіб, при цьому кількість платних пасажирів зменшилась на 5,7 %. Автотранспортом ЧТУ перевезено 3,52 млн. людей. Доходи підприємства з перевезення пасажирів автотранспортом з року в рік зростають. Були закриті нерентабельні 40 і 41 маршрути і організовано повноцінний автобусний маршрут № 39 з кількістю автобусів на лінії 12 одиниць.

У 2012 році підприємство отримало доходи на загальну суму 39,5 млн. грн., більше на 3762 тис. грн. або на 10,7 %, ніж у минулому році, прибуток - 41 тис. грн. Ріст доходів підприємства відбувся за рахунок збільшення суми компенсацій за перевезення пільгових категорій громадян (на 3870 тис. грн.). Керівник підприємства зазначив, що компенсація з державного бюджету за перевезення пільгових категорій з кожним роком збільшується, втім недофінансування все ж існує, зокрема, у минулому році це становило біля 8 млн. грн.

За рівнем покриття затрат власними коштами ЧТУ має найвищий показник по Україні і є одним з найбільших серед підприємств електротранспорту після таких міст як Київ, Харків, Донецьк, Вінниця, Одеса. – 54,5 %.

Під час обговорення порушених проблемних питань Сергій Андрос повідомив, що він доручив керівнику тролейбусного управління підготувати свої пропозиції щодо стабілізації роботи підприємства, тобто «антикризову програму», який розглядатиме з керівниками профільних управлінь.

Основним видом діяльності КП "Чернігівбудінвест", як зазначив керівник підприємства Віталій Собиченко, є будівництво будівель та діяльність у сфері інжинірингу.

Станом на 1 січня поточного року у постійному користуванні підприємства знаходиться 24 земельних ділянки та 3 ділянки в оренді.

У 2012 році введені в експлуатацію наступні об'єкти:

- 20- квартирна секція житлового будинку по вул. Бєлова, 33;

- 66- квартирний житловий будинок по вул. Толстого, 125 (І черга);

- 49 квартирний житловий будинок по вул. Воїнів-Інтернаціоналістів 41;

- автоцентр на розі вулиць Глібова та Незалежності - І черга.

Ведеться будівництво на наступних об’єктах:

- 168 квартирний житловий будинок з офісними приміщеннями по вул. Войкова, 27;

- 86 квартирний житловий будинок з офісними приміщеннями в кварталі вул. Зеленої, Горького, Київської та Мстиславської;

- станція технічного обслуговування по вул. Любецька, 98;

- спортивно-оздоровчий комплекс по вул. Курсанта Єськова;

- 119- квартирний житловий будинок у кварталі вул. Толстого та Музикальної (ІІ черга);

- 89 - квартирний житловий будинок з торгівельними та офісними приміщеннями по вул. Бєлова, 29-а;

- 40 – квартирний малоповерховий житловий будинок з об’єктами соціального призначення по вул. Курсанта Єськова (3-4 секція);

- 63 - квартирний житловий будинок з торгівельними приміщеннями в кварталі вулиць 1-ї Гвардійської Армії та Самострова.

Тимчасово призупинено будівництво на об’єктах:

- діловий центр по вул. Щорса, 23-25;

- житловий будинок № 1 в кварталі вул. Червоногвардійська, Волковича меж території 171 воєнного заводу 4 черга;

- магазин у кварталі вул. Червоногвардійська, Волковича;

- торгово-офісний центр по просп. Перемоги, 64;

- житловий будинок з об’єктами соціального призначення по вул. Любецька, 2а;

- житловий будинок на розі вул. Софії Русової і Мстиславська.

У стадії проектування знаходяться такі об’єкти:

- багатоквартирні житлові будинки з об’єктами соціального призначення у 3-му мікрорайоні «Масани»;

- будівництво спортивно-оздоровчого комплексу в кварталі вулиці Кільцевої та проспекту Миру;

- 176 багатоповерховий квартирний житловий будинок по вул. Курсанта Єськова;

- 72 квартирний житловий будинок по вул. Київській,7;

- житловий будинок по вул. Любецька, 26;

- малоповерхова житлова забудова по вул. П. Полуботка, 39;

- прибудова приміщення перукарні по просп. Миру, 151;

- магазин квітів у 3-му мікрорайоні Масани;

- 173 квартирна житлова забудова з об’єктами соціального призначення, пускові комплекси 6-10 по вул. Курсанта Єськова;

- реконструкція магазину «Гостинний» по просп. Миру, 53;

- житловий будинок по вул. Жабинського, 2-а;

- демонтаж 2-х секцій зруйнованого житлового будинку по вул. 50 років ВЛКСМ, 36 і будівництво нового житлового будинку на цьому місці;

- житлові будинки 19-а та 19-б на розі вул. Нафтовиків та Незалежності у І районі Масани;

- станція автосервісу по вул. Любченка;

- станція технічного обслуговування по вул. Попова, 6;

- православний храм по вул. 1 травня;

- адміністративно-побутове та складське приміщення по вул. Щорса, 59.

За результатами діяльності у 2012 році підприємство одержало чистий прибуток у сумі 117 тис. грн., дохід від основної діяльності підприємства склав 2416 тис. грн. До статутного фонду підприємства у минулому році внесено будівлю за адресою просп. Миру, 263 у сумі 696,3 тис. грн.

Заслухавши звіт керівника підприємства, члени комісії внесли свої зауваження та пропозиції щодо оптимізації витрат підприємства у поточному році, посилення відповідальності технадзору за виконання будівельних робіт, активізації пошуків інвесторів.

КП "Шляхо-будівельне підприємство", за інформацією керівника Олександра Тимошенка, виконує роботи по будівництву, капітальному та поточному ремонту доріг, тротуарів та об’єктів благоустрою міста, утриманню та експлуатації вулично-дорожньої мережі, утриманню очисних споруд та зливової каналізації вулично-дорожньої мережі, а також, мостів, шляхопроводів та підземних переходів.

На обслуговуванні підприємства знаходиться 550 вулиць міста, загальною протяжністю 369,7 км, 55,6 км зливової каналізації та 3,97 км дренажу, 4 мости та 2 шляхопроводи, 58 світлофорних об’єктів, близько 6 тис. дорожніх знаків, 12,5 км транспортного огородження.

За інформацією керівника, підприємство у звітному періоді наростило обсяги виконаних будівельно-монтажних робіт та послуг і збільшило на 39 % чистий дохід у порівнянні з 2011 роком та отримало прибуток 18 тис. грн. Загальний дохід у 2012 році склав 17699 тис. грн.

Коментуючи діяльність підприємства у 2012 році, директор Олександр Тимошенко вказав на деякі труднощі, обумовлені, зокрема, сезонним характером діяльності підприємства, маломеханізованою, трудомісткою, переважно ручною працею. Крім того, парк основних шляхо-будівельних машин і механізмів потребує оновлення, й витрати на його ремонт у минулому році склали 137,3 тис. грн.

Також, керівник зазначив, що державні будівельні норми з 2000 року не переглядалися і не завжди враховують реальні витрати, які несе підприємство при виконанні робіт на невеликих міських об’єктах. Особливо це відчутно під час проведення поточного ремонту: щоденне перебазування людей і техніки, робота в обмежених умовах, велика питома вага ручних робіт та ін.

На зауваження головуючого щодо приведення у належний стан доріг міста після зимового періоду, керівник підприємства повідомив, що капітальний ремонт основних магістралей міста не проводився впродовж 30 років, лише ямковий. Втім, за його словами, підприємство готове до початку сезону шляхових робіт та виконання намічених планів.

Зазначено також, що за результатами загальнодержавного рейтингу підприємств комунальної форми власності України у 2012 році комунальне шляхо-будівельне підприємство Чернігівської міської ради за основними показниками діяльності зайняло 5-те місце серед споріднених підприємств країни.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині ...
Наступна новина: Чернівецька область: ...

КОМЕНТАРІ