Минуло 105 років з дня підписання Протоколу про початок будівництва дитячої лікарні в Чернівцях

Минуло 105 років з дня підписання Протоколу про початок будівництва дитячої лікарні в Чернівцях

22.03.13 16:53 0 1399
Серед лікувальних закладів міська дитяча клінічна лікарня посідає не останнє місце. Спершу вона була розрахована на 50 пацієнтів, а після реконструкції в 1934 році тут було 115 місць. Тепер у міській дитячій клінічній лікарні нараховується 210 ліжко-місць.

20 березня 1908 року у місті Чернівці колишньої Австро-Угорської імперії, на честь святкування 500-річчя від дня першої згадки про Чернівці та на честь 60-річчя правління Його Величності Імператора Цісаря Франца Йосифа І, магістрат столиці Буковинського краю Чернівців підготував рішення, з нагоди ювілею внести суму у розмірі 300000 крон на будівництво саме дитячого шпиталю.

У 1908-1910 роках її було побудовано, оснащено привезеними з Відня новітніми на той час діагностично-лікувальними приладами та меблями. Тоді і розпочала свою діяльність одна із найкращих у Європі дитяча лікарня (теперішня дитяча лікарня по вул. Буковинській). Оскільки вона будувалася на кошти Германа Фішера, то їй було дано ім’я його батьків. Споруджував будівлю архітектор Вільгельм Кемплер.

Fischer’sches Kinderspital (1908) – Міська дитяча лікарня (2013)

Будинок лікарні виконано у стилі модерн з елементами готики. Поєднання в оздобленні будівлі конструктивних та декоративних елементів робить її привабливою та перетворює в уяві глядача на казковий замок.

міська дитяча клінічна лікарня займає гідне місце в системі надання медичної допомоги дитячому населенню краю. У 2012 році завершене будівництво нового корпусу на 150 ліжко-місць. П’ять сучасних операційних. Відділення реанімації та інтенсивної терапії на 10 ліжок, в тому числі і 4 для новонароджених. Цифрове рентгенологічне обладнання, телемедична мережа, централізована система подачі медичних газів, вакууму та стислого повітря, комфортні палати з усіма зручностями. Міська влада розпочала ремонт історичного педіатричного корпусу лікарні.

Лікарня оснащена сучасним обладнанням, у ній працює близько 500 осіб персоналу, багаторічна плідна співпраця практичної медицини із кафедрами Буковинського державного медичного університету дозволяє постійно підвищувати рівень надання медичної допомоги дітям Буковинського краю і впевнено дивитись у перспективу розвитку сучасної клініки.

Наше сьогодення і реалізація планів на майбутнє було би неможливими без тих, хто задумав і реалізував проект побудови першої дитячої лікарні на Буковині більше ста років тому.

Сергій Сторожук

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Хмельницька область: ...
Наступна новина: Тернопільська область: за ...

КОМЕНТАРІ