Прем’єр Ізраїлю вибачився перед Туреччиною за загибель учасників «флотилії свободи»

Прем’єр Ізраїлю вибачився перед Туреччиною за загибель учасників «флотилії свободи»

24.03.13 14:20 0 823
Прем’єр-міністр Ізраїлю оголосив про відновлення нормальних дипломатичних відносин із Туреччиною після вибачення за загибель її громадян майже три роки тому в інциденті з так званою «флотилією свободи». Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За повідомленням апарату прем’єра, Біньямін Нетаньягу приніс вибачення в телефонній розмові з колегою з Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, а посередником у влаштуванні цієї розмови став президент США Барак Обама, який нині перебуває з візитом у регіоні.

Крім того, мовиться в повідомленні, Ізраїль погодився виплатити відшкодування родинам загиблих.

За словами Нетаньягу, їхню смерть спричинили помилки у здійсненні операції сил спецпризначення.

Досі Ізраїль відкидав вимоги Туреччини вибачитися і виплатити відшкодування.

Через інцидент, що стався 31 травня 2010 року, Туреччина відкликала свого посла з Ізраїлю і заморозила військову співпрацю.

Тоді так звана «флотилія свободи», група суден із гуманітарною допомогою для палестинців, яку значною мірою спорядила Туреччина, намагалася порушити встановлену Ізраїлем морську блокаду Смуги Гази, контрольовану радикальним антиізраїльським угрупованням «Хамас». У сутичках, які виникли на борту одного з суден, коли на нього висадився ізраїльський десант, щоб зупинити його рух до Смуги Гази, загинули дев’ять пропалестинських активістів, громадян Туреччини; ще майже 190, за турецькими даними, були травмовані. Активісти заявляли, що ізраїльтяни стріляли в них безпідставно; ізраїльські військові твердять, що то дії активістів змусили їх до самооборони.

Дії Ізраїлю стосовно флотилії також гостро критикувала міжнародна спільнота.

Ізраїль наполягає, що блокада Смуги Гази необхідна, щоб не допустити потрапляння зброї до рук радикалів, а гуманітарну допомогу палестинцям треба доставляти через територію Ізраїлю для контролю її вмісту.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Львівщині вночі ...

КОМЕНТАРІ