На Рівненщині докладне роз’яснення про податок на нерухоме майно

На Рівненщині докладне роз’яснення про податок на нерухоме майно

27.03.13 13:36 0 1767
З численними запитаннями звертаються громадяни до податкової служби щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. На запитання платників податків під час сеансу телефонного зв‘язку «гаряча лінія» відповідала начальник відділу взаємодії із ЗМІ та громадськістю Л.О.Тиркус.

Чи всі громадяни будуть сплачувати податок на нерухомість?

Хочу відразу заспокоїти громадян, які мають у власності одну квартиру житловою площею менше ніж 120 кв.м. чи будинок площею менше ніж 240 кв.м. сплачувати даний податок не потрібно. Іншими словами, податок на нерухомість нараховується на житлову площу, яка перевищує, ці показники.

Платниками є фізичні, юридичні особи та нерезиденти, які мають у власності житлову нерухомість. Нерухомість оподатковується відповідно до ставок податку, встановлених сільською, селищною або міською радою. Для квартир, житлова площа, яких складає 240 і менше квадратних метрів, та житлових будинків із площею не більше 500 квадратних метрів ставка податку не перевищуватиме 1% від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (станом на 01.01.2013 р. – 1147 грн). Якщо ж житлова площа перевищує згадані показники, ставка податку - 2,7% від розміру вказаної мінімальної зарплати.

Хто має обчислювати податок та як людина знатиме, яку суму податку їй потрібно сплатити?

Обчислювати податок із житлової нерухомості, що знаходиться у власності громадян, буде податкова служба за місцем знаходження житлової нерухомості.

До 1 липня звітного року органи державної податкової служби надсилатимуть платникам податків — фізичним особам податкове повідомлення-рішення про суму податку на нерухомість. У разі виникнення непорозумінь щодо цієї суми платники мають право звертатися до податкової для звірки даних і врегулювання відповідних питань.

Протягом якого часу потрібно сплатити податок?

Фізособам його потрібно сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, а юридичним особам — авансовими внесками щокварталу до 30 числа, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

Якщо у власності декілька квартир площею до 120 кв.м., то чи можна обрати, за який об‘єктів нерухомості сплачувати податок?

Громадяни самі обирають, як їм застосовувати пільги зі сплати податку на нерухоме майно. Зокрема, громадяни, які мають у власності кілька житлових об’єктів, за бажанням можуть звернутися до 1 липня в податкову для визначення об’єкта, за який буде сплачуватися податок на нерухомість. В інакшому випадку пільга застосовуватиметься до того житла, в якому платник податку зареєстрований.

Чи є така нерухомість, що не оподатковується?

Не оподатковується житлова нерухомість, яка перебуває у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності); розташована в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення; є будівлею дитячих будинків сімейного типу; садові або дачні будинки, але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку; належить багатодітним сім’ям та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю.

У разі переходу права власності на об'єкт від одного власника до іншого, як правильно обчислити податок?

У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Людина проживає у Рівному та має у власності дві квартири: одну у Рівному, іншу – у Луцьку. Куди платити податок?

Податок сплачується за місцем розташування об'єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету, згідно з положеннями Бюджетного кодексу. Тобто, потрібно платити у Рівному та Луцьку.

Приклад

У вас є квартира житловою площею80 кв. м. Податок ви платити не будете, адже площа квартири менша площі, на яку дозволяється зменшення (80 кв. м- менше ніж120 кв. м).

У вас квартира житловою площею150 кв. мчи будинок - на450 кв. м, тоді максимальна сума податку для квартири становитиме 344,10 грн ((150 – 120) х 1% х 1147) та 2294 грн - для будинку ((450 – 250) х 1% х 1147).

Якщо громадянин не може сплатити одразу всю суму податку, чи можна заплатити податок у розстрочку?

Якщо громадянин не може сплатити одразу всю суму, то він може звернутися до органів ДПС для отримання розстрочки.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: ITF Таллінн. В основній ...
Наступна новина: На Львівщині у Новому ...

КОМЕНТАРІ