У Луцьку створять Центр первинної медико-санітарної допомоги

У Луцьку створять Центр первинної медико-санітарної допомоги

28.03.13 10:06 0 1070
На 39-ій сесії Луцької міської ради активне обговорення викликало питання «Про нову редакцію рішення міської ради від 18.12.2012 № 35/20 «Про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я».

Депутат міської ради Ганна Кравчук поінформувала, що мова йде про організацію медичної роботи на первинному рівні. Зокрема, планується, що Центром первинної медико-санітарної допомоги стане сімейна амбулаторія №1, що на вулиці Бенделіані в районі ДПЗ. «Потрібно організувати та керувати роботою інших амбулаторій», - наголосила вона. Також навела приклад сусідніх областей. За її словами, у Рівненській області уже створено 12 таких амбулаторій, Полтавській – 34, Івано-Франківській – 16, Закарпатській – 14. Тож необхідно переймати досвід і нашому місту.

Співдоповідач з цього питання депутат Сергій Григоренко зазначив, що при розробці цього рішення взяли до уваги результати громадських слухань, що відбулись 12 березня 2013 року в Палаці культури м. Луцька.

У депутатів виникли питання до розробників проекту рішення. Зокрема, Андрій Осіпов поцікавився, якими законодавчими актами керувалися при створенні цього проекту. У відповідь Ганна Кравчук поінформувала, що Міністерство охорони здоров’я України затвердило ряд наказів щодо створення центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги.

Депутат міської ради Юрій Корольчук закликав депутатів проголосувати за запропоноване рішення, адже воно розроблено фахівцями й наближатиме медицину до людей.

Ганна Кравчук, обґрунтувавши проект документу, зазначила, що зараз найбільше людей хворіють серцево-судинним захворюваннями. Тому Міністерство охорони здоров’я України, беручи до уваги таку статистку, почало розробляти концепцію сімейного лікаря. « пацієнту необхідний індивідуальний нагляд сімейного лікаря. Цей метод допоможе боротися із серцево-судинними захворюваннями», - наголосила вона.

На думку депутата міської ради Богдана Шиби, назва запропонованого проекту рішення не відповідає суті питання.

Секретар міської ради Григорій Пустовіт зазначив, що позитивом вже є те, що на сесії обговорюється галузь медицини. Він підтримав, що необхідно змінити назву проекту рішення й вніс доповнення: п. 1 «Скасувати рішення Луцької міської ради від 18.12.2012 року №35/20 «Про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я».

Свої позицію щодо цього висловили депутати міської ради Андрій Калахан, Юрій Корольчук, Анатолій Бірюков, Роман Бондарук, Степан Цимбалюк, Любов Серба.

Міський голова Микола Романюк наголосив, що цим рішенням надання первинної медико-санітарної допомоги наблизиться до місць проживання населення. Також його прийняття дозволить збільшити державне фінансування галузі медицини.

Після тривалого обговорення депутати перейшли до голосування. Депутат Сергій Григоренко запропонував внести такі зміни: доповнити п.1 «Скасувати рішення Луцької міської ради від 18.12.2012 року №35/20 «Про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів охорони здоров'я» та змінити назву «Про створення комунального закладу «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги». Депутати підтримали це рішення.

Також депутати розглянули питання «Про скасування рішення міської ради від 18.12.2012 № 35/20». У його обговоренні взяли участь депутати Андрій Калахан, Богдан Шиба, Юрій Вега та Андрій Осіпов, які висловили свою точку зору з названого вище питання. Проте, більшістю голосів депутати не підтримали проекту цього рішення.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
4 (голосів: 9)

КОМЕНТАРІ