Львівська "Свобода" спільно з представниками опозиційних сил Білорусі відзначила День волі

Львівська "Свобода" спільно з представниками опозиційних сил Білорусі відзначила День волі

26.03.13 17:10 0 853
25 березня 2013 року за підтримки Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у Львові з нагоди відзначення у Білорусі Дня волі відбулася зустріч з представниками білоруських опозиційних сил.

У заході взяли участь: Аляксандр Макаєв – заступник голови Руху солідарності "Разом", Славамір Адамовіч – поет, громадський діяч, один із перших політв'язнів нинішнього білоруського владного режиму, Аляксандр Статкєвіч – брат політв'язня Міколи Статкєвіча, колишнього кандидата на пост Президента Республіки Білорусь, Віталь Макаранка – заступник голови Білоруського центру "Захід".

"25 березня 1918 року в Мінську було проголошено Третю уставну грамоту, за якою Білоруська Народна Республіка проголошувалася вільною й незалежною державою, у якій вся влада належала білоруському народові. Єдність та соборність білорусів були основною метою проголошення БНР. Нині білоруси закликають українців до солідарності з ними. Білорусам, які в несприятливих умовах ведуть боротьбу із промосковським режимом, дуже важливо відчувати підтримку братнього українського народу. У річницю Дня волі білоруського народу, в ситуації, коли в Україні дзеркально повторюється білоруська ситуація, наші народи мають докласти всіх зусиль, аби позбутися диктатури і нарешті побудувати незалежні національні держави, які постали 95 років тому", – наголосив під час заходу депутат Львівської міськради свободівець Любомир Мельничук.

Як зазначив білоруський опозиціонер Аляксандр Макаєв, у силу історичних подій минулого століття багато білорусів не усвідомлюють важливість Дня волі для існування нації. "Відзначення Дня волі відбувається у Львові вперше. Приємно, що нас підтримали львівські міська та обласна ради за активної участі українських націоналістів. На жаль, національна героїка не сприймається нинішньою білоруською владою. Режим Лукашенка – голодранці, які цураються національної символіки. Ба більше, за її використання можуть запроторити за ґрати. Прикладом цього стала реакція влади на абсолютно правомірний марш, приурочений до 95-річчя проголошення Білоруської Народної Республіки, що відбувався вчора у Мінську. За висловлення підтримки білоруським патріотам та участь в акції репресивні органи Білорусі затримали трьох громадян України. Попри категоричне заперечення офіційного Мінська, нині у Білорусі є 13 політв'язнів. У державі відбувається методичне знищення національної пам'яті, білоруської мови й культури", – повідомив Аляксандр Макаєв.

Він розповів, що у Львові представники білоруських опозиційних сил відзначили День волі Білорусі святковим маршем від Львівської ратуші до Личаківського кладовища, де поховані бійці повстання 1863–1864 рр. під керівництвом білоруського національного героя публіциста Кастуся Каліновського, завдяки якому, на переконання нинішніх білоруських патріотів, у ХХ столітті постав білоруський національний рух та зросла Білоруська Народна Республіка.

Надаємо, 25 березня 2013 року Київська міська організація Всеукраїнського об‘єднання "Свобода" спільно з низкою патріотичних організацій провела акцію солідарності з білоруським народом з нагоди 95-ї річниці Дня волі. Біля Посольства Республіки Білорусь у Києві зібралося більше 100 патріотів, які вимагали негайно звільнити трьох громадян України (в тому числі й неповнолітнього юнака), яких 24 березня було затримано в Мінську за участь у відзначенні Дня волі.

Докладніше: http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/037708/

Про це повідомили в прес-службі Львівської міської організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Микола Романюк привітав ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ