У Кіпрі запровадили обмеження на відтік коштів із банків

У Кіпрі запровадили обмеження на відтік коштів із банків

27.03.13 10:16 0 897
Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заявив у понеділок, що центральний банк країни запровадив тимчасові обмеження на зняття коштів із рахунків у кіпрських банках, щоб відвернути масовий відтік коштів із них. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За його словами, заходи діятимуть від часу, коли банки після тривалого зупинення роботи знову відкриються наступними днями, і доки «ситуація не заспокоїться».

Як повідомив Центральний банк Кіпру, два найбільші комерційні банки країни, Банк Кіпру і Народний банк («Лаїкі банк»), які опинилися в центрі програми виконання вимог міжнародних позикодавців для надання країні допомоги, не працюватимуть до середи включно, інші мають відкритися в вівторок. Усі вони були закриті з кінця позаминулого тижня, коли почалися переговори про ці вимоги й коли пролунали пропозиції вилучити необхідні за цими вимогами кошти саме з банківської системи Кіпру.

За умовами надання Кіпрові міжнародної фінансової допомоги для порятунку від дефолту, досягненими в ніч на понеділок, другий найбільший серед комерційних банків країни, Народний банк («Лаїкі банк»), ліквідовується, депозити в ньому на суму до 100 тисяч євро будуть переведені в найбільший, Банк Кіпру. При цьому депозити на суму понад 100 тисяч євро в обох цих банках заморожуються, і кошти з них підуть на виплату боргів Народного банку і на реструктуризацію Банку Кіпру. Власники облігацій Народного банку втратять усі свої кошти, власники облігацій Банку Кіпру на суми понад 100 тисяч євро втратять частину.

За оцінками, ці кроки мають принести в бюджет Кіпру близько 4 мільярдів 200 мільйонів євро, а великі інвестори втратять від 30 до 40 відсотків своїх коштів.

Загалом Кіпр цим та іншими заходами, ухваленими раніше, має заощадити 5 мільярдів 800 мільйонів євро. Таким чином він має виконати вимогу міжнародних позикодавців, Європейського Союзу, Європейського центрального банку і Міжнародного валютного фонду, щоб отримати від них допомогу у 10 мільярдів євро. Ця допомога має втримати Кіпр від дефолту.

Термін, у який Кіпр мав узгодити заходи наповнення бюджету, збігав якраз у понеділок.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Івано-Франківщина: група ...

КОМЕНТАРІ