На Хмельниччині майбутнє лісу – в твоїх руках

На Хмельниччині майбутнє лісу – в твоїх руках

27.03.13 16:59 0 1147
Днями відбулася прес-конференція начальника Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Віталія Лісового. Її тема: «Початок весняних лісокультурних робіт: аналіз результатів 2012 року та плани на 2013 рік».

Спочатку Віталій Митрофанович розповів про відзначення Міжнародного дня лісів. Зокрема, він зазначив, що світова громадськість започаткувала святкування Дня в 1971 році, аби привернути увагу до проблем лісів, площа яких на планеті різко скорочується. Ось чому нині надзвичайно важливо підвищити обізнаність людей про значення лісових екосистем, їх сучасний стан, про те, що необхідно зробити для захисту, відтворення лісів.

в Європі, в тому числі і в нашій державі, щороку лісів з’являється значно більше, ніж вирубується. Усі усвідомлюють цінність лісової екосистеми, яка бере активну участь у формуванні клімату, переробляє шкідливі викиди, формує склад атмосфери, відіграє важливу роль у збереженні родючості ґрунтів і ландшафтів, має важливе значення при водообміні. Крім того, ліс – домівка звірів і птахів, велика естетична насолода, місце відпочинку.

Нині площа лісів в Україні становить 9,5 мільйона гектарів, тобто 15,7 відсотка території держави. За п’ятдесят років лісистість зросла майже в півтора раза, а запас деревини – в два з половиною рази. За науковими висновками, оптимальна лісистість має бути двадцять відсотків. Тобто українцям ще треба посадити понад два мільйони гектарів лісів.

Незважаючи на невелику лісистість, Україна – європейська лісова держава. За площею зелених насаджень вона посідає восьме місце, не враховуючи Росії, яка лежить на двох континентах.

Зелені шати Хмельниччини займають площу 281,6 тисячі гектарів – майже тринадцять відсотків території області. Багато це чи мало? Недостатньо. Для нашого регіону згідно з науково обґрунтованим нормативом лісів має бути сімнадцять процентів. Тобто нам треба посадити їх ще 85 тисяч гектарів. Роботи – непочатий край. І ми до неї готові. можемо подвоїти обсяги, адже маємо вдосталь власного посадкового матеріалу, необхідну техніку, кваліфікованих фахівців.

На жаль, досі на державному рівні не був відпрацьований чіткий механізм передачі земель під заліснення. До того ж консервація земель, виготовлення актів на них – досить дорого коштують. З ініціативи облдержадміністрації на наступну сесію обласної ради винесено питання виділення коштів на роботи з консервації земель. Проектом консервації буде визначено під заліснення конкретні земельні ділянки по кожній сільській раді.

Потім Віталій Лісовий зупинився на завданнях акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках» та її соціальній складовій.

У рамках Акції нинішнього року, з поміж іншого, в області передбачається створити нові лісові насадження (ліси, полезахисні смуги) на площі понад 200 гектарів. Згідно із запланованим, буде висаджено близько мільйона штук дерев та кущів, впорядковано територій парків, скверів, алей на площі до 25 гектарів. Буде ліквідовано несанкціонованих сміттєзвалищ понад 50 одиниць, очищено від сміття берегів рік, водойм, криниць та озер протяжністю понад 20 кілометрів, тощо.

Соціальна складова акції полягає в тому, що в підростаючого покоління формується екологічно спрямований світогляд, розуміння значення лісів і природи для людини.

Значний обсяг робіт з озеленення буде здійснено на об'єктах соціальної сфери. Надаватимуть посадковий матеріал наші підприємства у вигляді благодійної допомоги.

За попередніми підрахунками участь у різноманітних заходах візьмуть близько 5 тисяч чоловік. Майже половина із них – це учні понад 70 шкіл області , в тому числі учні 42 шкільних лісництв.

Аналізуючи показники лісокультурних робіт в 2012 році та плани на поточний рік, начальник обласного управління Віталій Лісовий сказав, що торік підприємства облуправління лісового та мисливського господарства створили на зрубах у держлісфонді 735 гектарів лісових культур. Під природне поновлення, досвід якого в лісівників Хмельниччини вивчають колеги з інших регіонів держави, залишили 248 гектарів лісосік. Заклали 126 гектарів нових лісів на непридатних для ведення сільського господарства землях. У цілому лісовідновлення, лісорозведення та природне поновлення склали 1109 гектарів. Це значно більше, ніж планувалося.

Хороші перспективи на весну. Лісовідновлення передбачається провести на площі 700 гектарів, а природне поновлення - на 130 гектарах. Область повністю забезпечена садивним матеріалом, асортимент якого складає 25 порід. На лісокультурних площах і в розсадниках буде посіяно 38 тонн насіння різних порід, що закладе надійну базу на майбутні періоди.

На прес-конференції журналісти виявили жвавий інтерес до діяльності підприємств управління. Зокрема, їх цікавили, як здійснюються природне поновлення лісів, будівництво лісових автомобільних доріг, впровадження електронного обліку деревини; створення рекреаційних майданчиків у лісах; боротьба з самовільними рубками і браконьєрством; як ведеться підготовка до протипожежного періоду; який стан лісів інших користувачів; яку благодійну допомогу в озелененні надають лісгоспи; як використовуються лісосічні відходи для опалення, замість дорогого газу. До речі, останню ініціативу схвалила облдержадміністрація.

Насамкінець Віталій Лісовий попросив представників засобів масової інформації закликати подолян взяти активну участь у акціях «Майбутнє лісу – в твоїх руках», «Чисте довкілля», в озелененні міст і сіл, власних осель.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Анастасія Новосад стала ...
Наступна новина: Чернігівщина: Комісія ...

КОМЕНТАРІ