Сергій Надал підтримує запровадження у Тернопільській міськраді персонального голосування

Сергій Надал підтримує запровадження у Тернопільській міськраді персонального голосування

24.03.13 17:29 0 1067
Тернопільська міська рада ще два роки тому з ініціативи міського голови свободівця Сергія Надала впровадила систему електронного голосування, яке ще називають "голосуванням картками", оскільки кожен депутат має іменну електронну картку для персонального голосування. Нова процедура стала важливим інструментом, який оптимізував роботу депутатів. Завдяки цій системі дуже швидко відбуваються голосування, запис на виступи і обговорення, запитання і виступи депутатів з місця.

Визнаючи ефективність електронного голосування, окремі депутати пропонують її удосконалити. Зокрема, 22 березня на сесії міськради депутати Тарас Юрик, Петро Ландяк та Олег Вітвіцький ініціювали розгляд питання про запровадження відкритого поіменного голосування. За задумом ініціаторів, список депутатів, які проголосували, у такому разі відображатиметься на моніторі та оприлюднюватиметься на офіційному сайті міськради.

Міський голова Сергій Надал підтримав ініціативу і наголосив, що зробить усе необхідне, аби найближчим часом втілити її в життя. Проте нова процедура вимагає додаткової як юридичної, так і технічної підготовки. Ініціативу депутатів попередньо не було розглянуто профільною депутатською комісією, що є умовою винесення питання на розгляд сесії. Крім того, начальник відділу правового забезпечення Олександр Печіль зауважив, що новація суперечить вимогам п. 30.7 регламенту Тернопільської міської ради. Згідно зі ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", рішення ради ухвалюється відкритим (у тому числі поіменним) або таємним голосуванням. Він звернув увагу, що аналогічні способи та порядок голосування на основі згаданого закону уже відображено в регламенті Тернопільської міськради. Запровадження нової форми голосування потребує виправлення суперечностей в чинних нормах. Інформаційна комп'ютерна система також потребує змін, які на з технічної точки зору не готові.

Міський голова доручив відділу юридичного забезпечення міськради та відділу інформатизації підготувати юридичні і технічні деталі запровадження поіменного голосування у Тернопільській міськраді.

"Особисто я підтримую і вважаю доцільною таку ініціативу, однак варто зробити це виважено. До речі, інформую вас, що депутати Верховної Ради Олег Махніцький (ВО "Свобода") та Юрій Одарченко (ВО "Батьківщина") підготували законопроекти щодо персонального голосування депутатів місцевих рад та гласності і відкритості у роботі органів місцевого самоврядування. Зараз ці законодавчі ініціативи перебувають на розгляді у Верховній Раді. Тому запроваджувати свою процедуру перед розглядом цього питання Верховною Радою, можливо, є не цілком доречним. Однак, аби не втрачати час, ми найближчим часом можемо підготуватись до втілення цієї ініціативи в Тернопільській міській раді", – підкреслив Сергій Надал.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ