«У 2013-2014 роках жителі Житомирщини повинні відчути позитивні результати економічного розвитку області» - Сергій Рижук

«У 2013-2014 роках жителі Житомирщини повинні відчути позитивні результати економічного розвитку області» - Сергій Рижук

22.03.13 12:24 0 1063
Виконання Указу Президента України Про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» - стратегічний напрямок діяльності обласної влади. Підсумки минулого року дають підстави говорити про позитивну динаміку соціально-економічного розвитку Житомирщини. «Наша область не може і не має права відставати від започаткованого процесу змін, основною рушійною силою якої повинно стати суттєве покращення інвестиційного клімату», - наголосив в ході звіту про виконання Програми економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2012 рік голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук.

«Житомирська область у 2012 році забезпечила позитивну динаміку ряду показників соціально-економічного розвитку. Так у промисловості обсяги виробництва зросли на 16,6%, що більше ніж передбачалося за програмою на 9,7 процентних пункти. Такі високі показники Житомирщина демонструє єдина по всій державі. За темпами росту промислового виробництва область посіла 1 місце в державі», - розпочав свій виступ на сесії обласної ради голова облдержадміністрації Сергій Рижук.

За 2012 рік в області спостерігається стабільність в роботі аграрного сектора. Обсяг валової продукції у всіх категоріях господарств збільшився по відношенню до 2011 року на 9,5%, що забезпечило області 3 загальнодержавне рейтингове місце серед усіх регіонів.

За рядом показників темпів соціального і економічного розвитку Житомирщина займає лідируючі позиції в державі. Збільшено обсяг житла, уведеного в експлуатацію, загальна площа якого склала 174 тис. кв. м, що становить 107% до показника 2011 року.

Результатом інвестиційної діяльності минулого року став приріст сукупного обсягу іноземного капіталу у розмірі 26 млн. дол., що еквівалентно майже 8% зростання. Обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку Житомирщини станом на початок цього року, становить 363,8 млн. дол.США, що на 50 млн. дол. перевищує запланований програмою показник. Обсяг експорту товарів за підсумками минулого року зріс на 6,7% та склав 550 млн. дол. США. На відміну від держави у цілому, в області вдалося забезпечити позитивне сальдо зовнішньої торгівлі у 165,8 млн. дол. США.

Протягом 2012 року проводилась активна робота, направлена на дерегуляцію підприємницької діяльності. Так, у сфері дозвільної діяльності спільно з райдержадміністраціями та міськвиконкомами вжиті заходи для забезпечення ефективної роботи дозвільних центрів щодо видачі документів дозвільного характеру виключно через державного адміністратора за принципом «єдиного вікна». На в усіх районах та містах області створені і функціонують такі центри. В цілому за 2012 рік кількість зареєстрованих суб’єктів господарської діяльності на Житомирщині становила 152 тис. одиниць та зросла на 3%. За показником приросту суб’єктів господарювання область перевищує загальнодержавний показник. Податкові надходження до бюджету від діяльності суб’єктів малого і середнього підприємництва у 2012 році зросли на 62% у порівнянні з минулим роком і склали 2,1 млрд. грн.

Покращилася ситуація на ринку праці. За 2012 рік в усіх сферах економічної діяльності області створено 26,7 тис. нових робочих місць, що становить 108,4% річного завдання. У порівнянні з попереднім роком кількість ліквідованих робочих місць зменшилась на 2,4 тис. одиниць.

Надходження до державного бюджету зросли порівняно з 2011 роком майже на 17%, до загального фонду бюджету області – на 14,5%. Зростання доходів бюджету області дало можливість на 22% більше, ніж у попередньому році спрямувати коштів на утримання закладів соціальної сфери. Зокрема, галузь освіти профінансована на 23% більше, охорони здоров’я майже – на 22%, соціального захисту та соціального забезпечення населення – на 20%, культури – на чверть, фізичної культури і спорту – на 18% більше 2011 року.

Не оминув у звіті Сергій Рижук питання, які потребують нагального вирішення та покращення роботи. Незважаючи на позитивні зрушення, у соціально-економічному розвитку області існує і ряд проблемних питань. Зокрема, за минулий рік скоротилися обсяги виробництва у машинобудуванні, легкій та целюлозно-паперовій промисловості, у галузі з виробництва неметалевої мінеральної продукції.

Крім того, існує ряд проблем, пов’язаних із забезпеченням належної життєдіяльності області, які необхідно вирішувати якнайшвидше. Так протягом поточного року планується завершити будівництво та відкрити кардіохірургічний центр в місті Житомирі. Проте для успішного виконання даного завдання необхідно додатково знайти 20 млн. 275 тис. грн. З 1 січня 2013 року в області створено комунальну установу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», автомобільний парк якого має зношеність понад 70% та не забезпечено реанімобілями класу С. Важливими для області наразі стоять питання із освоєння органічного виробництва та запровадження альтернативних джерел енергії.

На завершення виступу голова облдержадміністрації Сергій Рижук сказав: «Виділені проблемні питання регіону акцентують увагу на соціальній складовій розвитку, дають можливість усвідомити, що кінцевою метою нашої спільної роботи є людина, забезпечення умов її життя та розвитку. Наша область не може і не має права відставати від започаткованого процесу змін, основною рушійною силою якої повинно стати суттєве покращення інвестиційного клімату».

Підсумовуючи виконання програми економічного і соціального розвитку за 2012 рік, можна зробити висновок, що завдяки злагодженим діям влади на всіх рівнях, відповідальним діям керівників установ і організацій, підприємств та за підтримки депутатського корпусу області, економіка області має сталу тенденцію до зростання.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Львівська область ...

КОМЕНТАРІ