Віктор Шемчук ознайомився з роботою Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами НУ «Львівська політехніка»

Віктор Шемчук ознайомився з роботою Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами НУ «Львівська політехніка»

28.03.13 15:37 0 1021
Голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук 27 березня ознайомився з роботою Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами НУ «Львівська політехніка».

Директор Львівського обласного осередку Української спілки інвалідів Оксана Потимко зазначила, що унікальність цього центру полягає в тому, що тут є багато обладнання для друку книжок зі шрифтом Брайля, якого немає в Україні.

«Цей заклад відкривався як комп’ютерний клас, але буквально за три місяці його потужності виросли настільки, що він став унікальним для всієї держави, адже тут ми друкуємо спеціальну абетку, яку можна використовувати як для зрячих так і незрячих дітей. Також ця книжка має паралельний звуковий опис», – розповіла О. Потимко.

Вона додала, що на початку цього року центр купив спеціальний  принтер, який дозволяє друкувати рельєфні кольорові малюнки. Відтак попит на ці абетки є дуже великим, і за книжками звертаються багато людей не лише із Львівщини, але й з усієї України.

Оксана Потимко зазначила, що проблема друку таких підручників є нескладною, бо в Україні всього 6 шкіл для незрячих дітей, в яких навчаються 700 дітей. Однак, за її словами, у всіх країнах світу окрім брайлівських книжок користуються ще двома типами альтернативних книжок – електронні підручники і підручники у форматі аудіо. Тому, на її думку, важливим є питання придбання українського синтезатора для озвучення фільмів та аудіо книг.

Ознайомившись із потребами центру, голова облдержадміністрації зауважив, що люди, в яких обмежені функції, здатні робити набагато більше  добрих справ аніж здорові, і вони не просять грошей, а навпаки кажуть, що зробимо все самі, тільки допоможіть в елементарних речах.

Віктор Шемчук наголосив,  що однією з ініціатив Президента України є забезпечення протягом 2013-2014 років спеціальних навчальних закладів для дітей з вадами зору підручниками зі шрифтом Брайля, і це питання в скорому часі буде вирішене.

 Керівник області також додав,  що обов’язково сприятиме  у всіх починаннях Ресурсного центру,  а першим кроком у цьому напрямку буде облаштування студії звукозапису для озвучення фільмів та аудіо книг для незрячих.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ