Житомирщина свято береже музичні традиції і шанує пам’ять свого великого земляка Святослава Ріхтера

Житомирщина свято береже музичні традиції і шанує пам’ять свого великого земляка Святослава Ріхтера

22.03.13 08:10 0 989
20 березня у Житомирі відкрився Міжнародний фестиваль та конкурс майстрів мистецтв ім. С. Ріхтера. Свято музики проходить вже водинадцяте і в стінах обласної філармонії, якій нещодавно присвоєно ім’я нашого великого земляка. На церемонію відкриття завітали почесні гості: голова облдержадміністрації Сергій Рижук, заступник Міністра культури, заслужений працівник культури Віктор Балюрко, начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Градовський, начальник управління культури Чернівецької облдержадміністрації Іван Петрусяк.

„Це прекрасно, що Житомир береже традиції і гостинно запрошує чудових музикантів на фестиваль, який носить ім’я, знане у всьому світі. шнє свято є підготовкою до 2015 року, коли вся світова спільнота відзначатиме 100-річчя від дня народження Святослава Теофіловича Ріхтера”, - зазначив Віктор Балюрко, зауваживши, що Міністерство культури обіцяє підтримати відзначення ювілею у Житомирі. Заступник Міністра висловив вдячність обласній владі за підтримку розвитку культури і мистецтв на Житомирщині.

Сергій Рижук у вітальному слові наголосив, що це велике мистецьке свято розпочинається саме в день народження великого маестро – 20 березня – і в стінах філармонії, яка носить його ім’я. „Нашим подарунком Ріхтеру і даниною його пам’яті буде власний симфонічний оркестр, до створення якого ми приступаємо. У нас для цього є головне – розмаїття музичних талантів, виплеканих і вихованих житомирською музичною школою, до якої входить музичне училище, інститут культури, коледж культури і мистецтв, всі музичні школи, та й сама філармонія”, - сказав Сергій Рижук. Він зазначив велику роль таких музичних вечорів для людини: „Присутні у залі долучаються до високого мистецтва, розуміють його, і це допомагає їм долати повсякденні життєві труднощі”. Очільник області побажав учасникам фестивалю успіхів і вдячного глядача.

Розпочав 3-денне святкове дійство виступ Академічного симфонічного оркестру Чернівецької обласної філармонії, який виконав симфонію Л. Ревуцького і увертюри до опер Дж. Верді. Присутні на концерті були вражені натхненним виконанням фортепіанних творів Ференца Ліста, Фредеріка Шопена, Сергія Рахманінова, яке продемонстрував заслужений артист України, лауреат багатьох міжнародних і всеукраїнських конкурсів Йожеф Єрмінь.

Заступник Міністра Віктор Балюрко і голова облдержадміністрації Сергій Рижук вручили музикантам почесні дипломи фестивалю. Очільник області висловив своє враження від концерту: „Ми подивилися виступ симфонічного оркестру, що являє собою згусток талантів, помножених на титанічну творчу і фізичну працю. Цей колектив є ровесником Української держави, а наш оркестр ми плануємо створити у травні”.

Фестиваль імені Святослава Ріхтера триває. 21 березня, слухачі поринуть у музику Себастьяна Баха, яку виконає для них Національний камерний ансамбль „Київські солісти”, а також насолодяться співом лауреата міжнародних конкурсів Ірини Українець (сопрано), яка представить публіці арії з опер А. Понкеллі, Дж. Пуччіні, твори С. Рахманінова і П. Гулака-Артемовського. Завершить фестиваль 22 березня виступ Національної заслуженої капели України „Думка”, а також виступи кращих молодих піаністів, переможців конкурсу, який проходить у Житомирському музичному училищі ім. В. Косенка.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ