На Рівненщині 10 кримінальних проваджень в галузі охорони здоров’я

На Рівненщині 10 кримінальних проваджень в галузі охорони здоров’я

27.03.13 16:05 0 1028
Під час прокурорської перевірки вимог Основ законодавства України про охорону здоров’я виявлено численні порушення у діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та лікувальних закладів.

Зокрема, встановлено, що фінансування обласних програм у сфері охорони здоров’я є обмежене, а в деяких випадках взагалі відсутнє. Так, на виконання програм „Якісні ліки – здорова нація”, „Репродуктивне здоров’я населення області”, програми профілактики вірусного гепатиту А та інших не виділено жодної гривні.
У ході перевірок прокурори виявили факти вимагання у громадян обов’язкових платежів під виглядом благодійної допомоги, що є порушенням вимог Конституції України і Закону України "Про благодійництво та благодійні організації".

Як приклад, у комунальному закладі „Рівненська обласна клінічна лікарня” хворі сплачували кошти в сумі від 300 до 700 гривень в якості обов’язкової плати за проведення дослідження на магнітно-резонансному томографі. Про можливість безоплатного отримання вказаної медичної послуги пацієнтам не повідомлялось.За цим фактом триває досудове слідство.

Також певні медичні заклади безкоштовно надають певні медичні послуги, які згідно з вимогами мають оплачуватись, чим призвели до ненадходження до бюджету коштів.
Вказані факти встановлені у Рівненському, Костопільському районах та місті Рівне.

На Млинівщині комунальний заклад центральної районної лікарні лікував громадян без діючої ліцензії Міністерства охорони здоров’я, строк дії якої закінчився ще в липні 2012 року і дію якої не поновлено.
Серед інших порушень – недотримання вимог законів України „Про пожежну безпеку”, „Про санітарно-епідемічне благополуччя населення”, „Про лікарські засоби”, "Про гуманітарну допомогу", "Про звернення громадян", "Про доступ до публічної інформації", "Про здійснення державних закупівель", "Про оренду державного та комунального майна".

Загалом, з початку 2013 року за результатами перевірок в галузі охорони здоров’я органи прокуратури Рівненської області зареєстрували у Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань 10 кримінальних проваджень, склали 1 протокол про вчинення корупційного адміністративного правопорушення, внесли 55 подань. За результатами розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто вже 20 посадових осіб, відшкодовано 20 тисяч гривень.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ