На Буковині невдовзі завершується проведення щорічного обліку фізичних осіб - платників плати за землю

На Буковині невдовзі завершується проведення щорічного обліку фізичних осіб - платників плати за землю

23.03.13 14:27 0 1176
Стратегічне бачення податківцями Буковини надходжень до місцевих бюджетів плати за землю від фізичних осіб у поточному році являється вкрай необхідним, оскільки торік платниками цього податку були понад 185 тис. буковинців, а річна сума нарахувань земельного податку від фізичних осіб склала майже 6 млн. грн.

Податківці регіону для забезпечення належного рівня сплати за землю також і у цьому році розробили та ефективно реалізують низку заходів, які мають сприяти успішному проведенню щорічного обліку фізичних осіб - платників податку та нарахування їм сум земельного податку, який триває до 1 травня поточного року.

Завдяки активній співпраці податківців та платників наразі спостерігається позитивна динаміка в роботі за цим напрямком, але зважаючи на те, що на початок минулого року на території Чернівецької області обліковувалося понад 336 тис. фізичних осіб - землевласників та землекористувачів, а площа їх земельних ділянок перевищувала227 ганеобхідно докласти ще максимум зусиль для її завершення.

буковинці мають враховувати вимоги Кодексу про те, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою, а у разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Щоб забезпечити правильний облік земельних ділянок землевласникам та землекористувачам необхідно пам’ятати, що пільга по сплаті податку за землю надається з моменту пред’явлення документа, який гарантує пільгу і якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачене це право.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм.

Зокрема, для ведення особистого сільського господарства –2 гектари; для будівництва і обслуговування житлового будинку (присадибна ділянка) у селах не більше0,25 га, в селищах – не більше0,15 га, у містах –0,10 га; для ведення садівництва - не більше0,12 га; для індивідуального дачного будівництва — не більше0,10 га.

Пільги щодо сплати податку мають наступні категорії фізичних осіб: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Торік в регіоні пільгами щодо сплати земельного податку скористалися 159,1 тис. громадян, в тому числі 150,2 тис. в повній сумі 7,8 тис. - частково та понад 1 тис. приватних підприємців – платників єдиного податку за земельні ділянки, які використовуються для здійснення підприємницької діяльності. Площа земель у власників і користувачів, яких звільнено від оподаткування, складає майже 80 тис. га, а сума пільг перевищила 4 млн.грн.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Чернівецькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
1 (голосів: 1)
Попередня новина: Львівські правоохоронці ...
Наступна новина: На Рівненщині чоловік ...

КОМЕНТАРІ